Historiker om «Assassin’s Creed»: – Hvor er prostitusjonen?

11. desember 2015 11:03

(PressFire.no): Helt siden det første «Assassin’s Creed»-spillet tok utgangspunktet i korstogene i Jerusalem rundt 1200-tallet, har serien hatt et sus av historiske epoker og steder, og så blandet det med en god dose fantasi.

Men hvor historisk korrekt er delen som skal stamme fra historiebøkene? Det var spørsmålet The Guardian ville ha svar på da de inviterte en historiker til å spille nylig lanserte «Assassin’s Creed: Syndicate».

Pent, men overfladisk

Historiker Alana Harris lot seg imponere av det rent overfladiske i spillet og synes at det rent estetisk sett er vakkert, men påpeker at under overflaten er det mye hun savner.

Fritt for prostitusjon

Artikkelen til Guardian påpeker at spillet blant annet ikke viser prostitusjon, som Harris bekrefter var et hett tema i perioden.

Harris mener dette var en god mulighet til å sette et kritisk blikk på reguleringen av prostitusjon og feminisme.

– Josaphine Butler kjempet for å beskytte kvinnelige prostituerte og for å få erkjent prostitusjon som et større sosialt og morals problem, forteller hun til The Guardian og spør om det kanskje er for mye å forvente fra et spill.

Kjønnssykdommer var et stort problem i perioden, og det kom i 1864 en lov som ga politiet tillatelse til å arrestere prostituerte i visse deler av Storbritannia – i hovedsak havner og militærbyer.

Kvinnene ble videre sjekket for kjønnssykdommer og sendt til et lukket sykehus om de testet positivt.

Hun nevner også forfatteren og filosofen John Stuart Mills syn på kvinneundertrykkelse kunne vært et relevant i spillet.

Sosioøkonomisk dilemma

Hun stiller også spørsmål om hvordan spillet håndterer barnearbeid, som var ganske vanlig i perioden. I spillet kan du frigjøre barn fra jobbene sine i fabrikkene, men Harris spør «hva er det man frigjør dem fra» og påpeker at barna også jobbet for å hjelpe til me då brødfø familien sin. Konsekvensene for familiene blir aldri tatt opp i spillet.

– Spillet har en veldig reduktiv forståelse av hva frigjøring av barn kan ha betydd i 1868.

Videre forteller hun at barnearbeid også var et samfunnsproblem som ble diskutert i perioden og rundt 1870 og 1880 kom systemene for grunnskole.

Historikeren stiller seg noe skeptisk til at «Assassin’s Creed» kan brukes i utdanningen og advarer mot at historiske hendelser hele tiden blir «prosessert og pakket inn på ny».

Det er verd å nevne at den kommende utvidelsespakken handler om den myteomspunnede seriemorderen Jack the Ripper, og at det slik sett vil prostitusjon bli et slags tema i spillet.

Hei! Vi trenger din hjelp - om du liker å lese spillstoffet vårt her, vurder gjerne å hjelpe oss direkte på Patreon, så kan vi fortsette med det. Takk <3