Might and Magic: Clash of Heroes HD

Dette rollespilleventyret blir du hekta på!

Etter en lang ventetid har endelig «Might and Magic: Clash of Heroes» blitt relansert i en HD-versjon på XBL Arcade og Playstation Network. Det er det samme strategiske eventyrspillet som kom ut til Nintendo DS i 2009, bare med forbedret grafikk i form av håndtegnede figurer og deilige tegnefilmaktige animasjoner i full HD.

Grafikkløftet er veldig behagelig og effektene er fargerike og flytende. I tillegg til forbedret grafikk har også flerspillerdelen fått en oppgradering - nå kan to til fire spillere kjempe mot hverandre på nettet. Det er ikke alt som er nytt: helten din kan kaste nye trylleformler, bruke nye ferdigheter og magiske gjenstander. Muligheten for å gå tilbake til tidligere raser og helters historier for å fullføre side-oppdrag er også tilstede.

«Might and Magic: Clash of Heroes HD» finner sted i samme verden som tidligere «Might and Magic»-spill, men har en individuell historie. Derfor er kjennskap til tidligere spill i serien ikke en nødvendighet for å nyte opplevelsen.

Det hele finner sted i Ashan - en verden fylt av et mangfold av raser og vesener. Der møter du fem forskjellige spillbare personer, som representerer fem forskjellige deler av verdenen. Alle med unike og forskjellige egenskaper og hærer.

Alvejenta Anwen har blant annet kraftige bjørner, topptrente bueskyttere og beskyttende druider til sin disposisjon, mens mennesket Godric baserer hæren sin mer på et utvalg staute riddere og stolte griffer som kan kjempe for han.

Loading-screen extravaganza!

Mellom kampene løper du rundt i Ashan for å utforske og finne skatter, men også å forbedre helten og styrkene dine. I tillegg til dette kan du gjøre små sideoppdrag av ymse slag - ønsker du å hjelpe en litt småshady hodejeger med å bekjempe slemminger, blir du belønnet med penger du kan bruke til å styrke hæren din.

Det er her spillets rollespillelementer trer inn, sammen med de strategiske kampene. Mens du løper rundt kan du til enhver tid endre på det du måtte ønske i hæren din, men også utstyret til helten din. Personlig er jeg stor fan av rollespillelementer i et hvert spill, så dette gir mye pluss i boka.

Dessverre er det overraskende mye lasteskjermer i et spill av dette kaliberet, noe som bidrar til mye venting.

Strategisk, men tilgjengelig

Når endelig selve kampen starter, vil dine styrker alltid være nederst på skjermen, mens motstanderens styrker vil være øverst. Du angriper ved å sette deler av hæren din vertikalt, eller lage en forsvarsmur ved å stille opp soldatene horisontalt.

Det er også flere elementer som gir spillet strategisk dybde - både gjenstander helten din kan ta i bruk, det å slå sammen enheter av hæren (Linking) og «sammensmeltning» av de sterkere delene av hæren din (Fusing). Alt har en funksjon, enten det er for å gi deg kraftigere hær, mere liv, bedre forsvar eller liknende.

Dette er noe du blir geleidet gjennom via en tutorial i starten, så ikke vær bekymret over at det kan være mye å ta til seg. Du får det servert på fat, en teskje av gangen.

Historien er god nok til at du lar deg forføre, mens det grafiske rett og slett er strålende. Det er uansett selve slåssingen som skiller seg ut, og gjør at jeg igjen og igjen skrur på Xbox-en for mine daglige doser.

Det er virkelig gøy å bygge opp helten din og styrkene dine. Det er både givende å vinne, men også surt å tape. Hovedpoenget er likevel at du faktisk bryr deg – det er engasjerende. Det er lærerikt å tape, akkurat sånn som det skal være.

«Might and Magic: Clash of Heroes HD» er et sjarmerende og meget god laget spill, som er både lett å like og lett å komme inn i. Etter hvert byr det også på utfordrende strategiske utfordringer.

Dialogene i spillet er ofte genuint morsomme, men kan til tider virke litt barnslige. Heldigvis påvirker det ikke spillfølelsen i særlig grad, verken positivt eller negativt. Persongalleriet er imidlertid overraskende rikt, og jeg liker måten karakterene har blitt tegnet på. Kampsystemet er relativt enkelt, men inneholder likevel nok dybde til å underholde.

Med unntak av måten forsterkningene dine blir fordelt utover skjermen på hver runde, som er helt tilfeldig, står resten av de strategiske valgene i spillerens hender.

Med «Might and Magic: Clash of Heroes HD» får vi et avhengighetskapende strategisk puzzlerollespill som gir mye for pengene. Det tar rundt 30 timer å spille ferdig historiedelen - men som med de fleste andre strategi-spill, er også dette et spill du kan nyte igjen og igjen.

«Might and Magic: Clash of Heroes HD» kan kjøpes for 1200 Microsoftpoeng på Xbox LIVE Marketplace, eller 115 kroner på PlayStation Network for PlayStation 3. (Plus-medlemmer betaler 92 kroner)

Oppsummering
Positivt
Herlig grafikk. Lang enspillerdel. Morsom dialog. Avhengihetsskapende og utfordrende kamper. Fargerikt rollegalleri.
Negativt
Mange lasteskjermer. Enkelte barnslige dialoger. Tegnestilen appellerer kanskje ikke til alle?
Del gjerne:
Hei! Vi trenger din hjelp - om du liker å lese spillstoffet vårt her, vurder gjerne å hjelpe oss direkte på Patreon, så kan vi fortsette med det. Takk <3