F1 2018

Det beste Formel 1-spillet noensinne?

(PressFire.no): Det å sette seg ned med en Formel 1-spill er en overveldende opplevelse - hver gang.

Som aktiv bilspiller er jeg innom det meste sjangeren har å by på hvert år, men det å sette seg bak rattet på bilene som representerer det ytterste - og dyreste- innen motorsport, setter alltid en støkk i meg.

Den sinnssyke responsen, og den hårfine balansen mellom suksess og fiasko lar seg vanskelig gjenskape i andre spill. Og som eksperter innen digitale billøp, skuffer ikke Codemasters her heller. 

Funker knall

De sitter i dag med både på Rallycross- og Formel 1-lisensen, og gjennom mange år har de vist at de kan det de holder på med. Ingen av seriene er helt der oppe med de hardbarka simulatorene, men få har klart å gjenskape følelsen for oss, som faktisk spiller i en helt vanlig stue, med en helt vanlig håndkontroller.

Det er naturligvis litt drøyt å konkludere så tidlig i teksten, men det er jo nettopp det som gjør at det funker så utrolig bra som det faktisk gjør.  

Alt på plass

Men hva har vi her?

Ikke overraskende handler det om å gjenskape årets sesong i Formel 1. Det betyr at alle førere, biler og baner er med.

Indrefileten er en fyldig karrieremodus der man signerer kontrakt med et lag. Så er det å gyve løs på årets sesong som består av 21 løp spredt rundt i verden.

Hver løpshelg er delt inn i tre treningsrunder og en kvalifiseringsrunde. De førstnevnte brukes til «bli kjent med banen», og hente inn data på hvordan bilen oppfører seg. Dette gjøres i form av minispill, der det for eksempel handler om å treffe rett sporvalg, bruke så lite drivstoff som mulig, eller sette en gitt rundetid med så lite dekkslitasje som mulig.

Her tjener du også poeng som gjør at teamet ditt kan utvikle bilen din videre. 

Treningen er essensiell for å i det hele tatt ikke ende opp i veggen, spesielt med hjelpemidler avslått.

Og som jeg har sagt tusen ganger før: Kjører du denne typen spill med alle støttehjulene på, finnes det en haug med andre bilspill, som vil gi deg mye mer underholdningsverdi.  

Sikkerhet til besvær

Jeg må ærlig innrømme at jeg ikke følger F1-sirkuset i særlig grad, og jeg ble litt overrasket da jeg fikk se de nye bilene. De har nemlig fått en slags «bue» over cockpiten, som er ment for å beskytte føreren mot for eksempel flyvende dekk.

Dette går både utover hvordan bilen ser ut, samtidig som det er vanskeligere å holde fokus på det som skjer ute på banen. 

Et raskt Google-søk viser imidlertid at det pågår en stor debatt rundt den nye innretningen.

Flere førere har rapportert om dårlig utsikt, og Formel 1-legenden Niki Lauda har uttalt at den ødelegger utseendet på bilene. 

Jeg er altså i godt selskap.

Føles ekte

Det blir imidlertid helt feil å gi Codemasters skylden for at Formel 1 ikke føles like kult i år. De prøver jo bare å gjenskape det som skjer, og den jobben gjør det bra.

Måten hjulene oppfører seg i forhold til forskjellig underlag, tyngde og helling er nemlig helt enestående. Her er det bare din egen skyld dersom ting går «åt skogen» eller i betongveggen.

Som sagt er det kanskje ikke helt der oppe med simulatorer som for eksempel «Asetto Corsa», men for oss som spiller med vanlig kontroller, og likevel har et snev av kunnskap om bilfysikk, føles det helt rett.

Du får ikke særlig intrykk av spillet før du har investert noen timer. Alt handler om den godfølelsen du får når du endelig kjenner banen godt nok til å tørre å kjøre fort nok. 

Ispedd den forferdelige følelsen når du glipper et girskift gjennom en sving og du kjenner at det ene bakhjulet løfter seg og begynner å spinne...

Herlig retro

Som tidligere kan du også kjøre en bunke med historiske Formel 1-biler, og antallet er skrudd opp ytterligere her. Du kan også arrangere en ordentlig løpshelg med disse bilene, men siden du ikke har hver bil fra hver sesong, føles det litt halvveis. 

Det å kjøre i gang en treningsrunde, og sette seg bak rattet på et bloddryppende turbobeist fra åttitallet, eller en turtallsmaskin fra 1996 blir likevel aldri feil.

Disse bilene gir et flott innblikk i historien, og de.. ehem.. til tider interessante kjøreegenskapene vil kunne få enhver til å vise respekt overfor dem som hver søndag opp gjennom historien har risikert livet for å gi mannen i gata god tv-underholdning.

Glassur

Hva angår grafikk og lyd har jeg lite å pirke på. Det eneste er at noen av skiltene og omgivelsene ser litt «glætte» ut. Slik er det i de nyeste «DiRT»-spillene også, så det ser ut til å være et symptom hos motoren som brukes.

Det er egentlig veldig synd når resten ser så bra ut. Jeg er ingen utpreget tech-nerd, men kanskje holder det for Codemasters å roe ned filterbruken noen hakk.

Når det er sagt, så bør det nevnes at jeg har spilt dette på en helt vanlig PS4. Hvordan det hele tar seg ut på steroidmaskinene PS4 Pro, Xbox One X eller PC har jeg ingen peiling på. 

Uten å ha spilt 2017-versjonen vil jeg tørre å påstå at dette er det beste Formel 1-spillet som har kommet ut - i hvert fall på denne generasjonen.

Noen grafiske elementer skjemmer seg ut, og datamotstandere har ennå en vei å gå når det kommer til å forholde seg til et avansert regelverk.

Dette er likevel ting det går helt fint å leve med, og dersom du har et snev av interesse for bilsport, vil jeg ikke nøle med å anbefale å gå til innkjøp av denne tittelen.

«F1 2018» er ute til PS4, Xbox One og pc.

Oppsummering
Positivt
Heftig kjøring med god fartsfølelse. En solid audiovisuell opplevelse. Mye innhold.
Negativt
Noen grafiske elementer skjemmer opplevelsen. Datastyrte motstandere har ennå en vei å gå. Sats mer på historisk Formel 1..
Del gjerne:
Hei! Vi trenger din hjelp - om du liker å lese spillstoffet vårt her, vurder gjerne å hjelpe oss direkte på Patreon, så kan vi fortsette med det. Takk <3