Klagestorm mot den håndholdte spillmaskinen Asus ROG Ally på nett

– Den trenger en full tilbakekalling.

1. august 2023 21:27

(PressFire.no): Asus lanserte sin Steam Deck-utfordrer ROG Ally forrige måned.

Den håndholdte spill-PCen kjører bortimot alt du kan tenke deg av PC-spill (og har Windows 11 som operativsystem, så du kan gjøre enda mer med den) – og har svært god ytelse til å være en såpass liten håndholdt maskin.

Maskinen fikk ganske god kritikk da den ble lansert, men etter bare halvannen måned på markedet kan det virke som om den 9000 kroner dyre maskinen har en potensielt svært ødeleggende feil.

For nå strømmer det inn rapporter og klager i sosiale medier fra mange brukere som ikke lenger får til å bruke maskinen sin.

Problemet virker å være minnekortleseren, som brukes til å ekspandere lagringsplassen med SD-kort – den har sluttet å virke helt hos mange.

Spekulasjonene går i at det er varmgangen i selve maskinen som er problemet, og at kortleseren rett og slett blir for varm. Denne er plassert rett under en av konsollens vifter som blåser ut varm luft.

Kan ødelegge kort

Flere sier at det ikke bare er selve minnekortleseren som har tatt kveld, der den ikke lenger leser SD-kortene, men at data også er tapt på disse.

På Twitter, Reddit og YouTube er det mange som rapporterer om at SD-kortene som var satt inn i maskinen ikke lenger fungerer.

– Død kortleser og dødt 1TB-kort, skriver Grouchy_Cook_507 på Reddit.

– SD-kortet mitt døde. Det er ikke lesbart og jeg kan ikke formatere det på Ally, Switch eller en Samsung-tablet, skriver TwistedMind_TV.

– Dette gjør meg rasende, Ally er et godt produkt, men problemet med SD-kortene er helt uakseptabelt. Den trenger en full tilbakekalling, men det kommer ikke Asus til å gjøre, skriver Rider1221.

Det tar ikke mange minutter å finne misfornøyde kunder. (Skjermdump: Twitter)

– Spiste SD-kortene

Også norske forbrukere har fått problemer, selv om det ikke virker som mange har sendt inn sine til reparasjon.

PressFire-leser Torbjørn forteller at Ally-maskinen deres «spiste» to SD-kort før de bestemte seg for å sende den tilbake.

– SD-kortleseren ble jævla varm og «kortslutter» kortet på en måte, forteller han.

– Når man prøvde å laste ned noe så stoppet for eksempel nedlastingen og selve maskinen ble treig og ubrukelig, men med en gang man tar ut kortet så funger alt som vanlig.

Han forteller at SD-kortet fikk skiftet filsystem og ble satt til «read only» av en eller annen grunn – altså at det ikke kan skrives til kortet.

SD-kortleseren er under vifta, omtrent her. (Skjermdump: 

Ikke mange som returnerer i Norge

I Norge selges maskinen hos blant annet Elkjøp og Komplett, men det virker ikke som om problemet er særlig utbredt her til lands – butikkene sier til PressFire at de ikke har opplevd en stor pågang på kunder som sender maskinen tilbake.

– Vi har fått med oss at det er forbrukere som klager på at SD-kortleseren blir varm og vi har fått inn maskiner der dette har vært oppgitt som returgrunn, men det er kun snakk om et par enheter, sier kommunikasjonsansvarlig hos Komplett, Daniel Hauan.

Heller ikke hos Elkjøp har det vært mange returer.

– Vi opplever ikke noe høy retur eller servicehenvendelser, sier presseansvarlig Susann Chawla hos Elkjøp.

Ingen av butikkene har fått en uttalelse fra Asus om at det kan være en feil med produktet, men sier at forbrukere som opplever problemer kan sende inn maskinene.

(Faksimile: Asus

Innrømmer feil

Asus har heller ikke svart på henvendelser fra PressFire, men bekrefter på sitt offisielle forum at det er noe galt med kortleseren, og at det hele er varmerelatert.

– Intern testing bekrefter at SD-kortleseren kan slutte å fungere under spesielle varmeforhold, skriver selskapet.

Der skriver de at det vil komme en oppdatering til maskinen som endrer på hvordan viftene kjører for å kunne kjøle den bedre.

Ikke alle er overbevist om at dette kommer til å fungere, og flere melder om at ting gikk skeis selv med viftene på maks.

– Jeg hadde en manuell viftekurve som var ganske høylytt og kortet mitt ble stekt, skriver manofoz på Reddit.

– Legg meg til i lista. SD-kortleseren drepte seg selv og SD-kortet mitt. Maskinen var fullt oppdatert og jeg brukte profiler med aggressive viftehastigheter. Spilte én kamp i «Call of Duty» og temperaturen var 80 grader celsius, skriver Jensomatic.

– Jeg liker selve maskina, men jeg kommer aldri til å kjøpe noe fra Asus igjen.

Enn så lenge virker det ikke å være en fiks på problemet på vei, men Asus ber forbrukere som har en ødelagt enhet om å sende den inn til reparasjon.

Hei! Vi trenger din hjelp - om du liker å lese spillstoffet vårt her, vurder gjerne å hjelpe oss direkte på Patreon, så kan vi fortsette med det. Takk <3