PS3-priskutt og magisk «Uncharted 3»-demonstrasjon

Slik var Sonys GamesCom-brief.

17. august 2011 08:33

KÖLN (PressFire.no): Siste etappe på GamesCom-timeplanen tirsdag, var Sonys pressekonferanse. Før det hadde vi sett på ymse Xbox 360-spill, med hovedvekt på titler som støtter Kinect-sensoren, og fått en times misjonering fra Electronic Arts. Der kom det blant annet fram når Funcom lanserer «The Secret World», og vi fikk jaggu se snurten av et helt nytt «FIFA»-spill som kommer tidlig neste år.

Sony valgte å fokusere tungt på sin nye håndholdtkonsoll, PlayStation Vita, men hadde også noen spennende annonseringer på lur. Samt enda en spektakulær visning av «Uncharted 3: Drake’s Deception» – som rundet av en times lang brief.

Planen var opprinnelig at Sonys event skulle starte klokken 18:00, men det skulle drøye over en time til før enerverende electronica-beats ble erstattet av PlayStation-budskap. Hva skjedde egentlig med mytene om tysk effektivitet og punktlighet?

Les også: Oppsummeringer av Microsoft og EAs GamesCom-eventer.
Les også andre saker fra GamesCom 2011 her

Nok et «Resistance» på vei

Andrew House presenterte innledningsvis sin etterfølger i rollen som Sony Computer Entertainments Europa-sjef. Jim Ryan starter den jobben 1. september, mens House sa han selv står midt i et flyttelass om dagen. Han drar nemlig til Japan for å tre inn i toppledelsen av selskapets internasjonale avdeling.

- Kona mi er sur, fordi jeg er her med dere i kveld i stedet for å bidra med det voksende antallet av esker og generelt kaos, smilte House.

PlayStation Vita lanseres ikke før tidlig neste år i vår del av verden. Det ble kjent allerede før GamesCom. Men mesteparten av fokuset var likevel på denne PSP-oppfølgeren. Først ble alle funksjonene som skal gjøre konsollen til «den mest tilkoblede og sosiale spillinnretningen på markedet», slik Sony omtalte den. Du skal kunne bruke både tekst og tale for å kunne kommunisere med vennene dine, sammenligne spillresultater (trophies), twitre, skype og ha full tilgang til Facebook. På Live Area, en av Vita-applikasjonene, får du nyheter og oppdateringer fra venner og kan også kommentere slike spillbragder mens de tikker inn.

Så ble en rekke av nye Vita-spill presentert. Både de vi visste om tidligere og noen uannonserte. Michael Denny fra Sonys World Wide Studios stod for introduksjonene:

Et nytt «Resistance» kommer til den håndholdte konsollen. Den hele og fulle tittelen er «Resistance: Burning Skies», og vil utforske nye deler av dette spilluniverset. Det inkluderer en helt ny hovedperson, Tom Riley. Spillet er lagt før begivenhetene i «Resistance 2», i 1951.

Funksjonene til Vita, som går på forskjellige måter du kan styre på (to analogstikker og tradisjonelle knapper, eller touchskjermene på for- og baksiden), er sentralt for dette spillet. Det ble blant annet demonstrert hvordan du kan kaste en granat ved å gli fingeren over skjermen, for å markere hvor du vil den skal lande. Utviklerne fokuserte også på at de to analogstikkene vil gjøre opplevelsen til noe familiært om du har spilt et «Resistance» på PS3.

Du kan også bytte våpen fra den trykkfølsomme skjermen, og vi så spor av mer ødeleggelse og heftigere effekter enn det man kanskje forventer av et actionspill til en håndholdt konsoll.

«Little Big Planet» til PS Vita ble annonsert under E3 i juni, men på GamesCom fikk vi en ny trailer som fokuserte på hvordan du kan bruke kameraene på denne konsollen til å forevige gjenstander, mønster eller teksturer som du så henter inn i spillet, manipulerer ved å bruke fingertuppene, roterer og finner passet form, størrelse og vinkel. Deretter kan du for eksempel bruke den zebrafargede sofaputen du er så glad i til et brett du lager selv til dette søte plattformspillet.

Flere nye Vita-spill avslørt

Enda et nytt Vita-spill ble avduket og demonstrert fra scenen i Köln: «Reality Fighters» som lener seg tungt på kameraet som er plassert på konsollen. Både det på for- og baksiden. Her kan du forevige deg selv, lage en spillfigur som ligner og blåse ut litt damp ved å utfordre sjefen eller en kompis i en «Tekken»-lignende slåsskamp der du også kan filme vennegjengen som da danner publikum i selve spillet.

«Escape Plan» er nok en ny IP som Sony annonserte i går kveld. Her fikk vi bare se en kort trailer, men fikk umiddelbart inntrykk av at dette er en søtt puzzleeventyr der det kom fram at målet er å hjelpe de to krabatene Laarg og Lil å finne en rømningsvei i avgrensede rom som kan bestå av vifter, elektrisitet eller andre gjenstander.  Og altså; minst én vei ut av dette rommet som det er din oppgave å finne.

