Moncage

Et supert lite gåtespill som leker med perspektiv.

(PressFire.no): Noen ganger er korte små spill noe av det mest geniale som finnes, et kort avbrekk fra surret i hverdagen, noe du ikke trenger å synke 200 timer ned i – eller kanskje noe som er en pause fra andre spill.

Rent personlig synes jeg slike små indiespill scorer enda høyere om de forsøker noe forholdsvis nytt, eller om de får deg til å sitte å tenke deg om etterpå.

«Moncage» er et av disse. Et spill som i utgangspunktet ser litt banalt ut der det leker med perspektiver, men som er en så vellagd liten pusleklump, både teknisk og spilldesignmessig, at den nesten ikke tråkker feil i det hele tatt.

Har du spilt spill som «Echochrome», «Monument Valley» eller «FEZ» så vet du litt hva du får her: Ved å manipulere synsvinkelen din rundt en kube vil du påvirke det som er inne i kuben.

Mind bending.

Trikset er derimot at denne kubens sider alle inneholder forskjellige små dioramaer, små innblikk inn i forskjellige situasjoner – eller forskjellige perspektiver på samme scene.

Målet er like enkelt som det er snedig, der du skal sette sammen gjenstander og omgivelser på tvers av kubens sider, som vil påvirke det inni der på måter som utfordrer fysikkens lover og regler.

Noen hjelpemidler har du. Ved å holde inn mellomromstasten vil du kunne se hvilke gjenstander som kan matches med andre (uten å røpe hvilke), pluss at noen plasser kan man zoome inn for å se litt mer. Mer hokus pokus enn dette er det faktisk ikke – men det betyr ikke at noe mangler.

Robotarma går på tvers av scenene når delene lines opp!

Det er ikke veldig vanskelig, og det er ikke veldig langt (2-3 timer), men det engasjerer hele veien gjennom. Også er det innmari kult å se hvordan utviklerne har skrudd sammen gåtene på, og hvordan de igjen og igjen matcher to scener som så interagerer på de merkeligste måtene.

Det er også en historie som fortelles gjennom de ulike dioramaene om en far og hans familie, men mye fylles inn av gjemte fotografier som det ikke alltid er så lett å finne – og dermed står man i fare for å ikke få med seg alle nyansene som forsøkes fortalt.

Det er uansett ikke så fryktelig viktig, føler jeg. Både spillet i seg selv og fortellingen sikter på å levere en tight liten «puzzle»-pakke. Det lykkes utviklerne i stor grad med.

Liker du små rene gåtespill er det lite å utsette her. «Moncage» er rett og slett et finfint lite spill for en finfin liten kveld, til en finfin liten pris.

https://www.youtube.com/watch?v=L3aOi8bWOCE

Oppsummering
Positivt
Tight liten gåtepakke som vrir på dimensjoner og perspektiver. Teknisk svært bra lagd. Runder av før magien er borte.
Negativt
Historien er interessant, men du kan misse deler av den. Noen ganger er gåtene litt vel diffuse, kanskje?
Del gjerne:
Hei! Vi trenger din hjelp - om du liker å lese spillstoffet vårt her, vurder gjerne å hjelpe oss direkte på Patreon, så kan vi fortsette med det. Takk <3