Over 300 000 har prøvd å løse dette skrekkspillet

Dette er Halloween-spillene du bør prøve.

31. oktober 2015 14:41

(PressFire.no): Hvorfor sløse bort Halloween-helgen på å kle seg ut, drikke alkoholholdige eliksirer og feste med godtfolk, når du like gjerne kan sku av lyset, late som om du er bortreist, tre dyna over hodet og spille skumle brettspill til morgenkvisten?

Altså, nettbrett-spill. Ikke den gamle varianten med terning og brikker. Mobilmarkedet er en mørk, merkelig urskog full av søppel, mikrotransaksjoner og freemium-svindler, men du kan også finne godsaker som er skremmende med vitende og vilje. Dette er våre ti skrekkelige favoritter:

«DARK ECHO»

Mest av alt er vi redde for det vi ikke kan se, og «Dark Echo» har kommet opp med en unik mekanikk som utnytter denne frykten.

Et minimalistisk skrekkspill der vi er fanget i mørket sammen med truende skapninger, og er nødt til å ta i bruk ekkolokalisering for å orientere oss. Akkurat som flaggermus, delfiner og Daredevil.

Lydene fra fottrinnene dine vises på skjermen som hvite linjer, og de leder veien til utgangen. Støy vekker samtidig oppmerksomheten til truende skikkelser som begynner å jage deg, og de er omgitt av røde streker.

Målet er å komme seg fra A til B uten å bli drept av med et slafsete smerteskrik. Denne enkle mekanikken åpner for forbausende mange variasjoner gjennom åtti nivåer, som gradvis øker i vanskelighetsgrad – og stadig introduserer nye elementer. «Dark Echo» er genial i sin enkelhet, og overraskende nervepirrende!

Spill også: «Papa Sangre» 1 og 2, samt «The Night Jar».

«DO NOT BELIEVE HIS LIES»

I juli 2014 dukket det opp en kryptisk app uten forhåndsomtale eller reklame. Den har aldersgrense 17+ på grunn av «intense horror/fear themes», og skjuler et demonisk puzzle-spill med så vanvittig skyhøy vanskelighetsgrad at folk fortsatt prøver å løse det.

Over 330 000 spillere har i fellesskap forsøkt å løse mysteriet, men ingen har hittil klart å komme seg frem til slutten.

Alt starter med en svart meny, som ber deg om å «insert code» - og herfra blir ting hoderystende vanskelig og stadig mer urovekkende. De første gåtene åpner opp en tekst som hinter om skumle ting: «The fist time I saw him there I was just a child. He keeps showing up in my dreams. I can’t escape him now. He is watching me. Help me, I am scared». Det vil du også bli. Redd, og skikkelig frustrert.  

Spill også: «Whispering Willow» og «Hellraid: The Escape».

 

«FIVE NIGHTS AT FREDDY’S»

Det er muligens mer moro å se folk bli vettskremt på YouTube enn å spille dette selv. Reaksjonsvideo-klassikeren «Five Nights at Freddy’s» er mest en snedig konstruksjon for å få deg til å skvette skikkelig, eller eventuelt fnise av folk som friker skikkelig ut.

Du er Mike Schmidt, som akkurat har startet på jobb som nattevakt i familierestauranten Freddy Fazbear’s Pizza. Et koselig sted på dagtid, en jævla mareritt etter stengetid.

Bygningen er befolket av animatroniske dyrefigurer som plutselig kan finne på å sprette inn på kontoret ditt, for å presse deg inn i en mekanisk dyredrakt - mens du skriker som en hysterisk unge. Fuck off, Foxy the Pirate! Hittil fire spill er sluppet, mens et femte (rollespillet «FNAF World») er på vei til neste år.

Spill også: «Five Nights at Freddy’s» 23 og 4 pluss «Dark Meadow: The Pact».

«FORGOTTEN MEMORIES: ALTERNATE REALITIES»

Dette er så nærme vi kommer «Silent Hill» på nettbrett; et stemningsfullt survival horror-spill som det angivelig tok seks år å utvikle. Vi snakker om psykologisk skrekk i klaustrofobiske omgivelser.

Etterforskeren Rose Hawkins våkner opp skuddskadet og omtåket i et nedlagt mentalsykehus, og husker ikke så mye mer enn at hun er på jakt etter en forsvunnet pike ved navn Eden. Hun tilbringer mesteparten av tiden med å snike rundt i uhyggelige rom dekorert med utstillingsdukker, og løser puslerier mens uhyggelige udyr spretter frem med jevne mellomrom.

Mitt forslag er å starte på vanskelighetsgrad «Easy», som sannelig er vanskelig nok. «Forgotten Memories» byr på sporadiske frustrasjoner (takket være veldig spredte lagringspunkter og et kålete kampsystem), men er en vellaget hyllest til survival horror-sjangeren - stemmelagt av «Silent Hill 2»-veteranene Guy Cihi og David Schaufele.

Spill også: «The Occupant» og »In Fear I Trust».

 

«INDIGO LAKE»

Den isolerte ferieøya Indigo Lake har vært åstedet for flere drap og en selvmordbølge, så vi sendes for å etterforske hva som har skjedd - utstyrt med Google Glass-briller, et håndvåpen og stå-på-humør. Etter å ha ankommet øya i robåt ser det ut til at alle innbyggerne har forsvunnet sporløst, inklusive vår kontaktperson Dr. James Everett.

