ESL, Dreamhack og Intel starter integritetsforbund innen e-sport

Skal jobbe mot doping, korrupsjon og juks.

5. juli 2016 14:45

(PressFire.no): Det popper opp stadig nye organisasjoner innenfor e-sport for dagen, og noen mer seriøse enn andre.

For noen dager siden startet det offisielle e-sportforbundet opp i Storbritannia, og i dag annonserer en rekke store turneringer og sponsorer at de har startet et etikkforbund.

ESIC, Esports Integrity Coalition, er et initiativ fra det svenske mediehuset MTG, som eier ESL og Dreamhack. De hyret inn advokathjelp for en stund tilbake for å hjelpe til med å starte det som skal være et organ for å ta for seg uønskede elementer innen den gryende bransjen.

Non-profitt-organisasjonen har utarbeidet retningslinjer og regelverk for arbeid innenfor antidoping og antikorrupsjon, i tillegg til rene obligasjoner for de som ønsker å være med på ordningen.

Det hele baserer seg på antikorrupsjonsmetodene brukt i Cricket, som ESIC mener er et av verdens beste, utviklet gjennom over 150 år med erfaringer.

En typisk jukseteknikk
er «wallhacking».

Vil ha med flere aktører

Dette er godt nytt, og potensielt en milepæl for e-sport, der mange har sett litt med skepsis på mangelen av nettopp slike retningslinjer (med noen hederlige unntak).

Så langt er MTGs organisasjoner med på moroa, men også andre selskaper som Intel er med, i tillegg til en rekke mindre selskaper og organisasjoner.

Det jobbes aktivt med å få inn nye medlemmer, og et opplæringsprogram skal også iverksettes for å spre kunnskap om utfordringene med korrupsjon innenfor e-sport.

I tillegg skal det også arbeides mot bedre overvåking av mistenkelig gambling og betting i e-sportmarkedet.

Juksing er et problem

I en rapport setter Smith og ESIC fingeren på de to hovedproblemene til e-sport: Juksing for å vinne, og juksing for å tape.

Innenfor førstnevnte regnes regelrett juksing i spillene (med software-hjelp), doping, online-angrep (DDOS-angrep) og angrep på medspillere.

Under «juksing for å tape» nevnes kampfiksing, korrupsjon hos dommere og organisatorer og manipulering av turneringsstrukturer.

Av disse ser ESIC på juksing i spill og online-angrep på som de største truslene til integriteten til e-sport, men alt i alt sier den nye lederen for organisasjonen at juksing er på et «Mikke Mus-stadie», med «en hundrelapp der, noen tusen kroner her» som flyttes på.

Hans sier til esportbettingreport.com at hans store frykt er virkningene det vil ha i bransjen om den blir større og større uten at noen tar grep.

- Når et marked når 50 milliarder dollar, eller 60, 70 milliarder – som jeg personlig ser på som et nøkternt estimat – da blir e-sport plutselig interessant for folk du ikke vil skal være interessert i e-sport.

- Fordi det er da de seriøse fikserne kommer inn. Det er da organisert kriminalitet blir interessert.

Hei! Vi trenger din hjelp - om du liker å lese spillstoffet vårt her, vurder gjerne å hjelpe oss direkte på Patreon, så kan vi fortsette med det. Takk <3