- Lukas lærte å lese og skrive av «Minecraft»

Skreddersydde læring for sønn med aspergers syndrom.

9. januar 2013 13:47

(PressFire.no): - Jeg vil virkelig at du som jobber i skolen eller er forelder og,har vært urolig for at barnet ditt heller spiller enn å gjøre lekser, skal lese dette innlegget, skriver svenske Anna Stam i et innlegg på ajour.se.

Hun er moren til Lukas - en gutt med aspergers syndrom - og har opplevd hvordan barnet hennes kan ha problemer med å fungere i en tradisjonell skole.

Passer ikke inn i tradisjonell skole

Hun mener premissene de med aspergers syndrom lærer under ikke passer en vanlig skole- rutinene og omgivelsene.

Stam har full forståelse for at skolen ikke kan skreddersy miljøet for hennes sønn. Hjemme har hun hatt mulighet til å tilpasse miljøet så forutsetningene ligger til rette for at Lukas skal lykkes i hverdagen og oppnå sitt fulle potensial.

- Vi bruker ofte visuelle hjelpemidler som bildeskjema med lister, tidsskjema med innstillinger og bildekort for valg av aktivitet, skriver hun.

Videre forklarer hun også at de har tilpasset lyset og unngår høye lyder, samtidig som de ikke flytter på møblene.

- Blir selvsikker

Men det er først når han trer inn i spillverdenen det skjer noe med gutten, skriver hun.

- I spillets verden er han selvsikker. Han våger å teste ting, og fremfor alt kjenner han seg flink og dyktig. Han har venner i spillet og øver seg på det sosiale, kjenner tilhørighet med gruppene han spiller med og får positiv tilbakemelding fra dem.

- Han øver seg også på nederlag og det å la andre vinne for gruppens skyld, slik at spillet kan fortsette.

Derfor ville hun se om det var mulig å bruke «Minecraft» som et digitalt pedagogisk verktøy for å hjelpe Lukas med å blant annet takle sine lese- og skrivevansker. 

Hun forklarer at sønnen ikke bare har blitt mye flinkere til å lese og skrive, men også har begynt å oversette svensk til engelsk. I tillegg har han lært seg å bruke videotjenesten Youtube, Google og Wikipedia.

Han skal til og med ha begynt å lage egne videoer, hvor han vil lære andre om funksjoner i spillet.

Sammen med IKT-pedagogen Annika Stam har hun nå laget en slags kursplan for hvordan man kan koble «Minecraft» opp mot et skolepensum. 


I tråd med forskning

Anna Stams erfaringer er i tråd med det Dr. Simon McCallum fra Høyskolen på Gjøvik fortalte PressFire i høst:

- Et av hovedproblemene for de med autisme er at det er veldig vanskelig å lese følelser og uttrykk hos andre mennesker. Et potensielt spill vi har begynt å lage tar i bruk idéen om å lese følelsene i et ansikt for å komme videre i spillet.

Ifølge McCallum har internett og moderne kommunikasjonsformer som sosiale medier blitt et naturlig miljø for personer med aspergers syndrom og austime. Han sammenlignet det med hvordan blinde trener opp andre sanser:

- Vi vet alle at blinde personer er bedre til å orientere seg i mørket, siden de har utviklet ferdigheter for ikke å se det de gjør. Vi andre bruker synet, og har derfor en større ulempe når vi mister synet.

Svenskutviklede «Minecraft» har solgt over 17 millioner eksemplarer på alle plattformer, men det antas at det er langt flere som spiller det.

SVT har laget et innslag om bruk av «Minecraft» i den svenske skolen, se det her:

Hei! Vi trenger din hjelp - om du liker å lese spillstoffet vårt her, vurder gjerne å hjelpe oss direkte på Patreon, så kan vi fortsette med det. Takk <3