- Melodiene var bedre før

Norske Audun jobber med å få spillmusikk inn i konsertsalene.

9. mai 2013 11:01

(PressFire.no): Da norske Audun Sørlie så noen fremføre spillmusikk fra Commodore 64- og Amiga-klassikeren «Giana Sisters», kom idéene.

Som barn hadde musikken i spillet gjort inntrykk på ham. Han bestemte seg for å jobbe med fremføringen av levende spillmusikk:

- Det var da jeg deltok i Symphonic Shades, en symfonisk aften viet til «Giana Sisters»-komponisten Chris Huelsbeck, at jeg oppdaget nøyaktig hvordan jeg ville se spillmusikk bli fremført med respekt. Siden den gang har jeg vært aktiv i orkesteret, forteller han til PressFire.

- Jeg vokste opp med spill. Særlig musikken fra spill som «Giana Sisters» på Commodore 64, «Batman» og «Power Blade» på NES gjorde inntrykk på meg.

Jobber med 70 musikere

I dag er Audun blant de ansvarlige for at 70 musikere i Boston, Massachusetts kan fremføre spilltraller foran et fullsatt Boston Symphony Hall.

- Å produsere en konsert med over 70 musikere på en scene er ikke enkelt, og krever mange dager med øving og gjennomgang av programmet ned til minste detalj og note.

- Mye av jobben består av å sikre kvaliteten symfonihuset forventer.

Han forklarer at store mengder med koordinering må til for at konsertene skal fungere. Det blir ikke mindre jobb når man skal bruke folkefinansiering for å gi ut plate av konsertfremførelsen.

- Dette var et logistisk mareritt, forteller Sørlie, og fortsetter:

- Om dagen var det ut for å gjøre intervjuer og ha møter med symfonihuset for oppdatering på kostnader og slikt. Gjennom natten var det tegning av logoer, design av plakater og annet som kunne brukes til å øke interessen, samt svare på spørsmål og gjøre oppdateringer på Kickstarter-en.

- Som sagt er vi selvdrevet, så alt dette ansvaret falt på meg slik at musikkprodusenten Shota kunne skrive musikken til showet. 

Pengene kom til slutt inn, avslører Sørlie, som også kan røpe at den intense perioden bar med seg 10 kilo i vekttap, nyresten og lite søvn.

- Begrensinger betydde bedre melodier

I oktober 2012 fremførte de musikk fra blant annet «Chrono Trigger», «Final Fantasy», «God of War», «Grandia» og mange andre spill. I salen satt «Kingdom Hearts»- og «Street Fighter 2»-komponisten Yoko Shimomura og Hitoshi Sakimoto, som komponerte musikken til «Final Fantasy 12» og «Final Fantasy Tactics».

Musikken fra eldre spill er gjengangere i slike konserter. Mye har forandret seg, ifølge Sørlie.

- Lydbildet i dag er mye større enn da jeg vokste opp på åttitallet. I dag har vi spillmusikk fremført av orkester og band, som skriver helt nye sanger eksklusivt til spill. Dagens spillmusikk er nærmest en industri i seg selv, der den bare var en ettertanke hos mange før i tiden.

Likevel mener han at noe er borte i de store komposisjonene:

- Uten teknologiske restriksjoner og den slags, føler jeg at noe av magien er borte, forteller han og fortsetter:

- Før måtte man virkelig bruke de få mulighetene man hadde for å få frem melodien på sitt sterkeste. I dag gjør den totale friheten at man ikke har dette presset. Derfor blir melodiene litt ensformige og like hverandre.

- Lyden har utviklet seg voldsomt, men melodiene i seg selv har kanskje tatt et steg tilbake, mener han.

Likevel trekker Sørlie frem «Super Mario Galaxy» som et godt eksempel på at blandingen av gammelt og nytt kan bli flott.

Selv lister han opp Chris Huelsbeck, Ryu Umemoto, Takenobu Mitsuyoshi, Yuzo Koshiro, Yasunori Mitsuda og Alberto Gonzalez som noen av favorittkomponstene.

Fansen viktig

Det er en kollektiv prosess når Video Game Orchestra skal bestemme seg for hvilke musikkstykker de skal sette opp. Publikum er også med på å bestemme.

- Video Game Orchestra kunne aldri blitt hva det er i dag uten fansen, så vi setter dem først og lytter alltid nøye på tilbakemeldingene.

- Det hender også at spillkomponistene vi inviterer ønsker å fremføre et stykke med oss, som da Nobuo Uematsu fremførte «One Winged Angel» med Video Game Orchestra av eget ønske.

Audun kan også fortelle at det nå jobbes med en turné i Europa, hvor de gjerne spiller i Norge, men at de må måle interessen først. 

Flere symfoniorkester har allerede fremført spillmusikk i Norge - senest i fjor fremførte oppsetningen «Score» spillmusikk for publikum i Trondheim.  

Cd-en med Video Game Orchestras konsert fra Boston skal være rett rundt hjørnet. 

Hei! Vi trenger din hjelp - om du liker å lese spillstoffet vårt her, vurder gjerne å hjelpe oss direkte på Patreon, så kan vi fortsette med det. Takk <3