Annonse
MeToo-storm viser enormt omfang av seksuelt misbruk i «Smash Bros»-miljøet i USA
Over hundre personer anklaget for upassende oppførsel eller seksuelt misbruk av barn ned i trettenårsalderen.

MeToo-storm viser enormt omfang av seksuelt misbruk i «Smash Bros»-miljøet i USA

Over hundre personer anklaget for upassende oppførsel eller seksuelt misbruk av barn ned i trettenårsalderen.
12:30
17:30
Utvikler
Utgiver
Slippdato
Plattformer
Annonse
17:30
12:30
Denne artikkelen er skrevet av vår satire-konsulent Segata Satiro, og følgelig bare bambus.

(PressFire.no): Det har pågått en større MeToo-oppblomstring i diverse e-sport- og streamingmiljøer de siste ukene, der en rekke større aktører har blitt anklagd for (og innrømmet) svært upassende eller ulovlige handlinger.

Men av alle e-sportmiljøene er det i «Smash Bros.»-miljøet det har vært desidert flest personer anklaget. En enorm opprulling av overgripere som har gjort turneringer og miljøet til utrygge arenaer for barn og unge har nå sjokkert hele e-sporten.

Så langt har nesten 100 navngitte medlemmer fra miljøet blitt anklaget for uønsket seksuell oppførsel, voldtekt eller grooming – flere av anklagene angår personer ned i trettenårsalderen. Rundt tretti personer har så langt fortalt tilsvarende historier fra miljøet.

I tillegg har en rekke kvinnelige spillere lagt ut sine opplevelser fra miljøet, der de forteller om vanskeligheter med å bli akseptert som spillere og ikke bare «gamer girls» som det skal flørtes med.

Av de mange anklagene er det flere vi ikke kan skrive om, men en rekke av utøverne har enten innrømmet anklagene eller gjennomgått sakene med sine arbeidsgivere og blitt sparket.

Gonzalo «Zero» Barrios.

Gonzalo «Zero» Barrios (24) innrømmer i sosiale medier at han har sendt upassende meldinger til jenter ned i fjortenårsalderen. Han skal blant annet ha bedt om nakenbilder og bedt jentene om å masturbere via nettkamera for ham – pluss at han uten forvarsel skal ha vist fram pornografiske videoer og bilder til kvinnelige Smash-utøvere.

Barrios er blant de største «Smash»-stjernene i verden, og vant over seksti turneringer på rad i «Smash 4». Han ble invitert til de største turneringene av Nintendo, hvor han blant annet vant en større «Invitational»-turnering under E3 for noen år siden.

I etterkant har han blitt sparket fra laget Tempo Storm og mistet en avtale med Facebook Games. Han er blant de største e-sportstreamerne i verden, men har på kort tid mistet svært mange følgere.

<blockquote class="twitter-tweet"><p lang="en" dir="ltr">Our statement and next steps regarding ZeRo: <a href="https://t.co/600UNfZIix">https://t.co/600UNfZIix</a> <a href="https://t.co/wmYTY3AyTj">pic.twitter.com/wmYTY3AyTj</a></p>&mdash; Tempo (@Tempo_Storm) <a href="https://twitter.com/Tempo_Storm/status/1279532550717943809?ref_src=twsrc%5Etfw">July 4, 2020</a></blockquote> <script async src="https://platform.twitter.com/widgets.js" charset="utf-8"></script>

Også «Smash Ultimate»-toppspiller Nairoby «Nairo» Quezada (23) ble anklaget for å i 2017 ha innledet et seksuelt forhold med en da femten år gammel gutt. Det er gutten som først omtalte saken i en uttalelse i sosiale medier.

I en Twitter-melding innrømmer Quezada forholdet og sier han beklager – og at oppførselen hans var «feil». Han ble sporenstreks sparket av laget sitt NRG Esports og utestengt fra turneringer i USA.