Dette er et såpass svært landområde av vi får en jeep å kjøre rundt med, uten helt å vite hvor vi skal. Øya er omgitt av gråvær, tåke, mørke og kjip stemning. Dessuten hjemsøkt av uhyggelige lyder, rasende ånder og svevende spøkelsespiker med langt, svart hår. «Indigo Lake» har et veldig effektivt lyddesign, solid grafikk og gir oss en hel øy å utforske.

Et overraskende omfattende spill som skjuler en masse mysterier, et plagsomt menysystem og noen oppriktig uhyggelige øyeblikk.

Spill også: «Eyes - The Horror Game» og «Slender Rising».

 

«KNOCK-KNOCK»

Bank, bank. Er det noen hjemme? Ja, her bor det en forstyrret einstøing med søvnproblemer, alene i et lite hus i skogen. Vel, helt alene er han ikke. Monstrene kommer på besøk om natten, og det er best å gjemme seg for dem. 

Målet i «Knock-Knock» er å holde seg i live og forholdvis sinnsfrisk frem til soloppgang, men hvordan man oppnår det er åpent for tolkning. Spillet gir oss fint få forklaringer, rommene er i konstant forandring og spillereglene uklare.

Det hele føles litt som å være fanget i marerittet til en mentalpasient; der alt er vagt truende, forvirrende og møysommelig håndtegnet. Ikke noe for alle, men en unik spillopplevelse skapt av den russiske utvikleren Ice-Pick Lodge, som akkurat har sluppet en HD-remake av sin kultklassiker «Pathologic» på Steam.   

Spill også: «Forever Lost» og «Hysteria Project 2».

 

«THE LAST DOOR»

Et Kickstarter-finansiert pek-og-klikk-eventyr i fire deler, inspirert av forfattere som Edgar Allan Poe, Guy de Maupassant og H. P. Lovecraft. Den britiske gentlemannen Jeremiah Devitt ankommer Beechworth Manor i 1891, etter å ha fått et urovekkende brev fra en barndomsvenn som deretter begikk selvmord.

Bare begynnelsen på en dyster historie om kostskoleelever som stiftet et hemmelig brorskap, og åpnet opp en parallelldimensjon full av mørke krefter. «The Last Door» er iscenesatt med primitiv «old school»-pikselgrafikk, som faktisk bidrar til den dystre stemningen.

Et helt glimrende spill… som dessverre ikke fungerer etter den siste iOS9-oppdateringen, men utviklerne jobber angivelig med en fix som snart vil bli sluppet. I mellomtiden er sesong to av «The Last Door» akkurat sluppet på Steam.

Spill også: «Home – A Unique Horror Adventure» og «Necronomicon: The Dawning of Darkness».

«LOST WITHIN»

Så er vi tilbake i asylet igjen. Et høvelig tradisjonelt skrekkspill skapt av Amazon Game Studios, der politimannen Pearson sendes inn for å undersøke det rivningsklare mentalsykehuset Weatherby Asylum.

Et falleferdig skrekk-kabinett hjemsøkt av gamle traumer, sadistiske eksperimenter, en seriemorder, gale leger, deformerte monstre og en liten guttunge. «Lost Within» er bygget opp av velkjente survival horror-elementer (og har noen interessante likhetstrekk til den norske grøsseren «Villmark 2»), men dette er en usedvanlig polert spillopplevelse med konsollgrafikk og flere timers spilletid.

Spill også: «The Woods» og kanskje norskproduserte «Villmark Sanatoriet».

 

«SANITARIUM»

Denne 17 år gamle PC-klassikeren ble sluppet til iPad akkurat i tide til Halloween, og holder seg overraskende bra (selv om kontrollsystemet krever litt tilvenning).

«Sanitarium» er en personlig favoritt som opprinnelig ble sluppet mens hele pek-og-klikk-sjangeren var i ferd med å slukne. Max våkner opp på en mystisk mentalsykehus etter en bilulykke, med hukommelsestap og fjeset dekket av bandasjer.

Mens Max utforsker asylets korridorer beveger han seg samtidig dypere inn i sin egen underbevissthet, og finner ut mer om hva som skjedde med lillesøsteren Sarah. Et surrealistisk, isometrisk mareritt i ni kapitler, som inkluderer et dypt forstyrret sirkus, en landsby befolket av deformerte barn, og en truende skikkelse kalt «Mamma».

Spill også: «Gabriel Knight: Sins of the Fathers 20th Anniversary» og «Till Morning's Light».

 

«YEAR WALK»

Spillutvikleren Simogo tar oss med ut på den svenske tradisjonen Årsgång, der folk dro ut på en mystisk nattgang som skulle avsløre hva det kommende året hadde i vente. «Year Walk» startet som et filmmanus, og er fullstappet av referanser til skapninger fra svensk folketro.

Utsøkt designet som en hedensk bildebok, og full av skumle overraskelser. Daniel Svensson begir seg ut i den kalde vinternatten for å få et innblikk i fremtiden, og oppdager kryptiske tegn, kompliserte gåter og mytiske skapninger.

Alt har en illevarslende undertone som bare øker i løpet av denne eksistensielle oppdagelsesferden, og detonerer i noen skikkelig uhyggelige øyeblikk. «Year Walk» kommer utstyrt med et separat oppslagsverk, og en skummel barnebok som kan lastes ned gratis her.

Spill også: «Mental Hospital II» og «Dementia: Book of the Dead».

Hei! Vi trenger din hjelp - om du liker å lese spillstoffet vårt her, vurder gjerne å hjelpe oss direkte på Patreon, så kan vi fortsette med det. Takk <3