(PressFire.no): Warner Bros. har omsider greid å få patent på spillsystemet de utviklet til spillene «Middle-Earth: Shadow of Mordor» og «Shadow of War». Det er IGN som først rapporterte om at patentet nå har gått gjennom.
Studioet har siden 2015 forsøkt å patentere det såkalte «nemesis»-systemet i spillet, hvor fiendesjefer du møter har sine egne personligheter og vil huske på tidligere møter med helten i spillet.
De har derimot møtt motstand i form av at søknaden har vært for bred, skal vi tro saksdokumentene, og har måttet skrive de om flere ganger.
I praksis betyr det at du vil møte langt mer varierte og mer «personlige» fiender gjennom spillet, som ofte vil gå opp i ferdighetsnivå og ha sine egne styrker og svakheter basert på hvordan spillet trer fram.
Dette systemet ble trukket fram som en av høydepunktene i spillene da de ble lanserte, men nå blir det altså bare lignende systemer å finne i Warner Bros-spill framover. De vil kunne sitte på patentet fram til 2035.
Flere har kalt dette den første gangen en spillmekanikk har blitt patentert, men dette virker ikke å stemme helt – for eksempel tok Atari Games patent på «ghost racer»-mekanikken i bilspillet «Hard Drivin’» fra 1989, hvor en spiller kan se en halv-gjennomsiktig versjon av sin bestetid som kjører samtidig som deg.

Andre bilspill som ønsket denne mekanikken måtte betale en sum til Midway, som hadde kjøpt Atari Games.
Sega hadde i lang tid patentet på bruken av en diger pil for å vise neste område spillerne skulle komme seg til – som sett i «Crazy Taxi». Dette førte til en rettsstrid mellom Sega og EA etter utgivelsen av «The Simpsons: Hit & Run», som hadde en tilsvarende pil.
Nintendo patenterte «Eternal Darkness» sitt «sanity system» som gjorde at spillfiguren ble galere og galere basert på situasjoner han eller hun kom opp i gjennom spillet – noe som kunne trigge en såkalt «sanity effect» som var designet for å tulle med spillerne.
Samtidig var det bare Namco som kunne skjule lastingen av spillene sine med minispill i mange år – før patentet for å gjøre dette gikk ut i slutten av 2015.
Uansett går debatten nå i sosiale medier blant spillutviklere og -fans om det i det hele tatt burde være lov å patentere spillidéer – noen mener idéer bør kunne beskyttes på denne måten, mens andre mener dette vil sette kjepper i hjulene for utviklere som ønsker å forbedre andres verk.