EU stemte over ny loot box- og spillrapport

Ber om regulering av nettspilling og gamblingmekanikker.

19. januar 2023 12:44

(PressFire.no): Europaparlamentet stemte i går for å godkjenne og implementere en rapport om nettspilling. 

Rapporten, lagt fram av EUs forbrukertilsyn, tar for seg forbrukerrettigheter i online-spill, risikoer og fordeler med å spille på nett og tiltak for å trygge nettspilling.

Avstemmingen var overveldende i favør rapporten: 577 stemte for, 56 imot og 15 blanke.

Dette er den nyligste i en rekke avstemminger gjort i EU rundt dataspill, der parlamentet også stemte for å styrke spillbransjen og å utvikle en EU-omfattende dataspillstrategi for noen måneder siden.

Denne nye rapporten ble lagt fram av spanske ​Adriana Maldonado López, som før avstemmingen sa at rapporten satte lys på det positive med det hun omtalte som en pionerende bransje – men at det likevel er risikoer knyttet til deler av den.

– Det er sosiale risikoer vi må ha i bakhodet, som påvirkningen gaming har på mental helse, sa López.

– Dette er noe som kan spesielt påvirke unge gamere. Vi må harmonisere reglene i EU og sørge for sterke forbrukerrettigheter med et spesielt fokus på de yngste.

Rapporten tar for seg en rekke utfordringer knyttet til nettspilling, deriblant problemene rundt loot boxer og gamblinglignende mekanikker.

Rapporten viser til at så mange som én av ti barn og unge har lånt penger de ikke kunne betale tilbake for å kjøpe loot boxer i spill.

Rapporten påpeker at loot box-problematikken enda ikke er avklart, og at det ikke er fastslått om slike mekanikker går under gamblinglover enda – men viser til at enkelte medlemsland har bestemt at de er det.

Adriana Maldonado López

Derfor bes EU-kommisjonen spesifikt om å undersøke dette nærmere og å komme med en plan som vil angå alle medlemslandene – og avklare om loot boxer ganske enkelt bør forbys dersom planen finner det riktig.

EU-parlamentet ber også om at all form for reklame for loot boxer blir bannlyst, og om at sterkere foreldrekontroll implementeres i spill – og ber om at det vurderes en måte å verifisere alderen til spillerne av onlinespill på.

Også problemene rundt at loot boxer og andre digitale gjenstander kan veksles inn i ekte penger gjennom svartebørser og andre grå markeder blir tatt opp.

– Disse tjenestene har resultert i hvitvasking av penger, sier Europaparlamentet, og ber om at EU-kommisjonen slår ned på dette.

Samtidig bes det også om at andre problematiske inntjeninger i spillbransjen blir undersøkt, inkludert hvordan såkalt «gold farming» kan være knyttet til hvitvasking av penger og utnyttelse av personer i fattige land.

Til slutt berømmer rapporten initiativer som PEGI-aldersmarkeringen, og ber om at implementeringen av aldersmerkingen (og annen merking gjort av PEGI) blir undersøkt av EU-kommisjonen – og at det kan være fordelaktig om hele PEGI-standarden blir en del av EU-lov.

Som med de andre rapportene stemt gjennom av EU-parlamentet vil vi ikke se effektene av dette riktig enda.

Hei! Vi trenger din hjelp - om du liker å lese spillstoffet vårt her, vurder gjerne å hjelpe oss direkte på Patreon, så kan vi fortsette med det. Takk <3