<blockquote class="twitter-tweet"><p lang="und" dir="ltr"><a href="https://t.co/Nd8TgJKKzP">pic.twitter.com/Nd8TgJKKzP</a></p>&mdash; NRG (@NRGgg) <a href="https://twitter.com/NRGgg/status/1278696228100771840?ref_src=twsrc%5Etfw">July 2, 2020</a></blockquote> <script async src="https://platform.twitter.com/widgets.js" charset="utf-8"></script>

Flere andre saker om seksuell omgang med mindreårige har rystet miljøet.

En 28 år gammel kvinne er utestengt fra turneringer etter at en yngre gutt fortalte sin historie om hvordan han ble groomet og utnyttet av henne da han var bare fjorten år gammel – flere videoer har dukket opp på nettet som viser de to sammen på turneringer i bakgrunnen av pågående kamper da gutten var fjorten år, der et klipp viser at gutten tilsynelatende prøver å kysse kvinnen, men hun stopper ham og peker mot kameraet som filmer det hele.

- Jeg visste aldri hvordan jeg skulle prosessere disse følelsene på det tidspunktet. For å være ærlig så sliter jeg med å forstå også i dag, skriver gutten.

Kvinnen har ikke uttalt seg i saken.

En 24 år gammel mann er også utestengt for å ha hatt (og innrømmet) et seksuelt forhold med en 15 år gammel gutt, men akkurat denne saken har enda et lag av seriøsitet – flere andre kjente medlemmer av miljøet er anklaget for å ikke ha sagt noe til tross for å ha visst om dette forholdet over lang tid, og chattelogger virker å bekrefte dette.

Richard «Keitaro» King Jr. har blitt beskyldt av flere mindreårige for å ha hatt seksuell omgang med dem. På Twitter bekrefter han at han hadde seksuell omgang med en 16 år gammel jente etter å ha drukket alkohol med henne. I etterkant av innrømmelsen har også flere andre beskyldt han for upassende oppførsel.

Han var ansatt av Soniqs Esports som kommentator og innholdsprodusent, men ble sparket etter innrømmelsen.

<blockquote class="twitter-tweet"><p lang="en" dir="ltr">After seeing Keitaro&#39;s statement we have removed him from the organization effective immediately. We hold a high standard for players, staff and partners. We support those impacted by his actions, as all of us have the responsibility to make this industry a safer place.</p>&mdash; Soniqs (@SoniqsEsports) <a href="https://twitter.com/SoniqsEsports/status/1278697963137765378?ref_src=twsrc%5Etfw">July 2, 2020</a></blockquote> <script async src="https://platform.twitter.com/widgets.js" charset="utf-8"></script>

Matthew «Xzax» Liberatore innrømmer å ha sendt upassende bilder av seg selv til ungdomsskoleelever og å ha presset andre i «Smash»-miljøet til å sende bilder av seg selv. Han anklages for å komme med disse innrømmelsene bare etter det ble kjent at han kom til å bli «outet» på Twitter, og i etterkant har flere kvinner kommet med uttalelser om at Liberatore har oppført seg upassende mot dem.

De fleste av anklagene handler om «Smash Ultimate»-miljøet spesifikt (altså det seneste spillet i serien), som er det mest aktive for tiden, men også det eldre «Melee»-miljøet – som har eksistert siden starten av 2000-tallet – har fått mange anklager rettet mot seg.

Generelt er det også her svært mange som anklages for grooming og upassende oppførsel, der blant annet en sytten år gammel jente sier hun over lang tid ble overøst av gaver og til slutt spurt om sex av John «SleepyK» Lee – da var hun fjorten år gammel.

- Noen uker før Super Famicon (en større «Smash»-turneringer, journ. anm.) spurte han om å ha sex med meg. Tanken gjorde meg vettskremt. Jeg trodde aldri han kom til å gå så langt, skriver jenta.

