EU-kommisjonen med milionbøter til Valve, Bandai Namco, Capcom, Focus, Koch og Zenimax

Valve nektet å samarbeide.

20. januar 2021 16:30

(PressFire.no): Det var i februar 2017 at EU-kommisjonen kunne fortelle at de etterforsker en rekke selskaper for brudd på konkurransereglene og har nå kommet med endelig dom i saken.

I sakens kjerne handler det om at selskapene aktivt har forhindret salg på tvers av grensene i EU-land, hvor kommisjonen i dommen har publisert en illustrasjon som viser problemet.

Slik mener EU-kommisjonen at spillselskapene har brutt loven.

Valve nektet å samarbeide

Ifølge dommen er systemet i direkte konflikt med markedsreglene i regionen, hvor forbrukeren skal kunne handle det mest attraktive tilbudet i det økonomiske samarbeidet.

De fire selskapene Bandai Namco, Focus Home, Koch Media og Zenimax fikk ti prosents strafferabatt for å samarbeide med kommisjonen, mens Capcom faktisk fikk 15 prosent.

Selskapene fikk henholdsvis 340 000 euro (3,5 millioner kroner), 2 888 000 euro (nesten 30 millioner kroner), 977 000 euro (ti millioner) og 1 664 000 euro (17 millioner) i bot, mens Capom må punge ut 396 000 euro.

Valve nektet å samarbeide med kommisjonen og får derfor påslag på boten, som blir 1 624 000 euro (over 16 millioner kroner med dagens kurs).

Dommen påpeker også at saken setter presedens og at personer og selskaper nå kan ta eventuelle saker som er relatert til konkurransebruddet for å be om erstatning.

- Marginal skrape i lakken

Juridisk seniorrådgiver i Forbrukerrådet, Thomas Iversen, sier til PressFire de er fornøyde med at Kommisjonen setter fokus på denne typen problematikk:

- Bøtene er likevel små relativt sett, og utgjør kun en marginal skrape i lakken. Vi håper bøtene likevel vil motivereselskapene til å holde seg innenfor regelverket i fremtiden, men det vilfremtiden vise.

Hei! Vi trenger din hjelp - om du liker å lese spillstoffet vårt her, vurder gjerne å hjelpe oss direkte på Patreon, så kan vi fortsette med det. Takk <3