Først nå kommer spill med 18-årsgrense til Australia

Hittil har spill som «Grand Theft Auto» og «Left 4 Dead» blitt sensurert eller bannlyst.

19. juni 2012 13:57

(PressFire.no): Denne uken har det blitt bestemt at aldersmerkingen 18+ skal innføres for spill i Australia.

Du skal ikke dermed anta at voldelige og/eller seksuelt eksplisitte spill hittil har vært tilgjengelige med lavere aldersgrenser. Tvert imot – slike spill har blitt sensurert eller rett og slett bannlyst.

Jobbet med reformer i 10 år

Australia er kjent for å ha en langt strengere sensur på medier og underholdning enn resten av «vesten». Selv filmer og spill som er tilgjengelige der, har ofte blitt redigerte slik at det ikke vises så mye vold, blod, gørr, pupper og lår som vi får se her i Norge og andre land.

Men denne uken har parlamentet i Australia bestemt at spill med 18-årsgrense skal tillates fra og med 1. januar neste år, ifølge magasinet Edge.

- Dette er viktige reformer som vi har jobbet med i 10 år, sier politikeren Jason Clare fra det australske arbeiderpartiet, på sine hjemmesider.

- Kategorien 18+ vil opplyse forbrukere, foreldre og forhandlere om hvilke spill som ikke er egnet for mindreårige, og den vil hindre mindreårige i å kjøpe spill med upassende innhold.

I Tyskland redigeres hakekors vekk

Også i Tyskland har det foregått noe sensur og bannlysning av spill de senere årene. Spesielt når spill tar for seg andre verdenskrig er de forståelig nok rimelig fintfølende, og godtar ikke spill som viser nazistenes viktigste symbol.

I 2009 ble for eksempel en allerede sensurert versjon av «Wolfenstein» kalt tilbake fra tyske butikker, etter at en fant et hakekors i spillet som ikke var redigert vekk på forhånd.

Dette symbolet er tillat i historiske og/eller artistiske sammenhenger i Tyskland – kategoriseringer som spillmediet åpenbart ikke ble regnet som del av. Også i Tyskland skal «Left 4 Dead 2» være forbudt i originalversjon, sammen med blant andre «Dead Rising» og «The Darkness».

Hei! Vi trenger din hjelp - om du liker å lese spillstoffet vårt her, vurder gjerne å hjelpe oss direkte på Patreon, så kan vi fortsette med det. Takk <3