GTA IV: The Ballad of Gay Tony

Eksplosiv «GTA IV»-avslutning.

Etter at Rockstar annonserte et nytt «Grand Theft Auto»-spill på denne generasjonens konsoller, var det vel egentlig få som trakk på øyebrynene når Microsoft punget ut med 50 millioner dollar for rettighetene til to ekstra kapitler med eksklusivt innhold.

Første delen av denne avtalen var «The Lost and The Damned», sluppet tidligere i år. Historien tok plass parallelt med eventyret til Nico Bellic fra «GTA IV», og formidlet den turbulente og alternative livsstilen til MC-gruppen The Lost.  

Les også: Vår anmeldelse av «GTA IV: The Lost and The Damned».

«The Ballad of Gay Tony» er det andre og siste kapittelet - et spill som bytter lærjakker og motorsykler med gull, paljetter og glitter.

«A DEAL WITH THE WRONG DEVIL»

Historien i «The Ballad of Gay Tony» følger Tony Prince, tidligere playboy og prominent ikon innenfor Liberty Citys klubbliv, nå nevrotisk og paranoid nervevrak med stor gjeld og en avtagende forretning.

Men selv om mye av det katastrofale fundamentet allerede etableres under åpningssekvensen, er spillet i hovedsak en opplevelse som skildrer en langt mer glamorøs og tragisk fortelling enn det de foregående spillene gjorde.

Du tar rollen som Luis Lopez, Tonys ubestridelige heteroseksuelle høyrehånd – reddet fra et narkotikatungt gateliv i slummen og båret over til det luksuriøse og tvilsomme imperiet til Gay Tony.

Forholdet mellom Luis og Tony er uten tvil det mest interessante momentet med historien i spillet. Det er et bånd som på både godt og vondt holdes på plass av Luis sin ukompromissløse dedikasjon.

Uheldigvis er forholdet også det eneste som holder historien sammen, som med en litt manglende forhistorie fort kan framstå som en billig unnskyldning for å skaffe plottet en spillbar nikkedukke.

I tillegg må det sies at sammenlignet med Nico Bellics oppgjør som immigrant i en korrupt by, eller Johnny Klebitz sin kamp for MC-broderskapet, blekner motivasjonene til Luis betraktelig.

SPICS, FAGS, BROS AND HOES

Arbeidet som altmuligmann skaffer deg selvsagt kontakter byen rundt, blant annet med Brucie Kibbutz sin eldre og bedre bror samt en hysterisk, vulgær og rik arving med samlerfetisj for ukonvensjonelle transportmidler.

Fortiden innhenter også Luis selv, som gjennom spillet må hjelpe gamle barndomsvenner og tidligere yrkesbrødre med dopvirksomhet og andre lyssky operasjoner.

Disse personlige tjenestene representerer én av de nye aktivitetene du kan ta til deg i Liberty City.

Kontinuiteten med de andre spillene er for det meste meningsløs, men fortsatt interessant om du har kjennskap til tidligere figurer og hendelser. Du får selvsagt ta rollen som den tredje og siste parten i det «Snatch»-inspirerte diamantkuppet, men også konfrontasjoner av noe mer overfladisk natur er til stede.

Der «The Lost and The Damned» tok deg med til det harde gatelivet med motorsykler og lærjakker, tar «Gay Tony» deg med til skyene. Spillet virker faktisk fiksert på høyder denne gang, med oppdrag gjerne sentrert rundt store avsatser, skyskrapere og ville helikopterjakter gjennom Liberty City.

Har du ikke besøkt Liberty City på en stund har lite for øvrig forandret seg i denne iterasjonen. Byen stråler fortsatt av karakter, selv om grafikken som en gang ble regnet som upåklagelig begynner å vise sin alder på enkelte punkter.

Til tross for dette er det svært få spillmiljøer som faktisk kan måle seg med Liberty City, så skulle du være ute på sjøen en natt, eller finne deg kjørende over en av de mange broene på kveldstid, er det ofte fristende å lene seg tilbak, bare for å nyte synet.

«I SOMEHOW LOST MY PANTS»

«The Ballad of Gay Tony» er et spill beregnet på de som allerede kjenner byens mange kriker og kroker.

Har du verken spilt «The Lost and The Damned» eller det originale «Grand Theft Auto IV»-spillet, vil du sannsynligvis måtte regne med å sette av tid til litt selvopplæring.

Dette har også gått på bekostning av vanskelighetsgraden, som til tider kan være utrolig utilgivelig og er generelt høy.

Heldigvis gjør taxiturene, og generøse doser av lagringspunkter, et velkomment comeback, som sørger for å eliminere de mer monotone og kjedelige delene av spillet.

Gledelig nok har ikke utviklerne våget å slippe et nytt spill uten å supplere oss med nye leketøy. Blant de mer interessante finner vi bomber som kan detoneres fra avstand og en fallskjerm for de som ønsker å prøve seg på basehopping fra mange av de store skyskraperne.

Spillet har i tillegg en rekke med utvalgte erstatninger for de klassiske våpnene vi har brukt gjennom serien. Forskjellen denne gangen er at du vil ende opp med store deler av arsenalet allerede etter noen få oppdrag.

Episoder som ble regnet som ekstreme i forgjengerne, blekner nemlig betraktelig sammenlignet med de ofte fantastiske operasjonene du må igjennom i «The Ballad of Gay Tony». Det trekker en innlysende parallell mot «Grand Theft Auto 3: San Andreas», som på godt og vondt var den mest avsindige av de tre «Grand Theft Auto 3»-spillene.

Klarer du å fullføre oppdragene får du også sjansen til å laste opp sluttresultatet til Rockstar, og blir du i tillegg ferdig med hele spillet kan du gjennomføre foregående operasjoner i forsøk på å perfeksjonere poengsummen din.

Men selv med de nye tilleggene og de adrenalinfylte oppdragene, virker det kanskje som om «Grand Theft Auto IV»-serien har spilt litt for mange av kortene sine.

Det er et spill som leker seg med sandbokskonseptet i større grad enn før, og som slakker tøylene for en litt mer uhøytidlig lek. Det har gått litt på bekostning av fokuset og historien serien er kjent for, uten at dialog eller manus lider spesielt av det.

Opplevelsen er fortsatt solid og underholdene, men har du spilt de foregående GTA-spillene har «Gay Tony» veldig få overraskelser å by på. Oppskriften er fortrolig, selv om eventyret ikke kan regnes som annet enn en tilfredsstillende avslutning og en eksplosiv konklusjon på «Grand Theft Auto 4» og Liberty City.

Next Stop: Frankrike?

NB! Med avslutningen av avtalen mellom Microsoft og Rockstar har det også blitt sluppet en hardkopi av de to ekstraepisodene på én disk, døpt «Episodes from Liberty City». Episodene er foreløpig eksklusive for Xbox360 konsollen. Du finner i tillegg alt av «GTA IV» som nedlastbart materiale på Xbox 360.

Oppsummering
Positivt
Negativt
Del gjerne:
Hei! Vi trenger din hjelp - om du liker å lese spillstoffet vårt her, vurder gjerne å hjelpe oss direkte på Patreon, så kan vi fortsette med det. Takk <3