Trials HD

Fintfølende finsk fysikkpuzzle på to hjul.

«Trials 2: Second Edition» kom ut på PC i fjor, og utviklerne i finske RedLynx har nå tatt oppskriften med seg videre til konsoll.

«Trials HD» er det kanskje mest tidsoppslukende spillet som ble sluppet på Xbox LIVE i sommer, muligens bare matchet av «Shadow Complex».

Men viktigst av alt: Det er et fantastisk medrivende og oppslukende spill du mest sannsynlig vil komme tilbake til i lang tid.

For med en gang du har sust gjennom hoveddelen av spillet, fordelt på vanskelighetsgrader fra «Beginner» til «Extreme», har moroa knapt nok begynt.

SMÅHARRY INNPAKNING

«Trials HD» er en type spill du kanskje har vært borti før, for du finner nedstrippede versjoner som gratis flashspill for PC.

Å manøvrere en trialsykkel gjennom krevende baner, vil kanskje for noen virke som et såpass snodig utgangspunkt for et spill at de vil kategorisere dette sammen med landbruksmaskinsimulatorer eller  lastebilspillene som skildrer en reise fra Tyskland til Toten i sanntid, og som har en (sær) tilhengerskare.

Men det er få spill som matcher «Trials HD» når det gjelder mestringsfølelsen av å åpne de siste, vanskelige banene, eller gruse bestetiden til vennene dine via leaderboards. RedLynx har dessuten lagt til noen snodige achievements som gir ytterligere utfordringer du må mestre.

Med tilrop og utbrudd av typen «Woo-hoooo» signert Jackass-gjengen, akkompagnert av gitarheavye riff eller utvasket synthrock, er lista lagt. Du kjenner kanskje en litt ullen smak bre seg i munnen nå?

Dette er et spill som på mange måter minner om et drømmeprosjekt unnfanget på gutterommet dypt inne i de finske skogene – men det er langt fra så blodharry som man kanskje kan få følelsen av etter å ha lest så langt i denne anmeldelsen.

Selv om «Trials HD» til tider kan føles utrolig frustrerende, er veien tilbake til spillet kort. Du finner deg kanskje grublende over den forrige banen du ikke helt fikk til dagen i forveien, men med et tilgivende checkpointsystem og baner som er over på maks et par-tre minutter, er pågangsmotet overraskende stort dagen derpå.

Dessuten har spillet nærmest blitt en farsott på Youtube, der unggutter høye på sukker briefer over sine Trials-prestasjoner. Men slikt blir det mange gode tips og innspill av om du trenger løsninger.

PUSLING MED FYSIKK

Kontrollene er enkle å få taket på men vanskelig å mestre fullt ut. Du har gassen plassert på høyre skulderknapp, bremsen på venstre.

I tillegg må du jobbe flittig med den venstre analoge stikken, for det er her du justerer hvor på sykkelen du vil at føreren skal legge ribbeflesket sitt.

For å klare å vippe forhjulet opp på et hinder i løypa, er du nødt til å tilte føreren bak på sykkelen, samtidig som det kreves kyndig bruk av gass og brems.

Dette er et helt sentralt element i spillet: Måten du må leke deg med fysikk på og nærmest angripe noen av banene som puslebrett. Du kan bli nødt til å tenke ute av boksen for å komme deg i mål, og det er ikke alltid tiden det kommer an på heller om du vil fullføre.

Du kan raskt fortsette der du slapp om du smeller i bakken (med en dæsj ketchup på hjelmen), og det kan hende du må ta en improvisert salto, bruke veggen som en mellomstasjon før du balanserer motorsykkelen og forhåpentligvis lander trygt på to hjul og er reddet av et nytt checkpoint.

Spillet er skildret i 2D-grafikk med 3D-bakgrunner, altså nok et 2.5D-spill i likhet med alle andre «Summer of Arcade»-spill på Xbox 360. Det medfører naturlig nok at «Trials HD» er et spill som bare foregår i lengderetning, der føreren heller ikke kan ramle av sykkelen i sideretning med mindre du ber om det.

NYE BANER

Spillet består i utgangspunktet av et femtitalls baner som er svært varierte.

Flere av dem er nye i forhold til «Trials 2: Second Edition», og gir deg i tillegg flere nøtter å knekke enn du kanskje er forberedt på om du er ny i møte med denne spillserien.

Eksplosjoner er en av dem, og byr opp til enda en grunn til å holde tunga rett i munnen.

Med en lett touch på gassen kan du blant annet vippe en tønne med TNT ut av banen før du fortsetter – og fjærlett styrer bakhjulet over neste eksplosive hinder.

Andre baner igjen er nærmest som en berg-og-dalbane i høyhastighet, der RedLynx har firet litt på kravene de stiller deg som spiller for å skape ordentlig magasug når du freser gjennom løypene.

Det er to ting som er helt sikkert med «Trials HD»: Du kommer til å kjenne kilingen i magen når du freser opp et hopp og så setter utfor, og du kommer til å brekke en del bein…

Når du føler du har nådd veggen i karrieredelen av «Trials HD» - du kan forresten fort finne ut at den grensa går enten før eller etter «Hard» - kan du utforske andre deler av spillet. Om du liker å bygge ting selv, finner du en bane-editor som du kan imponere med. Eller laste ned baner andre har lagd online.

Men kanskje mer interessant er småspillene du finner i Skill Games-kategorien. Her må du blant annet balansere inne i en gigantisk stålball og holde deg på to hjul så lenge som mulig, levere høyeksplosiver i en påmontert vogn eller vår favoritt: Skyte ut fra et hopp, med ski festet på motorsykkelen, og komme deg over kulen! Alt mens du hører kubjellene og publikums tilrop. En liten homage til RedLynx’ hjemland, kanskje?

Har du flere venner som har «Trials HD», vil du merke gleden av å kjøre ned deres bestetider og runde flere baner enn dem. Sammen med kløktige achievements, som å kjøre én bane uten å slippe gassen, har du mer enn nok oppgaver å bruke tid på. Dessuten forventer vi at det kommer utvidelser til spillet i fremtiden. Dette er nemlig et spill som er perfekt for en dose DLC.

«Trials HD» er ikke et tradisjonelt motorspill, mer et plattform-/puzzlespill som demonstrerer strålende fysikkfølelse og knallgode, fintfølende kontroller, og er lett et av de beste spillene som finnes på Xbox LIVE.

«Trials HD» kan handles på Xbox LIVE for 1200 Microsoft-poeng (som tilsvarer 98 kroner).

Oppsummering
Positivt
Negativt
Del gjerne:
Hei! Vi trenger din hjelp - om du liker å lese spillstoffet vårt her, vurder gjerne å hjelpe oss direkte på Patreon, så kan vi fortsette med det. Takk <3