- Jeg vet det var ekstremt åpenbart i ettertid at dette var intensjonene hans, men jeg var for ung til å skjønne situasjonen jeg var i.

Lee innrømte alt på sin Twitter-konto, før han slettet den helt.

En annen 25 år gammel mann skal ha sendt videoer av seg selv der han onanerer til en tretten år gammel jente og over tid fått henne til å sende bilder tilbake. Saken skal være rapportert til politiet, som har avhørt jenta. Mannen forsvarte seg med at han bare «hjalp» en person som var suicidal, men slettet etterpå Twitter-kontoen sin.

Og det stopper ikke der - toppkommentator D’ron «D1» Maingrette har innrømmet og beklaget at han utnyttet en overstadig beruset tenåring seksuelt da han selv var over 30 år gammel – noe flere andre skal ha bevitnet – og følgelig blitt utestengt fra turneringer i USA. Også flere andre beskyldninger har kommet i ettertid.

Flere andre sentrale figurer for «Smash Melee» som er i trettiårene har også blitt anklaget av jenter ned i sekstenårsalderen for grooming og forsøk på seksuell omgang. Minst fire av disse er blitt utestengt fra turneringer allerede.

Nesten alle anklager omgår miljøet i USA, som er det klart største på verdensbasis, men det er også noen tilfeller her i Europa.

I Tyskland har den organiserte formen av «Smash Melee» distansiert seg fra «Smash Ultimate»-miljøet for det de mener ikke har vært en omfattende nok håndtering av en klage mot en spiller – som ble utestengt i tre måneder etter flere fysiske antastinger av kvinnelige spillere. Andre europeiske organisasjoner innenfor «Smash» har reagert med å utestenge denne spilleren uavhengig av den tyske organisasjonen.

Den svenske utøveren «IrregularJinny» er blitt anklaget for å ha groomet flere innenfor «Smash» og cosplay-miljøene i Sverige. Han skal også ha fysisk antastet en tretten år gammel jente.

I sosiale medier erkjenner han dette, og er blitt bannlyst fra både turneringer og i speedrunning-organisasjonen hvor han jobbet frivillig.

<blockquote class="twitter-tweet"><p lang="en" dir="ltr">Long term ESA volunteer IrregularJinny has been permanently banned from all ESA events due to corroborated allegations of sexual misconduct from before his tenure at ESA</p>&mdash; ESA Speedrunning Marathons (@esamarathon) <a href="https://twitter.com/esamarathon/status/1279867646893264896?ref_src=twsrc%5Etfw">July 5, 2020</a></blockquote> <script async src="https://platform.twitter.com/widgets.js" charset="utf-8"></script>

Han har tidligere deltatt i flere norske turneringer.

I sosiale medier er det nå stor uro, og det store antallet utøvere som anklages virker å øke for hver time som går. Det er varslet at flere anklager skal komme, også for foreløpig ikke-navngitte toppspillere.

Flere ønsker nå sterkere retningslinjer fra turneringsansvarlige for hvordan dette kan håndteres i fremtiden og hvordan kommende turneringer skal håndtere påmelding og oversyn. Å innføre krav om foresatte som veiledere for personer under en viss alder og totalbannlysing av alkohol under arrangementer er tiltak som diskuteres.

Nintendo har til IGN sagt at de er forferdet over det som nå rulles opp i «Smash»-miljøet.

- Vi er dypt rystet over anklagene som er lagt fram mot enkelte i konkurransemiljøet. Dette er absolutt utillatelig.

- Vi vil gjøre det klart at vi fordømmer alle voldshandlinger, trakassering og utnytting mot noen, og vi stiller oss bak ofrene.

