Planlegger ny Xbox-generasjon i 2028

Skyspilling, AI og maskinlære i fokus.

19. september 2023 16:52

​(PressFire.no): Det er en gigantisk lekkasje av Microsoft-hemmeligheter som er blitt lagt ut av det amerikanske konkurransetilsynet FTC – sannsynligvis ved et feiltag.

I dokumentene, presentasjonene og de interne e-postene som er blitt lagt ut finner vi for eksempel hele lanseringsstrategien for nye versjoner av dagens Xbox-konsoller. Det kan du lese mer om her.

Men det står også mer om hva planen for neste generasjon med Xbox er.

Microsoft skriver i en slide at de planlegger for en lansering i løpet av kalenderåret 2028 – og at arbeidet på konsollen går i gang for fullt i år.


Konsollen skal også dra mer nytte av såkalt hybridspilling med skyen – noe selskapet har puslet litt med i mer enn ti år nå. Spill som «Crackdown 3» brukte skyen til å kalkulere destruktive omgivelser, mens «Flight Simulator» strømmet inn spillområder under spillingen.

Ikke uventet er AI og maskinlæring noe selskapet jobber med, og den nye konsollen skal kunne kompenesere for forsinkelse opp mot skyspilling bedre.

Utviklerverktøy som implementerer AI-testing for spill, AI-utviklet dialog og prosedyrisk generering av innhold er i en testfase, ifølge selskapet.

Microsoft sier at «Frame Rate Interpolation», altså å øke bildefrekvensen ved hjelp av maskinlæring, er noe de ser på som noe å vurdere for fremtiden. Dagens RTX 4000-kort kan gjøre dette via DLSS 3.5, men ettersom Microsoft bruker AMD-grafikk er det usikkert om dette vil være mulig.

På et annet bilde kan vi se at Microsoft holder på å bestemme seg for hvilken innmat det skal være i den neste Xbox-en.

I løpet av 2023 skal de bestemme seg for om de går for AMDs Zen 6-prosessor (som er x64-basert) eller om de skal bytte til en ARM64-prosessor i den nye konsollen. ARM er sånn generelt sett en mer effektiv prosessor, og er blant annet det som står i en Switch i dag.

Men det er ikke kompabilitet mellom spill lagd for x64-systemer og ARM64, så avgjørelsen kan i teorien ha stor betydning for om den neste Xbox-en blir direkte bakoverkompatibel – eller om utviklere må lage nye versjoner av spillene sine.

Microsoft skriver videre at de enten vil lage en ny grafikk-chip sammen med AMD eller går for hyllevare, og at den nye konsollen skal være «forwards compatible».

Den nye konsollen virker også å skulle ha en NPU – en «Neural Processor». Disse brukes til AI- og maskinlæring, og en dedikert chip vil kunne frigjøre ressurser fra CPU- og GPU-en.

– Vi vil åpne opp for nye grader av ytelse som overgår evnene til hardwaren alene.

Hei! Vi trenger din hjelp - om du liker å lese spillstoffet vårt her, vurder gjerne å hjelpe oss direkte på Patreon, så kan vi fortsette med det. Takk <3