Nintendo saksøker modchip-selger

Og Reddit-moderator.

3. juli 2024 09:34

(PressFire.no): Nintendo har de siste årene gått temmelig hardt ut mot det de anser som ulovlige emulatorer og deling av piratkopierte spill – med flere søksmål som har endt opp i at nettsider og programvare har blitt stengt ned.

Nå saksøker de også nettsiden Modded Hardware og en Reddit-moderator kalt Archbox, som var moderator på subredditen SwitchPirates.

I rettsdokumentene, publisert av Torrentfreak, kommer det fram at Nintendo kontaktet Modded Hardware-eieren Ryan Daly – også kjent som Homebrew Homie – og ba han legge ned driften.

Modded Hardware selger såkalte modchips, maskinvare som «låser opp» Switch-maskinen din.

Disse kan i utgangspunktet være helt lovlige, men krever en del fikling for å få til – Daly tilbød derfor også folk som ikke er så teknisk begavet å fikse konsollene for dem, mot betaling.

Ifølge dokumentene skal han ha fylt opp konsollene med piratkopierte spill, noe som fikk Nintendo til å ta kontakt med han i mars. Partene ble enige, ifølge Nintendo både verbalt og skriftlig, om at han skulle slutte med denne praksisen – og advokatene til Nintendo så seg fornøyd med det. 

Men han fortsatte likevel hele businessen.

– Vanligvis, når noen kjøper en konsoll som er hacket, så pre-installerer den saksøkte en samling med piratkopierte spill, inkludert noen av Nintendos mest populære spill som «Super Mario», «Zelda» og «Metroid», skriver Nintendo i rettsdokumentene og henviser til en paragraf på nettsiden:

«Vi legger til alle disse fantastiske spillene listet opp under», fulgt av en diger liste på flere hundre spill.

Nintendo kontaktet han igjen i mai, denne gangen med advokater og et formelt krav (et såkalt cease and desist-brev) om at han stanset salget av modchips.

Daly har ignorert denne og fortsatte salget – og dermed er søksmålet et faktum. Nintendo ber om 2500 dollar (26 500 kroner) per salg av modchippene, i tillegg til 150 000 dollar (1,6 millioner kroner) per spill som har blitt tilbudt kjøperne, all fortjeneste den saksøkte har hatt samt advokatutgifter.

Nintendo har samtidig levert inn et søksmål mot James «Archbox» Williams, en moderator på Reddit.

Dette søksmålet er mer rett frem: Williams skal i en årrekke ha drevet en hel del online-«butikker», som Jack-in-the-Shop, NekoDrive og LiberaShop, som rett fram lot folk laste ned piratkopierte spill.

Han skal også ha drevet subredditen /r/SwitchPirates med over 190 000 brukere, og bedt om donasjoner for å kunne fortsette å tilby spillene.

Ved å donere fikk du også et «pro»-abonnement som lot deg laste ned flere spill enn de uten et slikt abonnement.

Også Williams ble kontaktet av Nintendo i forkant av søksmålet, men svarte ikke på henvendelsene. I saksdokumentene kommer det fram at Williams visste at det han gjorde var ulovlig, men at han ikke brydde seg.

– De fleste av oss som hacker Switchen er pirater og kommer ikke til å gi Nintendo penger, skal han ha skrevet på Reddit.

Også her ber Nintendo om 150 000 dollar per spill som er blitt delt.

Hei! Vi trenger din hjelp - om du liker å lese spillstoffet vårt her, vurder gjerne å hjelpe oss direkte på Patreon, så kan vi fortsette med det. Takk <3