Se alle podcaster på Podcast-sidene.
Les alle våre «Den gangen da...»-tekster på undersiden her, eller se andre retrosaker her.
Les mer om spillrelaterte ting som skjer i Norge på vår underside her.
Les mer om e-sport og konkurransespilling på vår underside her.
Les flere meninger på vår samleside her.
Mer om:
Hei! Vi trenger din hjelp - om du liker å lese spillstoffet vårt her, vurder gjerne å hjelpe oss direkte på Patreon, så kan vi fortsette med det. Takk <3
Oppsummering
Positivt
Negativt
Skjermbilder (klikk for større)
No items found.
Over hundre personer anklaget for upassende oppførsel eller seksuelt misbruk av barn ned i trettenårsalderen.
MeToo-storm viser enormt omfang av seksuelt misbruk i «Smash Bros»-miljøet i USA
Erik Fossum

(PressFire.no): Det har pågått en større MeToo-oppblomstring i diverse e-sport- og streamingmiljøer de siste ukene, der en rekke større aktører har blitt anklagd for (og innrømmet) svært upassende eller ulovlige handlinger.

Men av alle e-sportmiljøene er det i «Smash Bros.»-miljøet det har vært desidert flest personer anklaget. En enorm opprulling av overgripere som har gjort turneringer og miljøet til utrygge arenaer for barn og unge har nå sjokkert hele e-sporten.

Så langt har nesten 100 navngitte medlemmer fra miljøet blitt anklaget for uønsket seksuell oppførsel, voldtekt eller grooming – flere av anklagene angår personer ned i trettenårsalderen. Rundt tretti personer har så langt fortalt tilsvarende historier fra miljøet.

I tillegg har en rekke kvinnelige spillere lagt ut sine opplevelser fra miljøet, der de forteller om vanskeligheter med å bli akseptert som spillere og ikke bare «gamer girls» som det skal flørtes med.

Av de mange anklagene er det flere vi ikke kan skrive om, men en rekke av utøverne har enten innrømmet anklagene eller gjennomgått sakene med sine arbeidsgivere og blitt sparket.

Gonzalo «Zero» Barrios.

Gonzalo «Zero» Barrios (24) innrømmer i sosiale medier at han har sendt upassende meldinger til jenter ned i fjortenårsalderen. Han skal blant annet ha bedt om nakenbilder og bedt jentene om å masturbere via nettkamera for ham – pluss at han uten forvarsel skal ha vist fram pornografiske videoer og bilder til kvinnelige Smash-utøvere.

Barrios er blant de største «Smash»-stjernene i verden, og vant over seksti turneringer på rad i «Smash 4». Han ble invitert til de største turneringene av Nintendo, hvor han blant annet vant en større «Invitational»-turnering under E3 for noen år siden.

I etterkant har han blitt sparket fra laget Tempo Storm og mistet en avtale med Facebook Games. Han er blant de største e-sportstreamerne i verden, men har på kort tid mistet svært mange følgere.

<blockquote class="twitter-tweet"><p lang="en" dir="ltr">Our statement and next steps regarding ZeRo: <a href="https://t.co/600UNfZIix">https://t.co/600UNfZIix</a> <a href="https://t.co/wmYTY3AyTj">pic.twitter.com/wmYTY3AyTj</a></p>&mdash; Tempo (@Tempo_Storm) <a href="https://twitter.com/Tempo_Storm/status/1279532550717943809?ref_src=twsrc%5Etfw">July 4, 2020</a></blockquote> <script async src="https://platform.twitter.com/widgets.js" charset="utf-8"></script>

Også «Smash Ultimate»-toppspiller Nairoby «Nairo» Quezada (23) ble anklaget for å i 2017 ha innledet et seksuelt forhold med en da femten år gammel gutt. Det er gutten som først omtalte saken i en uttalelse i sosiale medier.

I en Twitter-melding innrømmer Quezada forholdet og sier han beklager – og at oppførselen hans var «feil». Han ble sporenstreks sparket av laget sitt NRG Esports og utestengt fra turneringer i USA.

