Nintendo stenger verdensomspennende «Smash»-serie for manglende «lisens»

Bare uker før finalespill.

1. desember 2022 16:05

(PressFire.no): Nintendo skal ha satt ned foten for den største samling av turnereringer innenfor e-sportgrenene i «Smash Bros» – Smash World Tour.

Smash World Tour er en paraplyorganisasjon for en rekke turneringer verden over.

Ordningen var et forsøk på å øke relevansen for turneringer ved å starte et poengsystem som var globalt – spillere sanket poenger ved å delta på turneringer i hvert land og ville bli invitert til en større avslutning på slutten av året.

Mer enn 6400 turneringer i Smash World Tour ble avholdt i 2022, med mer enn 325 000 deltakere som møtte opp til fysiske turneringer i de to spillene «Melee» og «Ultimate».

Både årets konklusjon og hele neste års utgave er nå kansellert, og fremtiden til større turneringer i de to e-sportene er nå usikre.

– Vi er helt knust for at alt dette blir tatt vekk fra oss, skriver arrangørene i en lengre post som forklarer det som har skjedd.

Alle spillerne som har jobbet for å kvalifisere seg til finalen som skulle være i San Antonio, USA – med rundt 2,5 millioner kroner i premiepotten – må nå finne noe nytt å gjøre i perioden.

Super Smash Bros. Ultimate Had More Than 3000 Entrants for EVO 2019 - Nintendojo Nintendojo
Nintendo satte også ned foten for «Smash» på EVO i år. Her fra 2019-utgaven.

Krever lisens

Grunnen til nedstengingen er at Nintendo skal ha krevd en lisens for å fortsette driften.

Ifølge Smash World Tour skal Nintendo ha kontaktet dem for å starte prosessen med å gi de en slik lisens, men svarte ikke på søknaden om denne lisensen på nesten elleve måneder.

Smash World Tour ble også avholdt i 2021, og Nintendo innledet samtaler om denne nye lisensen i september i fjor. Planen var å starte SWT 2022 i mars, og søknad ble levert i januar.

Nintendo drøyde med å svare på søknaden, men ifølge Smash World Tour-arrangørene skal det ha vært en forståelse mellom partene om å fortsette med turneringene til søknaden ble behandlet.

Det skulle ta nesten elleve måneder før sjokkbeskjeden om at serien ikke var bra nok for Nintendos sikkerhetskrav og «interne retningslinjer» kom.

Istedet skal en ny konkurrerende turneringsserie, Panda Cup, ha fått en offisiell lisens.

Smash World Tour og flere andre turneringsansvarlige sier lederne for Panda Global skal ha sendt ut meldinger om at turneringer som ikke ble en del av Panda Cup ville bli skutt ned.

Dette skal ha gjort at flere turneringer ikke ønsket å risikere å være en del av Smash World Tour.

– Alan Bunney (sjef for Panda Global, journ. anm) brukte flere måneder på å starte en mafiavirksomhet der han fortalte turneringsansvarlige, inkludert vår, at det var synd om våre turneringer ble avlyst for å ikke ha lisensen, sier Beyond The Summit-sjef David Gorman.

BTS er en av de eldste og mest annerkjente e-sportturneringene i en rekke e-sporter, inkludert «Smash» og «Dota 2».

– Dette for å skremme dem til å bli med i cupen.

Andre forteller samme historie, at Panda Global, med lisensen fra Nintendo i hånda, truet med å få turneringer stanset.

<blockquote class="twitter-tweet"><p lang="en" dir="ltr">VGBC has been a pillar of the Smash community for over a decade, and as a fellow TO, it&#39;s absolutely gut-wrenching to see the SWT get rug-pulled basically a week before their biggest event ever.</p>&mdash; LD (@LDeeep) <a href="https://twitter.com/LDeeep/status/1597728877639479297?ref_src=twsrc%5Etfw">November 29, 2022</a></blockquote>

<blockquote class="twitter-tweet"><p lang="en" dir="ltr">I cannot, in good faith, support the Panda Cup Finale after reading about the actions of the CEO of Panda, as well as Nintendo cancelling the Smash World Tour.<br><br>As it stands, I&#39;m choosing to drop from the event.</p>&mdash; Tempo🌩️| Axe (@TempoAxe) <a href="https://twitter.com/TempoAxe/status/1597777610485817344?ref_src=twsrc%5Etfw">November 30, 2022</a></blockquote>

Panda Cup ble, selv med lisensen i år, bare en smaling på ti turneringer, der samtlige var i Nord-Amerika – nå spår mange at boikott og dårlig PR vil få neste års utgave til å kollapse.

Innvilger ikke lisens for neste år, selv uten søknad

Nintendo har i en uttalelse til Kotaku derimot sagt at de ikke har kansellert noe som helst, men at de ikke kom til en enighet om neste års utgave av Smash World Tour.

– Nintendo har ikke bedt om noen endringer eller kanselleringer av noen eventer i 2022, inkludert sluttspillet, av hensyn til de allerede påmeldte.

Dette er noe Smash World Tour sier ikke stemmer med virkeligheten. De siterer i en oppdatering et skriftlig svar de mottok fra Nintendo, der spillgiganten sier de «forventer at en godkjent lisens blir gitt for å kjøre noen som helst kommersiell aktivitet med en Nintendo-merkevare».

– Vi har funnet ut at Smash World Tour ikke har møtt forventningene våre rundt helse og sikkerhet og heller ikke forholdt seg til være interne partner-retningslinjer. Nintendo vil derfor ikke gi en lisens til SWT i 2022 eller noen SWT-aktiviteter i 2023, skriver Nintendo i den angivelige eposten.

Dette kom overraskende på Smash World Tour, som sier de ikke engang har søkt om å avholde turneringer i 2023 enda.

– Vi spurte Nintendo om de forstod bølgene som ville oppstå om vi ble tvunget til å kansellere, de svarte at det var de.

Det hører med til historien at flere andre store turneringer ikke har fått beskjed fra Nintendo om at de trenger en lisens for å gjennomføres.

Storturneringer som Beyond the Summit og Genesis skal gå som planlagt.


Deprecated: preg_match(): Passing null to parameter #2 ($subject) of type string is deprecated in /var/www/production/pf23/artikkel.php on line 401
Hei! Vi trenger din hjelp - om du liker å lese spillstoffet vårt her, vurder gjerne å hjelpe oss direkte på Patreon, så kan vi fortsette med det. Takk <3