
(PressFire.no): Nylig skapte flere auksjonssalg overskrifter over hele verden da «The Legend of Zelda» ble solgt for 7,5 millioner kroner etterfulgt av «Super Mario 64» til svimlende 13,5 millioner kroner og «Super Mario Bros.» for 17 millioner.
Men en ny video går både selgerne og kjøperne i sømmene og antyder at det pågår omfattende markedsmanipulasjon for å blåse opp prisene og samlerverdien på spill.
I lengre tid har spillsamlere vært svært kritiske til koblingene mellom selskapet som verdivurderer spill, Wata Games, og auksjonshuset Heritage Auctions.
Heritage Auctions tar 25 prosent av kjøpene som skjer via auksjonshuset – i tillegg til fem prosent fra selgeren.
Organisasjonen Wata Games setter en vurdering på tilstanden til gamle spill, og ble i 2018 lansert som eksklusiv partner for alle spillauksjoner hos Heritage Auctions. Det viser seg imidlertid at organisasjonen ved grunnleggelsen oppga Heritage Auctions-grunnlegger Jim Halperin som «rådgiver», noe som er en uheldig kobling.
Det samme var også salgssiden Just Press Play – som også selger verdivurderte spill fra Wata Games.
Videoen, produsert av speedrun-ekspert Karl Jobst, avslører også hvordan Wata Games, med hjelp fra Heritage Auction, har jobbet strategisk for å på kort tid etablere seg både som en autoritet på å verdivurdere ettertraktede dataspill – selv om de involverte hadde liten eller ingen erfaring før etablering – og som den første i sitt slag. Det på tross av at nettsiden VGA har drevet med verdivurdering i lang tid.
Sentrum i den omfattende videoen er de nylige kjøpene, som har presset prisen på gamle spill himmelhøyt.
Det viser seg at det var Heritage Auctions-grunnlegger Jim Halperin selv, som sammen med Just Press Play-grunnlegger Zac Gieg og spillsamler Rich Lecce kjøpte «Super Mario Bros.» for 100 000 dollar, rundt 880 000 kroner, noe som var en knusende salgsrekord i 2019. Dette angivelig for å sette i gang en priskrig, og for å «bevise» at spill er verd mye.
Halperin uttalte etter kjøpet at spillet kunne komme for salg igjen ved en senere anledning – igjen via sitt eget auksjonshus. Noe det også gjorde da det ble solgt for to millioner dollar bare to år etter.
Å kjøpe objekter på sin egen auksjon til høy pris er en velkjent strategi for å bygge opp en kunstig høy verdi.
Halperin fra Heritage Auctions anklages ikke bare for å kjøpe sine egne auksjoner, men også å bruke falske budgivere for å øke prisen og dermed også kunstig oppblåst verdi på sikt. I kjølvannet av den ekstreme økningen i spill har flere investorer kastet seg på og handlet inn gamle spill, mens egne apper hvor du kan kjøpe prosentandeler i spillkassetter også finnes – mens Wata Games er blitt en nødvendig ressurs på å gradere spillene, og de tar også prosenter av salgssummene.
Det er også verd å få med seg at Halperin var en av de som fikk mye av skylda for myntsamlebobla på åttitallet, der en lignende oppblomstring i verdivurderte mynter gjorde at prisene ble skutt i taket før bobla sprakk. Den gangen ble han dømt til å betale erstatning som følge av markedsmanipulasjon. Å presse opp prisen med falske bud er nemlig ikke lov.
På toppen av dette ble et av de større samlernettstedene for Nintendo-spill, Nintendo Age, kjøpt opp og lagt ned av personer som hadde direktørstillinger i Wata Games. De kjøpte samtidig en av verdens største Nintendo-samlinger, som så ble verdivurdert av eget selskap – og så lagt ut for salg via Heritage Auctions.
Du kan selv se videoen til Jobst under her, som tegner et blekt bilde av hvordan legitime spillsamlerne har det for tiden:
https://www.youtube.com/watch?v=rvLFEh7V18A