Green Day: Rock Band

21st Century Beatles?

Den amerikanske punkpoptrioen Green Day får æren av å følge opp selveste The Beatles når de nå har fått sitt eget Rock Band dedikert til seg.

Hovedvekten av spillet er lagt på tre epoker knyttet til de mest suksessfulle albumene deres: «Dookie» (1994), «American Idiot» (2004) og «21st Century Breakdown» (2009).

På veien får du muligheten til å låse opp memorabilia som bilder og MTV-filmklipp, samt synge trestemt på til sammen 47 Green Day-låter. Akkurat som du kunne terrorisere naboer med opptil tre sangstruper samtidig i «The Beatles: Rock Band» i fjor.

Det er derfor vanskelig ikke å beskrive dette spillet som alle Green Day-fans’ våte drøm.

Når man står der og spiller/synger/trommer «Last Night On Earth» så føles dette, i hvert fall akkurat da, som en helt naturlig link mellom disse to Rock Band-spillene. For nettopp denne låta har definitivt litt Lennon og McCartney over seg.

FRA HOT TIL NOT TIL HOT

På forhånd var jeg litt spent på hvordan Harmonix og bandet selv ville gjenfortelle karrieren til Green Day i et Rock Band-spill.

Fra status som et obskurt undergrunnspunkband, via supersuksess og en nedtur på slutten av 90-tallet, er det definitivt ikke den samme dramaturgien å bygge på som i tilfellet med The Beatles.

Etter et massivt gjennombrudd med singelen «Basket Case» og verdensherredømme med albumet «Dookie» i 1994, ei plate som har solgt over 15 millioner eksemplarer, gikk det nedover med Green Day. Det var ikke før «American Idiot» i 2004 at de igjen – ti år senere – kunne fylle stadioner verden rundt og notere seg for en drøss av førsteplasser på album- og singellister.

Da Green Day-spillet først ble annonsert like før jul, ble vi lovet å få være med på reisen fra starten og frem til i dag. Dette er en sannhet med store modifikasjoner. I stedet har man delt karrieremodusen i tre store bolker lagt til hver sin scene. Den første er det fiktive The Warehouse, før ferden går til Milton Keynes Bowl i England der bandet holdt sine store «American Idiot»-konserter i 2005 (foreviget på en live-DVD).

Det hele rundes av med The Fox Theatre og et fokus på bandets seneste skive, «21st Century Breakdown».

Stilen, frisyrene og gestene på scenen skifter i takt med denne ferden, spesielt fra den første delen av spillet og til de to siste. Rundt «Dookie» var hårfargen blått og grønt, mens de siste par turnéne har foregått i større skala og er drapert i svart og rødt.

«Green Day: Rock Band» skiller seg kraftig fra «The Beatles: Rock Band» som gikk grundig til verks med å prøve å fortelle hele historien bak The Beatles – fra starten i hjembyen Liverpool til massehysteriet på Shea Stadion i New York i 1965 og til slutt: Den siste konserten, på et hustak i London (1969).

I løpet av den første tredjedelen av dette spillet gjør du deg unna med «Dookie»-skiva samt sju låter som fyller gapet i diskografien før du kan sette tenna i «American Idiot» og avslutte med «21st Century Breakdown».

Eller; det å si at du får nyte hele det sistnevnte albumet sånn uten videre er å overdrive. Før dette spillet kom ut har det nemlig blitt sluppet til sammen seks nedlastbare låter som du blir bedt om å handle for å komplettere «21st Century Breakdown». Dette, i kombinasjon med at du må kjøpe en lås-opp-nøkkel priset til 10 dollar for å eksportere låtene over til ditt Rock Band-låtbibliotek, gjør at mange vil føle dette svir litt mer enn det burde.

HÅRETE STADIONROCK

«Green Day: Rock Band» kan stå i fare for å bli sett på som et hasteprodukt satt sammen for å tjene raske penger etter at «The Beatles: Rock Band» kanskje kostet Harmonix/MTV/EA litt mer enn det smakte i fjor.

Selv med den korte karrieremodusen og den litt kjipe ordningen med at du må betale ekstra for å spille hitene «21 Guns» og «Know Your Enemy» (samt fire andre låter fra bandets seneste album), er dette blitt et bra spill om du vil oppleve Green Day på en temmelig intim måte.

Det eneste som kan toppe denne intimiteten som du føler med trioen her, er å koke te på undertøyet til Billie Joe Armstrong, Mike Dirnt og Tré Cool.

Har du som meg bare et forhold til bandet gjennom hitene pluss litt ekstra, er det mye musikalsk spennvidde å spore som man kanskje ikke forbinder med tregreps-singlene fra 90-tallet og stadionklassikerne fra de to seneste albumene. Og jeg ble ikke noe mindre begeistrert for bandet etter å ha spilt «Green Day: Rock Band».

Harmonix har ifølge rulleteksten som åpenbarer seg etter en gjennomspilling, hyret inn 36 korister for å gi litt ekstra løft på de mest allsangvennlige refrengene. Disse 36 er igjen multiplisert flere ganger i den gode lydmiksen for å gi låtene i spillet det rette livepreget.

Det å stå foran et fullsatt Milton Keynes Bowl og lire av seg «Wake Me Up When September Ends» eller «American Idiot» kan absolutt anbefales! Stadionfølelsen, kicket av å høre publikum bli revet med og se det hele åpenbare foran deg i såpass stor skala, er det beste i Rock Band-serien hittil når det gjelder å skape atmosfære og krydre låtene litt ekstra.

Spillet lykkes med å formidle Green Day – i første rekke til fansen eller de som for eksempel var på Ullevål Stadion i begynnelsen av juni da bandet kom på norgesvisitt. Etter du har rundet karrieredelen er det mengder av utfordringer som låser opp flere bilder og til dels morsomme filmsnutter fra MTV fra 90-tallet og frem til i dag. Men dette er en kort spillopplevelse som mest av alt føles som et fan-minne.

Selv om spillet definitivt mest er til for Green Day-fans, byr Harmonix på en storslått stadionrockopplevelse rett hjem i stua. Noen øyeblikk klarer faktisk å formidle det beste i Rock Band-serien frem til i dag.

Følelsen av å bli melket (er det lov å si?) kommer dessverre snikende når du oppdager at du blir snytt for et par av de seneste hitene med mindre du handler disse separat. I USA og Canada lanseres en dyrere Plus-utgave av spillet som inkluderer alt av nedlastbare låter og opplåsningsnøkkelen. For 400-500 kroner forventer vi å få ALT Green Day har lagd og vel så det, så dette er skuffende å konstatere.

Harmonix har valgt en trygg og solid sti, og etterlater neppe fansen skuffet. For oss som ikke nødvendigvis elsker Green Day over alt på jord er det mer spennende å feste blikket mot Los Angeles og hva Harmonix har å meddele rundt «Rock Band 3» når E3 offisielt starter 14. juni.

PS: Lanseres 10. juni til PlayStation 3, Wii og Xbox 360. Vi har spilt «Green Day: Rock Band» på sistnevnte plattform.

Oppsummering
Positivt
Negativt
Del gjerne:
Hei! Vi trenger din hjelp - om du liker å lese spillstoffet vårt her, vurder gjerne å hjelpe oss direkte på Patreon, så kan vi fortsette med det. Takk <3