Macron sier opptøyer i Frankrike gjøres av folk «beruset på dataspill» etter at politiet skjøt og drepte 17-åring

30. juni 2023 18:06

​(PressFire.no): Det har vært store opptøyer i Frankrike i 2023, spesielt etter at myndighetene gikk inn for å øke pensjonsalderen i landet fra 62 til 64 år – til tross for massiv motstand i befolkningen og blant opposisjonen.

President Emmanuel Macron lovfestet endringene i april, etter mer enn tre måneder med enorme demonstrasjoner landet over.

Nå har opptøyene tiltatt etter at en 17 år gammel gutt, så langt bare kjent som Nahel M., ble skutt og drept av politiet etter å ha blitt stanset i trafikken på tirsdag.

En video av hendelsen spredte seg raskt på nett, og protester brøt ut i byer som Marseille, Lyon og Toulouse. I videoen ser man to politimenn som drar våpen mot en gul bil under trafikkstoppet. Bilen forsøker å kjøre unna, men politimannen skyter fra kloss hold.

Politiet har uttalt at betjentene lenge hadde forsøkt å stoppe bilen, før tett trafikk gjorde at bilen til slutt stanset. Politimannen som drepte Nahel er blitt anholdt i etterkant, og har kommet med en beklagelse til familien. 

De protesterende setter biler i brann. (Foto: Skjermdump, Twitter)

Aktivister sier drapet er rasemotivert og ber om en slutt på det de mener er diskriminerende taktikker fra politiet som går ut over minoriteter i Frankrike – spesielt personer med afrikansk og arabisk opphav.

Mer enn 40 000 politifolk er engasjert for å stanse opptøyene, og mer enn 800 personer er arrestert på tre dager. 200 politifolk skal ha blitt skadet, ifølge innenriksminister Gérald Darmanin.

Macron har fått krass kritikk for å ikke ta opptøyene på alvor, og ble sett på Elton John-konsert etter at disse brøt ut, og valgte i dag å holde en pressekonferanse.

Der ba han om ro, og anklagde samtidig dataspill og sosiale medier for å spille en stor rolle i opptøyene, der han sa at «det er en følelse av at de (demonstrantene, journ. anm.) bor på gatene, som i dataspillene de er beruset på».

Macron pekte også spesifikt ut TikTok og Snapchat som grunner til at unge tar til gatene og at de er med på å fyre opp under demonstrasjonene. Han ber om at plattformene fjerner innhold som kan føre til mer opprør.

Frankrikes statsminister Élisabeth Borne sier myndighetene vurderer alle muligheter for å stanse demonstrasjonene og opprøret.

– Prioriteten er å sikre nasjonalt samhold, og måten å gjøre det på er å gjenopprette orden.

(Toppbilde: Jérémy Barande, CC)

Hei! Vi trenger din hjelp - om du liker å lese spillstoffet vårt her, vurder gjerne å hjelpe oss direkte på Patreon, så kan vi fortsette med det. Takk <3