<blockquote class="twitter-tweet"><p lang="und" dir="ltr"><a href="https://t.co/Nd8TgJKKzP">pic.twitter.com/Nd8TgJKKzP</a></p>&mdash; NRG (@NRGgg) <a href="https://twitter.com/NRGgg/status/1278696228100771840?ref_src=twsrc%5Etfw">July 2, 2020</a></blockquote> <script async src="https://platform.twitter.com/widgets.js" charset="utf-8"></script>

Flere andre saker om seksuell omgang med mindreårige har rystet miljøet.

En 28 år gammel kvinne er utestengt fra turneringer etter at en yngre gutt fortalte sin historie om hvordan han ble groomet og utnyttet av henne da han var bare fjorten år gammel – flere videoer har dukket opp på nettet som viser de to sammen på turneringer i bakgrunnen av pågående kamper da gutten var fjorten år, der et klipp viser at gutten tilsynelatende prøver å kysse kvinnen, men hun stopper ham og peker mot kameraet som filmer det hele.

- Jeg visste aldri hvordan jeg skulle prosessere disse følelsene på det tidspunktet. For å være ærlig så sliter jeg med å forstå også i dag, skriver gutten.

Kvinnen har ikke uttalt seg i saken.

En 24 år gammel mann er også utestengt for å ha hatt (og innrømmet) et seksuelt forhold med en 15 år gammel gutt, men akkurat denne saken har enda et lag av seriøsitet – flere andre kjente medlemmer av miljøet er anklaget for å ikke ha sagt noe til tross for å ha visst om dette forholdet over lang tid, og chattelogger virker å bekrefte dette.

Richard «Keitaro» King Jr. har blitt beskyldt av flere mindreårige for å ha hatt seksuell omgang med dem. På Twitter bekrefter han at han hadde seksuell omgang med en 16 år gammel jente etter å ha drukket alkohol med henne. I etterkant av innrømmelsen har også flere andre beskyldt han for upassende oppførsel.

Han var ansatt av Soniqs Esports som kommentator og innholdsprodusent, men ble sparket etter innrømmelsen.

<blockquote class="twitter-tweet"><p lang="en" dir="ltr">After seeing Keitaro&#39;s statement we have removed him from the organization effective immediately. We hold a high standard for players, staff and partners. We support those impacted by his actions, as all of us have the responsibility to make this industry a safer place.</p>&mdash; Soniqs (@SoniqsEsports) <a href="https://twitter.com/SoniqsEsports/status/1278697963137765378?ref_src=twsrc%5Etfw">July 2, 2020</a></blockquote> <script async src="https://platform.twitter.com/widgets.js" charset="utf-8"></script>

Matthew «Xzax» Liberatore innrømmer å ha sendt upassende bilder av seg selv til ungdomsskoleelever og å ha presset andre i «Smash»-miljøet til å sende bilder av seg selv. Han anklages for å komme med disse innrømmelsene bare etter det ble kjent at han kom til å bli «outet» på Twitter, og i etterkant har flere kvinner kommet med uttalelser om at Liberatore har oppført seg upassende mot dem.

De fleste av anklagene handler om «Smash Ultimate»-miljøet spesifikt (altså det seneste spillet i serien), som er det mest aktive for tiden, men også det eldre «Melee»-miljøet – som har eksistert siden starten av 2000-tallet – har fått mange anklager rettet mot seg.

Generelt er det også her svært mange som anklages for grooming og upassende oppførsel, der blant annet en sytten år gammel jente sier hun over lang tid ble overøst av gaver og til slutt spurt om sex av John «SleepyK» Lee – da var hun fjorten år gammel.

- Noen uker før Super Famicon (en større «Smash»-turneringer, journ. anm.) spurte han om å ha sex med meg. Tanken gjorde meg vettskremt. Jeg trodde aldri han kom til å gå så langt, skriver jenta.

- Jeg vet det var ekstremt åpenbart i ettertid at dette var intensjonene hans, men jeg var for ung til å skjønne situasjonen jeg var i.