Løsningen ser ut til å ligge i enten å bruke noen av disse objektene til din fordel, eller holde deg langt unna dem.

Men Sony var også stolte av å fortelle at det ikke bare er førsteparts utviklede spill som kommer til konsollen i stort antall. Også Ubisoft og EA ble trukket frem som eksempler på utviklere som har mange prosjekter på gang. Et «Assassin’s Creed» kommer til Vita neste år, der vi møter en ny karakter og får en ny historie. «FIFA 12» kommer til Vita tidlig 2012, mens også «Rayman Origins» er på vei til konsollen. Blant mye annet som ble listet opp på GamesCom i går kveld.

Sony fokuserte på at de aldri har hatt flere spill i utvikling til et konsollslipp.

Kveldens største overraskelse kom da man annonserte en helt ny versjon av den første PSPen. Denne blir redesignet en smule og prises ned til 99 euro (som kan tilsvare en liten tusenlapp når den kommer til Norge). For å backe opp denne ny-gamle PSPen blir det gjort tilgjengelig et stort bibliotek av gamle PSP-spill, under fanen PSP Essentials, som vil koste 9,99 euro per tittel.

Storslått demonstrasjon av «Uncharted 3» - igjen

Så ble fokuset rettet mot Move, tilleggsutstyret som ble lansert til PlayStation 3 i fjor – og som åpner opp for en annen type å spille på, en som minner om den vi forbinder med Nintendo Wii.

Sony skrøt av at de nå har 200 titler på markedet som støtter Move på forskjellig vis, og enda flere blir det. Neste år kommer blant annet «FIFA 13» med full Move-støtte. Og det er ikke slutt på musikk- og dansebølgen med det første – om du trodde det. Man annonserte i samme slengen «DanceStar Party», fra de samme folka som ga oss «SingStar». Her legges det opp til mye fokus på Move, samt at du kan forevige video av deg selv mens du viser hele verden at du har rytmesans. Etterpå kan du dele opplevelsen. Spillet kommer med 40 låter på disk, og ytterligere som kan handles via PlayStation Store.

Et annet fenomen som ble særlig utbredt i fjor høst, er treningsspillene. Dans og trim kler jo både Kinect og Move. «Move Fitness» kommer senere i år og skal sørge for at finkjolen/dressen passer til juleselskapsesongen.

Spillstudioet Sucker Punch ble nylig kjøpt av Sony, og er travelt opptatt med å utvide «InFamous»-universet. I sommer kom «InFamous 2» ut, og nå tar Sucker Punch en «Red Dead Redemption» ved å lage en nedlastbar utvidelse som endrer hele spilluniverset radikalt. «InFamous 2: Festival of Blood», som den heter, kommer i oktober og blir mulig å få kloa i via PlayStation Store. Her introduseres vi for vampyrer, og Cole har blitt bitt av en slik…

Sist men ikke minst: «Uncharted 3: Drake’s Deception». Et nytt brett ble demospilt av Naughty Dogs Arne Meyer. Nathan Drake og Elena jakter på noen skurker som er travelt opptatt av å komme seg av gårde i et stort lastefly. Det oppstår et følelsesladet øyeblikk da disse to legger en dumdristig plan med dårlige odds: Nathan sier adjø for å leke ènmannshær, og forsøke å komme seg om bord på dette flyet før det tar av.

- Uvisst om PS3-prisen går ned i Norge

Han blir imidlertid oppdaget idet flyet holder på å fyre opp motorene, og må ta en omvei. Elena kommer så til unnsetning når flyet akselererer, og Nate kommer seg på flyet han må rekke – via nesehjulet. En saftig slåsskamp senere og det oppstår om mulig enda mer spektakulære scener når han møter en skurk som forsøker å slenge vår helt ut av lasteluka, mens flyet er noen hundre meter over bakken.

Sony rundet av med å annonsere at deres 3D-display, som først ble annonsert på E3 i juni, vil koste 499 euro (som vil kunne tilsvare nærmere 5000 kroner i Norge). Dette displayet tillater to spillere å få hvert sitt 3D-bilde (simulview), og kommer pakket med to sett 3D-briller. Med dette håper Sony at spilling i tre dimensjoner skal bli en farsott – og helst i tide til at Uncharted 3 kommer i hyllene.

Dessuten ble det annonsert et verdensomspennende priskutt på PlayStation 3, som vil tre i kraft umiddelbart. Man snauser prisen med 50 euro, ned til 249 euro som anbefalt pris. Hvorvidt dette får betydning for prisen i Norge, avhenger av butikkene. I Norge får man jo før dette priskuttet kjøpt en PS3 Slim for cirka 2000 kroner.

Butikkene i Norge avgjør dette, så det er uvisst å si om priskuttet vil gjøre seg gjeldende i landet vårt, sa representanter for Nordisk Film Interactive til PressFire tirsdag, umiddelbart etter Sonys GamesCom-brief.

PressFire kommer tilbake med mer stoff fra GamesCom gjennom hele denne uken.

Hei! Vi trenger din hjelp - om du liker å lese spillstoffet vårt her, vurder gjerne å hjelpe oss direkte på Patreon, så kan vi fortsette med det. Takk <3