Retrohjørnet: Transport Tycoon

På midten av nittitallet var vi alle magnater.

27. november 2011 17:46

Og slik fortsetter det: Passasjerer må sendes mellom (eller innad i) byer, kjøretøy må vedlikeholdes og byttes ut, flyplasser oppgraderes og bankforbindelser dannes.

Du starter på midten av 1900-tallet og må begynne med det som fantes av transportteknologi på den tiden, men etter hvert utvikles det nye tog, nye fly og nye måter å få disse til å røre seg på. Du kan derfor bytte ut de «gamle» sporene med splitter nye magnetspor som får togene opp i mange hundre kilometer i timen!

Du kan velge å slåss om herredømme mot en rekke motstandere, både av typen datamaskin eller venn, og med en velsmurt organisasjon kan du kjøre dem konkurs.

Eller så kan du bestikke deg til seier. Føles godt, uansett!

Såklart, det er jo «Deluxe»-utgaven som gjaldt her i gården. Den store forskjellen mellom «Transport Tycoon» og «Transport Tycoon Deluxe» er hvordan signallysene til tog fungerte. «Deluxe» lot også spillerne velge blant fire forskjellige typer verdener, inkludert den fjollete Toy Land – der du frakter godteri og leketøy i stedet for stål og tømmer!

Det er mildt sagt avhengighetsskapende, og skulle du gå lei hele greia er det bare å starte på nytt – verdenen er forskjellig hver gang.

Jeg må igjen nevne musikken i spillet. Om det skyldes at jeg har brukt usaklig mange timer i spillet eller om det bare er fordømt gode spor i spillet vet jeg ikke, men hjernebarken husker alle sammen som om de hadde blitt risset inn med kniv.

Bare for å være real har jeg skrudd sammen alt av musikk for dere i en YouTube-spilleliste, som du kan sjekke ut her.

«Hold kjeft, jeg vil spille NÅ!»

For deg som vil spille spille, helt uten å måtte finne en eldgammal plass å kjøpe det, så er det bare å slå de tandre hendene dine sammen: «Open TTD» er en gratis utgave av spillet, som fungerer på nye operativsystem, inkludert Windows 7, Linux og OSX.

Med svensken Ludvig Strigeus bak spakene (for øvrig den samme mannen som lagde µTorrent og ScummVM) ble originalspillet strippet ned til kildekoden, analysert og bygd på nytt. Resultatet ble en klone av spillet som ikke brukte filene fra «Transport Tycoon Deluxe» og dermed kunne slippes ut på nettet uten frykt for advokatbrev i postkassa.

Derfor er «Open TTD» gratis for alle, men de som fortsatt har originalfilene kan dytte disse inn i programmet for å spille med den samme musikken og grafikken vi alle har blitt kjent med de siste 15 årene. Samtidig får du muligheten til å forandre en hel del aspekter ved spillet for å gjøre det lettere eller vanskeligere!

Last ned spillet her!

Ikke overraskende har spillet fortsatt en enorm brukermasse som lager eget innhold enda, så om du føler for det er det også en hel rekke nye bygninger, kjøretøy, scenarioer og annet snacks å finne online – alt nedlastbart gjennom spillet selv dersom du kjører «Open TTD».

Hva med et nytt spill i serien?

En oppfølger av «Transport Tycoon» kom aldri. Chris Sawyer startet utviklingen, men etter å ha lagt til berg-og-dal-baner funket dette så godt at spillet heller ble vridd til å handle om det.

Resten er historie, så klart – «Rollecoaster Tycoon» ble en PC-hit av de sjeldne!

Det skal nevnes at en spirituell oppfølger faktisk kom ut fra samme mann, men «Locomotion» må sies å være et okay, dog ikke råflott spill.

Så da er det bare å sette på kaffen, benke seg ned ved dataen og bli en liten magnat igjen. Lykke til, og husk at det koster flesk å heve bakken der det er vann!

Hei! Vi trenger din hjelp - om du liker å lese spillstoffet vårt her, vurder gjerne å hjelpe oss direkte på Patreon, så kan vi fortsette med det. Takk <3