Annonse
Annonse
Pro Evolution Soccer 09
Ett skritt frem og to tilbake.

Pro Evolution Soccer 09

Ett skritt frem og to tilbake.
3:57
18:50
Utvikler
Konami
Utgiver
Konami
Slippdato
Plattformer
18:50
3:57

I fjor var det ingen tvil: «FIFA 08» vant terreng og selv de mest hardbarka Pro Evo-tilhengerne måtte bite i det sure plastcoveret og erkjenne at gullet glapp den sesongen.

En kombinasjon av onlinetrøbbel og at utvikler Konami hadde valgt å gå bort fra det enkle, grunnleggende og i stedet prøve å yppe med storebror FIFA på noen områder, gjorde at man satt med et produkt som ikke bare føltes halvferdig ved lanseringen – men også befant seg et sted mellom den berømte barken og veden.

Litt av PES-magien var borte, og man nådde ikke «FIFA 08» til leggskinnet en gang.

I år virker det som om man har erkjent at man ikke kan ta opp konkurransen med EA på alle områder, «Pro Evolution Soccer 09» har igjen dreid fokuset tilbake til et tilsynelatende enkelt men effektivt fotballspill som bevarer det vi kjenner fra de store årgangene. Dette føles i så måte som et to-tre år gammelt spill, spesielt når det visuelle er såpass langt fra FIFA-standard.


LUGGETE ONLINEDEL

Ved første øyekast ser spillet for enkelt ut. Teksturene på stadion, gressdetaljer, publikum og spillere ser vesentlig dårligere ut enn «FIFA 09».

Menyene har også vært gjenstand for mye krass kritikk på ymse forum, for tutti frutti-farger og grell grafikk var tydeligvis ikke det folk hadde ventet på.

Lydene når man sentrer ballen eller skyter er fryktelige, det høres mest av alt ut som et slag på en tom bøtte mer enn et spark på en lærkule, og nok en gang har onlinebiten sviktet etter lansering.

Når først arbeidet med å stabilisere serverne var over, fremsto selve registreringsprosessen som et latterlig gufs tilbake til da det å spille mot andre på nett var helt nytt. Å oppgi navn på kjæledyr, to-tre ulike registreringsnavn, like mange passord og eposter er så langt unna det silkemyke systemet som for eksempel EA har i «FIFA 09» som det er mulig å komme.

Spillopplevelsen online er heller ikke i nærheten av «FIFA 09». I kampsituasjon opplever man alt for ofte at spillere teleporterer seg fem meter bort, som ved et magisk trylleslag, at det rykker og napper, og at presisjonen i bevegelser og avslutninger mest av alt minner om et helt annet spill enn det du møter i enspillermodusen.


Å FØLE FOTBALL

Bortsett fra problemer og rusk online, er «PES 09 et vanvittig morsomt fotballspill. Det er mindre omfattende, på mange måter enklere enn rivalen «FIFA 09», og man har beholdt alle de grunnleggende spillmekanismene som har gjort PES-serien til manges favoritt.

Årets nyhet er «Be A Pro»-kopien kalt «Become A Legend» der du tar over en spiller og skal utvikle deg til å bli a-lagsspiller og stjerne. «Become A Legend» er dessverre ikke like interessant som jeg hadde ventet, først og fremst på grunn av dårlige computerstyrte medspillerne.

Champions League er også en nyhet og en adskillig mer tilfredsstillende måte å spille på. Mer om det litt senere.

Det handler mest av alt om følelse og intuitive kontroller i Pro Evolution Soccer. Du har bedre tid og plass, og overblikket gir deg sjansen til raskt å få et bedre bilde over banen der du enkelt kan sortere ut mot- og medspillere før du foretar deg noe. FIFA er sånn sett et mye tightere og raskere spill.

Ingen fotballspill kan slå følelsen av å dra seg ned forbi et par motspillere, storme mot hjørneflagget og trykke to ganger på høy pasning-knappen – noe som ofte medfører at den lander perfekt på hodet til en medspiller som du styrer mot et lekkert mål. Slike øyeblikk sitter rett i ryggmargen og gjør at du føler deg som Messi eller Ronaldo der og da.

I år har Konami bladd opp og sikret seg rettighetene til Champions League, noe som medfører både flere ekte klubbnavn med spillere og også en egen turnering med den offisielle hymnen og alt.

Dessuten er Manchester United og Liverpool med som offisielle klubber. På den måten har man signalisert at ambisjonsnivået for Pro Evolution Soccer er hevet et par hakk og at man ikke har tenkt å la EA stikke av med alle rettighetene.

Spillet skinner virkelig om du foretrekker et enklere, ryddigere alternativ enn «FIFA 09», gjerne i en match mot en kompis eller om du vil spille en turnering (Champions League eller noen av de andre cupmulighetene) eller liga (Master League) alene.

Er ikke onlinefunksjoner så veldig interessant for deg, og du ikke har behov for en rikholdig EA-jukebox med fancy grafikk og et hav av moduser både offline og online, har Pro Evo det du trenger.

Less is more har tydligvis vært et mantra under utviklingen av årets PES, men det kan være mer enn nok. «Pro Evolution Soccer 09» er nemlig et fordømt morsomt spill – til tross for problemene online og en langt mindre prangende innpakning enn konkurrenten fra EA.

Se alle Rad Crew-artikler (og podcaster) på Podcast-sidene.
Les alle våre «Den gangen da...»-tekster på undersiden her, eller se andre retrosaker her.
Les mer om spillrelaterte ting som skjer i Norge på vår underside her.
Les mer om e-sport og konkurransespilling på vår underside her.
Les flere meninger på vår samleside her.
Hei! Vi trenger din hjelp - om du liker å lese spillstoffet vårt her, vurder gjerne å hjelpe oss direkte på Patreon, så kan vi fortsette med det. Takk <3
Mer om:
Oppsummering
Positivt
Negativt
Skjermbilder (klikk for større)
No items found.
Andre artikler om emnet
No items found.
Andre artikler

Pro Evolution Soccer 09

Positivt
Negativt
Annonse
Ansvarlig redaktør: Jarle Hrafn Grindhaug
Redaksjonssjef: Erik Fossum