Football Manager 2012

Klarer du å dressere Tévez?

Manchester City-sjef Roberto Mancini og Carlos Tévez har et problem om dagen. Den argentinske måljegeren nektet som kjent å gjøre et innhopp i Champions League-kampen mot Bayern München i forrige måned, og klubben svarte med sviende bøter og suspensjon.

Nå forventer de fleste at det følger noen uker til med bråk før enten det «umulige» inntreffer, nemlig at det blir full forenig – eller at et tilsynelatende uunngåelig klubbskifte for Tévez skjer i januar-overgangsvinduet. 

Dette er en del av overskriftene som dominerer i innboksen din, uansett hvilken klubb du velger i «Football Manager 2012». Tévez-sagaen ruller nemlig videre, og kan skape en del interessante scenarioer også i dette spillet.

Ikke minst fordi «FM»-serien (tidligere «Championship Manager») er bygget på så mange realistiske verdier på spillere, noe som danner margen i en særdeles omfattende database. Det blir som å simulere et matematikkstykke etter at du har fôret inn alle tallene som trengs i en formel. Og ut spyttes «svaret», uansett om det er flatterende for Tévez-leiren eller det stikk motsatte. 

Det er som om Snåsa-mannen pares med Drillo, og kjærlighetsbarnet er et realistisk spill som fint klarer å sluke store deler av høsten og vinteren. Og når ivrige «FM»-spillere vet at det ligger en Tevez-premie i potten, og bare venter på et bud, er utfordringene i aller høyeste grad der. 

Mer engasjerende kampvisninger

«Football Manager 2012» er ett av flere årlige sportsspill som har sin faste, hengivne målgruppe. Fordelen er at man bygger på et fundament, og i dette tilfellet et riktig så solid et også. Men de store endringene kan utebli noen sesonger. 

Og nettopp det er en følelse som melder seg etter å ha brukt noen titalls timer med dette spillet.

3D-kampvisningene har fått et nytt løft. Spillerne reagerer mer naturtro ute på matta, om du foretrekker å se matchene på denne måten. Dessuten har det kommet nye kameravinkler og en måte å se høydepunkter på som minner om det du kjenner fra en tv-produksjon.

Det vil si; når du får straffe ser du kameraet plassert bak spilleren som står klar ved krittmerket, eller bak målet. Og når avsparket tas, er det hele skildret fra luften. Flere slike bytter mellom kameraene er effektive grep for å gjøre opplevelsen mer engasjerende. Sammen med at spillet ute på gresset er bedre, er dette nyttige fremskritt – og en prosess som garantert kommer til å være fokus også i årene som kommer. 

Overbevis i garderoben 

Enda viktigere er det at du kan forme laget, og dressere enkeltspillere på mye mer raffinert vis enn før.

Du kan velge en streng, myndig tone om du gir deg i kast med å forsøke å løse Carlos Tévez-floka i Manchester City, eller en mykere, mer forståelsesfull tone om du har et langt mindre problem i spillerstallen.

Lagmøtene er også adressert med den samme typen fleksibilitet. Du kan oppleve at du «mister garderoben» om du fyller ørene til laget ditt med urealistisk tullsnakk – eller klare å oppildne dine disipler til å prestere enda bedre, om du velger de riktige ordene.

Jobben som fotballmanager har dermed blitt mer krevende. Og realistisk.

Som sjef for Queens Park Rangers, med twitter-ekspert og kaptein Joey Barton sentralt til stede, ble det flere interessante situasjoner. Barton er ikke redd for å være kontroversiell, og stilte ofte flere kritiske spørsmål enn de andre på laget. Det førte til at harmonien forduftet flere ganger, og du som manager er nødt til å håndtere slike episoder om du skal redde sesongen.

Heldigvis (eller dessverre?) er ikke twitter-feeden til Barton inkludert i manageropplevelsen. 

Før har spillersamtalene – sammen med mediainteraksjonen – vært til stede, men aldri føltes så relevant og utslagsgivende som i år. Det gir deg følelsen av å ha nye verktøy tilgjengelig, slike som er gode å ha når du skal prøve å forme et lag

Tévez ble en hit i Liverpool

I taktikkmenyene kan du nå legge til reservetaktikkplaner, bestemme treningsfokuset og -mengde. Det er flere slike smarte menyendringer og tilskudd som er lagt til de riktige stedene i «FM 2012», uten at noe av det nødvendigvis føles revolusjonerende. 

Får du ti bud på en spiller samtidig, samles disse i det overhalte transfer center og du kan enkelt håndtere interessen på denne spilleren ved noen knappetrykk, i stedet for å bruke tid på å behandle hvert enkelt bud.

Kontraktsforhandlingene har også fått noen etterlengtede endringer. Du kan nå «låse» en makslønn i starten av tautrekkingen med spilleragenten, om budsjettet ditt har et bristepunkt, eller sette andre premisser som videre forhandlinger er nødt til å ha som utgangspunkt. 

Hvordan går det egentlig med Carlos Tévez, lurer du kanskje på? Han råtnet blant reservene i noen måneder, kom med stadige mishagsytringer mot manager Mancini og klubben, og endte til slutt opp med å forlate City til fordel for Liverpool!

Kanskje ikke fasiten på hva som vil skje med denne eksentrikeren i virkeligheten. 

Tévez ble til slutt solgt for 10 millioner pund, med en avtale som forplikter at City skal ha en stor slump av pengene fra et eventuelt videresalg. Ikke helt ulikt ryktene som florerer i media nå om dagen, som begrunner at City kanskje må jekke ned kravene sine for å bli kvitt dette problemet.

I mars 2015 er fortsatt Tévez en tilsynelatende lykkelig Liverpool-spiller. Han har scoret 19 mål på 28 kamper, og har verken nektet å gjøre et innhopp fra benken eller sutret for mye.

Kanskje er det Merseyside-lufta som er grunnen til denne tilsynelatende harmonien som har fått innpass hos Carlos Tévez? Eller står det en dyktig fotballmanager bak?

Neste høst kan «FM»-serien ha godt av et enda større løft, som endrer spillet mer i grunnvollene. Ikke bare et dryss melis og fortsatt forbedringer av 3D-kampvisningene samt noen nye ligaer. For det er mest de små, men smarte, endringer knyttet til presentasjonen som er gjennomgangstemaet i «FM 2012». 

Feil - noen av dem alvorlige - har skjemmet versjonen vi har spilt den siste drøye uka, som forhåpentligvis blir fjernet til lanseringen.

Endringene i år føles relevante og kanskje mer signifikante enn de i virkeligheten er i løpet av dine første timer i selskapet med spillet. Etter denne introduksjonen opplever du mye av det samme spillet vi fikk servert i fjor. Men det er mer enn godt for veldig mange.

«Football Manager 2012» lanseres til PC/Mac den 21. oktober. Du kan også teste en gratis demo. Det kommer versjoner til PlayStation Portable og iOS-plattformen.

Oppsummering
Positivt
Mulig å forme laget bedre enn før. Smarte menyendringer og oppgradert 3D-kampvisning.
Negativt
Bortsett fra det kosmetiske er lite endret i «FM»-grunnvollene.
Del gjerne:
Hei! Vi trenger din hjelp - om du liker å lese spillstoffet vårt her, vurder gjerne å hjelpe oss direkte på Patreon, så kan vi fortsette med det. Takk <3