(PressFire.no): Det var i fjor at svenske Paradox Interactive, kjent som utviklerne av blant annet «Crusader Kings» og «Europa Universalis» og utgivere av spill som «Cities: Skyline», ble anklaget av en rekke ansatte for dårlige arbeidsforhold som involverte både diskriminering og seksuell trakassering.
Dette ble avslørt av undersøkelser gjort av Svenska Dagbladet.
Nå varsler selskapet at en tredjepart (utnevnt av fagforeningene i selskapet) har gjennomført en etterforskning og sjekk på både anklagene og på hvorvidt selskapet er i stand til å håndtere slike anklager – og levert en rapport.
På sine hjemmesider legger nå Paradox ut hele denne rapporten, som avslører at selskapet har store mangler når det kommer til å kunne.
Den eksterne rapporten påpeker en rekke kritikkverdige forhold, blant annet manglende opplæring hos mellomledere for å kunne håndtere varsler.
– Det er en betydelig mangel på struktur i hvordan selskapet responderer til dårlig adferd, heter det i rapporten.
– Ledere mangler opplæring og støtte som lar de håndtere slikt på en konstruktiv måte. Derfor blir responsen fra selskapet ujevn, fra bra håndteringer til dårlige – og i noen tilfeller gjør de saken verre. Det hele blir opp til det personlige engasjementet til individuelle ledere.
Mange hendelser som burde være relativt enkle å håndtere blir avfeid eller ikke sett på i det hele tatt, heter det i rapporten – og dette underbygger et arbeidsmiljø som i praksis tolererer slik oppførsel.
Rapporten avduker forseelser av varierende grad i det som kalles «gråsonen», fra unødvendig utskjelling av ansatte, sjefer som gjør narr av ansatte, ledere som stiller spørsmål om ansattes kompetanse – til uønsket seksuelle kommentarer gjort i forbifarten og uønskede kommentarer på utseende fra ledere.
Enkelte grove overtramp kommer også fram, hvor det påpekes at disse er mer «åpenbare» i hvordan de bryter med diskrimineringslover. Disse skal derimot være forholdsvis få i antallet, og rapporten trekker ikke en slutning om disse er symptomatiske for selskapet.
Kvinner skal i større grad enn menn være mottaker for det som har skjedd i selskapet, noe statistikken også viser.

Hele 25 prosent av alle kvinnelige og 8 prosent av alle mannlige ansatte skal ha rapportert inn trakassering eller mobbing de to siste årene. I tillegg skal henholdsvis 13 prosent og 4 prosent ha sagt at de ikke gadd å rapportere det inn, fordi de ikke hadde tro på at selskapet ryddet opp.
– Vi har klare problemer, skriver toppsjef Mattias Lilja på hjemmesidene til Paradox.
Han skriver videre at selskapet nå tar grep for å trene opp sine ansatte, oppdatere interne policyer og ta grep for å bedre kunne håndtere klager.