Fra 2027 må alle nye håndholdte konsoller ha batterier du kan bytte selv

Ny EU-lov slår inn.

21. juli 2023 16:25

​​(PressFire.no): Det blir snart slutt på innebygde batterier som ikke kan byttes eller fjernes uten mye ekstraarbeid, om EU får det som de vil.

I et nytt lovforslag som Europarådet stemte over denne uken vil det bli forbudt med batterier som ikke enkelt kan fjernes av forbrukere – loven vil omhandle alle nye elektroniske dingser, inkluder mobiltelefoner og spillkonsoller.

Målet er ikke bare bedre forbrukerrettigheter, men også å gjøre det lettere å resirkulere batterier som er ved veis ends. EU håper å nå 63 prosent resirkulering i 2027 og 73 prosent i 2030.

Dette vil potensielt få følger for spillbransjen, som gjerne «låser vekk» batteriene i konsoller og kontrollere.

Nintendo selv sier for eksempel at Switch-batteriene ikke må byttes av forbrukere selv, men at konsollen heller må leveres inn for å få dette gjort. Heller ikke Steam Deck har et batteri som enkelt kan byttes.

Microsoft har lenge brukt utbyttbare batterier i sine håndkontrollere til Xbox, men verken Sony eller Nintendo har enkle måter å bytte disse på i PS5-kontrollerne eller i Switch sine Pro- eller JoyCon-kontrollere.

Den nye reguleringen sier at følgende er godt nok:

– Et portablet batteri blir ansett som «enkelt å fjerne av forbrukeren» dersom det kan fjernes fra et produkt med kommersielt tilgjengelige verktøy, uten at man må bruke spesialisert utstyr, med mindre dette følger gratis med produktet.

Det vil heller ikke være mulig for produsenter å lime fast batterier slik at forbrukere må bruke varmepistoler eller løsemidler for å fjerne dem.

Reglene vil gjelde for alle produkter som selges i EU, uavhengig av hvor de er produsert i verden.

Hei! Vi trenger din hjelp - om du liker å lese spillstoffet vårt her, vurder gjerne å hjelpe oss direkte på Patreon, så kan vi fortsette med det. Takk <3