Myndighetene ga skattelette – spillutviklerbransjene i Australia og Italia økte med over 50 prosent på ett år

Flere investorer kom på banen.

8. august 2023 19:16

(PressFire.no): Det var i mai 2021 at italienske myndigheter bestemte seg for å gi spillutviklerbransjen i landet 25 prosent skattelette – opp til én million euro (11,2 millioner kroner).

Nå varsler bransjen, i en rapport for fjoråret, at støtten har gitt umiddelbare resultater.

Fra å være 1600 utviklere i 2021, jobber nå 2400 med å lage spill i landet – en oppgang på hele 50 prosent. 

– Introduksjonen av skatteletten for spillproduksjon er en viktig stimulering for veksten i den italienske industrien, sier IIDEA-sjef Marco Saletta.​

69 prosent av alle studioene i selskapet sier de skal fortsette å ansette det neste året. Samtidig har antallet studioer som finansieres gjennom banklån gått ned fra 18 til 10 prosent – og private investeringer gått opp fra 9 til 19 prosent.

Myndighetene i landet er fornøyde med resultatene så langt.

– Vi følger nøye med på spill og alle nye former som uttrykker italiensk kreativitet, som vi støtter med denne skatteletten, sier viseminister i kulturdepartementet i landet, Lucia Borgonzoni.

– Vi vil fortsette å jobbe for flere tiltak dedikert til kulturelle og kreative selskaper for å beskytte og formidle «Made in Italy» verden over.

Inntektene fra spill produsert i landet økte med 30 prosent i samme periode – til estimert 1,68 milliarder kroner. Virkningen av skatteletten og ansettelsesboomen vil derimot ikke føles før om noen år.


Samme resultat i Australia

Også i Australia ble det innført skattelette for spillutviklere i mai 2021 – da ble «Federal Government’s Digital Games Tax Offset» innført, som gir utviklere i landet 30 prosent skattelette på prosjekter over 500 000 australske dollar (3,3 millioner kroner).

Dette førte til 770 nye jobber ved utgangen av 2022, en økning på hele 59 prosent over året før. Til sammen jobber nå 2104 personer i utviklerbransjen «down under».

Bransjeorganisasjonen AGDS sier dette kommer som en direkte følge av støtten fra myndighetene.

– DGTO har gitt håndfaste fordeler for mange selskaper det siste året, skriver organisasjonen i årsrapporten sin.

De påpeker at skatteletten har ført til større interesse fra internasjonale selskaper, mer aktivitet fra investorer og muligheten for å ansette flere i Australia.

AGDS forventer at flere større internasjonale selskaper kommer til å etablere seg i landet som følge av skattefordelene.

– Spillutviklerbransjen i Australia har potensialet til å være motoren som driver digitale ferdigheter på tvers av økonomien, og spiller en viktig rolle i all teknologiske, kreative og skjerm-industrier, skriver bransjeorganisasjonen.

Både antall ansatte og omsetningen (som nå er på 1,9 milliarder kroner) i den australskebransjen har mer enn doblet seg på fem år, ifølge rapporten.

Hei! Vi trenger din hjelp - om du liker å lese spillstoffet vårt her, vurder gjerne å hjelpe oss direkte på Patreon, så kan vi fortsette med det. Takk <3