Lee innrømte alt på sin Twitter-konto, før han slettet den helt.

En annen 25 år gammel mann skal ha sendt videoer av seg selv der han onanerer til en tretten år gammel jente og over tid fått henne til å sende bilder tilbake. Saken skal være rapportert til politiet, som har avhørt jenta. Mannen forsvarte seg med at han bare «hjalp» en person som var suicidal, men slettet etterpå Twitter-kontoen sin.

Og det stopper ikke der - toppkommentator D’ron «D1» Maingrette har innrømmet og beklaget at han utnyttet en overstadig beruset tenåring seksuelt da han selv var over 30 år gammel – noe flere andre skal ha bevitnet – og følgelig blitt utestengt fra turneringer i USA. Også flere andre beskyldninger har kommet i ettertid.

Flere andre sentrale figurer for «Smash Melee» som er i trettiårene har også blitt anklaget av jenter ned i sekstenårsalderen for grooming og forsøk på seksuell omgang. Minst fire av disse er blitt utestengt fra turneringer allerede.

Nesten alle anklager omgår miljøet i USA, som er det klart største på verdensbasis, men det er også noen tilfeller her i Europa.

I Tyskland har den organiserte formen av «Smash Melee» distansiert seg fra «Smash Ultimate»-miljøet for det de mener ikke har vært en omfattende nok håndtering av en klage mot en spiller – som ble utestengt i tre måneder etter flere fysiske antastinger av kvinnelige spillere. Andre europeiske organisasjoner innenfor «Smash» har reagert med å utestenge denne spilleren uavhengig av den tyske organisasjonen.

Den svenske utøveren «IrregularJinny» er blitt anklaget for å ha groomet flere innenfor «Smash» og cosplay-miljøene i Sverige. Han skal også ha fysisk antastet en tretten år gammel jente.

I sosiale medier erkjenner han dette, og er blitt bannlyst fra både turneringer og i speedrunning-organisasjonen hvor han jobbet frivillig.

<blockquote class="twitter-tweet"><p lang="en" dir="ltr">Long term ESA volunteer IrregularJinny has been permanently banned from all ESA events due to corroborated allegations of sexual misconduct from before his tenure at ESA</p>&mdash; ESA Speedrunning Marathons (@esamarathon) <a href="https://twitter.com/esamarathon/status/1279867646893264896?ref_src=twsrc%5Etfw">July 5, 2020</a></blockquote> <script async src="https://platform.twitter.com/widgets.js" charset="utf-8"></script>

Han har tidligere deltatt i flere norske turneringer.

I sosiale medier er det nå stor uro, og det store antallet utøvere som anklages virker å øke for hver time som går. Det er varslet at flere anklager skal komme, også for foreløpig ikke-navngitte toppspillere.

Flere ønsker nå sterkere retningslinjer fra turneringsansvarlige for hvordan dette kan håndteres i fremtiden og hvordan kommende turneringer skal håndtere påmelding og oversyn. Å innføre krav om foresatte som veiledere for personer under en viss alder og totalbannlysing av alkohol under arrangementer er tiltak som diskuteres.

Nintendo har til IGN sagt at de er forferdet over det som nå rulles opp i «Smash»-miljøet.

- Vi er dypt rystet over anklagene som er lagt fram mot enkelte i konkurransemiljøet. Dette er absolutt utillatelig.

- Vi vil gjøre det klart at vi fordømmer alle voldshandlinger, trakassering og utnytting mot noen, og vi stiller oss bak ofrene.

Annonse
Publisert 
Andre artikler om emnet
No items found.
Andre artikler

MeToo-storm viser enormt omfang av seksuelt misbruk i «Smash Bros»-miljøet i USA

Positivt
Negativt
Annonse
Ansvarlig redaktør: Jarle Hrafn Grindhaug
Redaksjonssjef: Erik Fossum
Salg/Sales: sales@pressfire.no
dark mode