Her er nyhetene fra Apple

Oppgraderte Mac-er, fjerdegenerasjons Ipad og en helt ny Ipad mini. Vi oppsummerer Apples lansering.

23. oktober 2012 22:41

(Macworld.no): Apple avduket flere nyheter på sin pressekonferanse tirsdag kveld norsk tid.

Det meste dreide seg om maskinvare, og flere nye Ipad-er og Mac-maskiner ble introdusert.

NB! Vi fulgte alle nyhetene fra pressekonferansen i Dagbladets livestudio.

 

Ipad mini

Det største på Ipad-fronten var en «liten» nyhet, nemlig Ipad mini. Ryktene om det mindre Ipad-nettbrettet viste seg altså å stemme.

Ipad mini kommer med en 7,9-tommers skjerm. Til sammenligning har vanlige Ipad en 9,7-tommers skjerm. Den har samme antall piksler som første Ipad og Ipad 2 - 1024 x 768. Det er ikke Retina-oppløsning, men til gjengjeld vil ingen apper måtte oppdateres for den nye enheten.

Ipad mini er for øvrig mindre enn storebroren på flere områder enn bare skjermen. Den er selvsagt mindre i høyde og bredde, men er også tynnere. Den er 7,2 millimeter tykk, mot 9,4 millimeter på vanlige Ipad. Vekten er på 308 gram, mot 652 gram hos storebroren.

Innvendig kommer den med en tokjerners A5-prosessor, og ifølge Apple er den like rask eller raskere enn iPad 2. Den har et Facetime HD-frontkamera og et 5-megapiksel Isight-kamera på baksiden. LTE-støtte er også på plass, men det er uvisst om den er kompatibel med norske 4G-frekvenser. Batteritiden er på ti timer.

Ipad mini med wifi kommer i norske butikker fredag den 2. november til en pris på 2 590 kroner for 16 GB-modellen, 3 290 kroner for 32 GB og 3 990 kroner for 64 GB. iPad mini med 3G/LTE kommer et par uker senere.

Fjerde generasjon Ipad

Apple lanserte ikke bare en Ipad mini tirsdag kveld, de overrasket også med en helt ny Ipad i full størrelse, fjerdegenerasjons Ipad. Blant nyhetene kan vi nevne en raskere A6X-prosessor, som skal være dobbelt så rask som hos forgjengeren. Grafikken skal også være dobbelt så bra.

Den skal ha raskere wifi og kommer også med samme LTE-brikker som i Iphone 5, noe som innebærer 4G-støtte i en rekke nye land (foreløpig ikke Norge). Skjermen er den samme, det vil si en 9,7-tommers skjerm med oppløsning på 2048 x 1536 punkter.

Fjerdegenerasjons Ipad kommer også med den nye Lightning-kontakten som ble introdusert i forrige måned med den nye Iphone 5 og de nye Ipod-modellene. Batteritiden skal fremdeles være på ti timer.

Prisene ligger på 3890 kroner for wifi-modellen med lagringsplass på 16 GB, 4590 kroner for 32 GB og 5290 kroner for 64 GB. Som Ipad mini kommer wifi-modellene til å være ute i butikkene den 2. november, mens modellen med 3G/LTE kommer noen uker senere.

 

Imac

Ellers ble Apples stasjonære alt-i-ett-maskin Imac lansert i en ny og supertynn utgave. Ifølge Apple er skjermsystemet 45 prosent tynnere og drøye 3,5 kilo lettere. For å oppnå dette har Apple blant annet fjernet den optiske stasjonen. Det er mulig å koble til en ekstern leser om man ønsker det.

Bortsett fra den nye designen er en annen viktig nyhet Fusion Drive, hvilket er en hybrid lagringsteknologi som kombinerer flashlagring med vanlig harddisk. Fusion Drive kommer med 128 GB flashminne som benyttes hovedsaklig til operativsystemet for enda raskere ytelse. Harddisk-delen av Fusion Drive er tilgjengelig i kapasiteter på 1 TB eller 3 TB.

Nye Imac kommer i 21,5- og 27-tommers utgaver, med en oppløsning på henholdsvis 1920 x 1080 eller 2560 x 1440. På innsiden finnes blant annet nye Ivy Bridge Intel Core i5- eller i7-prosessorer. USB 3.0-porter er også inkludert.

Den minste modellen har en startpris på 10 690 kroner og vil komme i november, mens den største vil koste fra 14 990 kroner og vil komme i desember. Fusion Drive følger ikke med som standard, men priser her er foreløpig ikke kjent.

 

Mac mini

Apple har også lansert nye Mac mini-modeller. I motsetning til Imac krever Mac mini at man kobler til ekstern skjerm, mus og tastatur for bruk. Til gjengjeld er det Apples billigste datamaskin.

Den største nyheten i nye Mac mini er at du kan stappe i opptil 16 GB internminne. Ellers har den også fått raskere Ivy Bridge-prosessorer og muligheten til å kjøpe maskinen med såkalt Fusion Drive, som er en hybrid mellom en vanlig harddisk og SSD.

Mac mini koster fra 4890 kroner og er tilgjengelig nå.

 

13 tommer MacBook Pro Retina

Til slutt på maskinvaresiden har Apple også sluppet en ny 13-tommersmodell av MacBook Pro med Retina-skjerm

Skjermen på 13,3 tommer har en oppløsning på 2560 x 1600 piksler. Sammenlignet med den tradisjonelle 13-tommersmodellen er nykommeren 20 prosent tynnere og 450 gram lettere. At man har valgt å fjerne den optiske enheten har mye av årsaken til det.

På innsiden finnes det Core i5- og i7-prosessorer av typen Ivy Bridge. Grafikkortet er Intel HD 4000 og flashminnet ligger på mellom 128 og 768 GB avhengig av hva man velger. Maskinen leveres med 8 GB arbeidsminne, men desverre er det ikke mulig å legge til mer enn det. Ønsker du mer, må du i stedet velge 15-tommeren.

Hva gjelder kontakter har den doble Thunderbolt, doble USB 3.0, HDMI, kortleser og MagSafe 2. Maskinen støtter Bluetooth 4.0, Wi-Fi av typen 802.11n, doble mikrofoner og hodetelefonutgang.

Batteritiden sies å ligge på syv timer, hvilket må anses å være bra med tanke på den høye oppløsningen på skjermen.

De norske prisene ligger på 13 990 kroner og oppover. I salg nå.

Til slutt er det verd å nevne at Apple også lanserer nye versjoner av e-bokleseren iBooks samt selvpubliseringsverktøyet iBooks Author. En av nyhetene i iBooks 3.0 er muligheten til å lese side opp og ned uten å behøve å bla.

Hei! Vi trenger din hjelp - om du liker å lese spillstoffet vårt her, vurder gjerne å hjelpe oss direkte på Patreon, så kan vi fortsette med det. Takk <3