Femten europeiske land og stater slår seg sammen mot dataspillbransjens gamblingelementer

Skal se på loot box-er, «skin betting» og gamblinglignende spillmekanikker.

17. september 2018 14:54

(PressFire.no): Kampen mot gamblinglignende elementer i dataspill ble i dag trappet betydelig opp på internasjonalt nivå.

Bare dager etter det ble klart at Belgia anmelder EA for å ikke føye seg etter landets lover når det kommer til salg av tilfeldige fotballpakker i «FIFA 18», varsler nå hele 15 europeiske land og stater sine lotteritilsyn at de går sammen i kampen.

De forskjellige tilsynene i Østerrike, Tjekkia, Frankrike, Gibraltar, Irland, Jersey, Isle of Man, Latvia, Malta, Nederland, Norge, Polen, Portugal, Spania og Storbritannia – i tillegg til Washington stat i USA – har signert en erklæring hvor de forplikter seg til å slå ned på rovdriften i bransjen.

- Vi har en økende bekymring for risikoen som omhandler utvaskingen av skillet mellom gambling og andre typer digital underholdning som dataspill, heter det i erklæringen.

- Bekymringene har manifestert seg i kontroverser rundt «skin betting», loot box-er, sosiale kasinospill og gamblinglignende innhold i dataspill som er tilgjengelig for barn.

Problematikken ble diskutert under det årlige Gaming Regulators European Forum-konferansen i forrige uke, hvor blant annet den norske forskeren Rune Mentzoni fra Universitetet i Bergen holdt foredrag om loot box-er.

Den første prioriteten til samlingen skal være å takle illegale tredjepartsnettsider som lar brukere gamble med innhold fra spillene som valuta. For eksempel er dette mulig med kosmetiske gjenstander fra «CS:GO», som på mange måter fungerer som sjetonger – som kan veksles inn i ekte penger.

Etter dette skal også selve dataspillene til pers, der spillutviklere må passe på at spillelementer som loot box-er ikke går under gamblinglovene til landene.

Landene skriver videre at de med disse signaturene forplikter seg til å samarbeide i arbeidet med å blant annet analysere hvordan dataspill og sosial spilling blandes med gambling. Det skal også samarbeides med de forskjellige landenes forbrukertilsyn.

Erklæringen hytter også med en pekefinger mot spillbransjen, der den sier at det burde være i spillutviklernes beste interesser å jobbe med de for å finne mulige løsninger.

Hei! Vi trenger din hjelp - om du liker å lese spillstoffet vårt her, vurder gjerne å hjelpe oss direkte på Patreon, så kan vi fortsette med det. Takk <3