Global Game Jam høster kritikk etter AI-oppfordring

22. januar 2024 15:25

(PressFire.no): I dag starter Global Game Jam, en årlig begivenhet der spillutviklere verden over setter det de jobber med til side og produserer en haug med små spill og prototyper på 48 timer.

Alt fra store selskaper til mindre indiestudioer og enkeltutviklere pleier å være med – mer enn 40 000 utviklere fra 108 land var med i fjor.

I fjor ble det produsert 7633 spill disse tre dagene (92 av disse i Norge). Noen av disse vil etter hvert bli tjukket ut og faktisk lanseres som fullverdige spill.

Men årets utgave har fått kritikk fra utviklere.

AI-oppfordring høster kritikk.

For hvert år pleier det å være valgfrie «diversifiers», rettesnorer fra sponsorer av Global Game Jam, som kan utløse premier for de som velger å benytte seg av de. For eksempel vil de som velger å bruke serverplattformen Hathora få 500 dollar (5200 kroner) i «gavekort» på tjenesten.

I år er en av sponsorene AI-bildeplattformen Leonardo.Ai, som utfordrer utviklerne til å bruke AI-generert innhold (som konseptskisser, omgivelser eller kunst) i sine spill mot å få 250 dollar (drøye 2600 kroner) i cash, pluss 600 dollar (6300 kroner) i abonnementer på tjenesten.

Det har fått enkelte utviklere til å kritisere hele Global Game Jam, der flere mener slik AI-generering går mot hele «skaperånden» til slike game jams.

– En av årets utfordringer for Global Game Jam er å generere innhold med AI? Er dette en vits, skriver @KenneyNL på Twitter.

– Jeg er gira på jammen, men det er trist å se at AI infiserer alt som er bra. Jeg kan forstå at det å generere kunt er tiltalende når det er en tidsgrense, men jeg kan ikke stille meg bak verktøy som har blitt trent på stjålet innhold, skriver utvikler Tom Stephenson.

Andre påpeker at det finnes utrolig mye gratis innhold å bruke i slike jams fra før, og at det ikke er nødvendig å bruke AI.

– Det er massevis av «assets» tilgjengelig for deg helt gratis til bruk i jams som dette, og som er skapt av ekte mennesker. Du trenger ikke generativ AI for å stjele dem for deg, skriver @GroverWhim.

– Jeg begynner å tvile på deltakelsen min på Global Game Jam nå. Yikes, skriver @nico_silva21.

@KennyNL var blant de første som påpekte AI-sponsoratet – men han viste også fram det som ser ut til å være AI-genererte twitter-poster som skryter av at AI er en del av Global Game Jam.

Alle innleggene er gjort innen få minutter av hverandre.

Dette er ikke den første gangen Global Game Jam har blitt kritisert for sine sponsorer. I 2022 ble de kritisert for å ha et NFT-spill som hovedsponsor.

Den gangen trakk organisasjonen sponsoratet og gikk ut med en offentlig beklagelse.

– Dere fortjener bedre fra oss, skreiv organisasjonen den gangen.

Hei! Vi trenger din hjelp - om du liker å lese spillstoffet vårt her, vurder gjerne å hjelpe oss direkte på Patreon, så kan vi fortsette med det. Takk <3