Endless Ocean 2: Adventures of the Deep

Som om Enya lagde et undervanns-Wikipedia.

Da jeg fikk dette spillet i hendene tenkte jeg: «Dykkespill? Det er sikkert nytt og spennende?». Så feil kan en ta. Dykking? Ja. Spennende? Nei!

Ifølge utvikleren Arika har «Endless Ocean 2» bedre grafikk og større områder å dykke i enn forgjengeren. Flotte greier, men er det gøy?

Spillet lar deg reise til seks forskjellige dykkelokasjoner over hele verden, hvor det er mulig å dykke med en maskinstyrt delfin (!) som kompanjong, eller spille med venner gjennom nettverk og Wii Speak.

ENDELØS INFORMASJON

Du starter spillet med å velge ut en figur ut i fra et knippe nesten identiske fjes, hvorpå du innføres som nytt medlem av R&R Diving Service - et lite firma som driver med sanking av forsvunnet last, guidede dykkerturer samt fotografering av fisk og sjøliv.

Firmaet er drevet av en gammel skipper og barnebarnet hans - og nå også deg som utplassert student for å lære mer om et gammelt sagn kalt «Song of Dragons».

Etter det første dykket merker jeg hvor mange fisker og andre sjøskapninger jeg kan utforske. Flere hundretalls dyr popper opp - alt fra hvaler til krabber. Når du ser et dyr kan du trykke på den med Wii-moten for å få opp en liten artikkel med informasjon. 

I tillegg til generell informasjon, får du også beskjed om dyret er fiendtlig mot mennesker, om det er på vei til å angripe og hvor mye helse det har.

Når du møter fiendtlige dyr som haier har du en type sjokkpistol du kan forsvare deg med, som roer ned dyret uten å skade det. Selve kampen er veldig lite skremmende og som regel trenger du bare å treffe haien et par ganger før den svømmer videre.

Det er også mulig å helbrede syke fisker med pistolen, selv om dette sjelden har en spillmekanisk funksjon.

Det finnes også noen fisker som er farlige uten å være direkte fiendtlige. Disse må unngås og kan noen ganger distraheres med mat hvis du kun ønsker å passere.

DET ER TANKEN SOM TELLER

En annen ting å være oppmerksom på er oksygentanken, som til stor irritasjon ikke har ubegrenset med kapasitet.

Man har en indikator på venstre side av skjermen som viser hvor mye man har igjen i tanken, og så må man opp til båten eller til en alternativ beholder under vann for å fylle på.

Det at ting går tregt blir bare verre med tanke på at man har en bestemt mengde med luft i tanken.

Hvis man skal utforske noe over lang tid blir frustrasjonen stor av både fylling av tank og stoppene man får i alle områder.

Når det første dykket går bra begynner historiedelen av spillet. Det er nemlig et sagn om en forsvunnet skatt og en magisk sang som skal bringe ulykke.

Både du og datteren til skipperen er eventyrlystne og hele teamet begir seg ut på skattejakt gjennom oppdrag i både kalde og varme omgivelser.

Utforsker du i tillegg alle områdene du besøker under et dykk, eller tar bilder av nok sjeldent liv, får du penger du senere kan bruke til å tilpasse utstyr og utseende.

SYV TIMER MED ENYA

Selve dykkingen i «Endless Ocean 2» er ekstremt treg, mye på grunn av de noe kronglete kontrollene som ikke er tilrettelagt et utålmodig hjerte.

Man kan dykke alene, med figurene man blir kjent med eller eventuelt en delfinvenn, uten at noe av det utgjør veldig mye forskjell - foruten at du kan svømme litt fortere ved å henge deg på delfinen.

Når man kommer inn i et område vil man få en kort montasje av med et musikalsk innslag, noe som er greit første gangen. Men når dette skjer hver gang blir det kun en frustrerende og meningsløs pause.

Noe annet som irriterer er selve musikken. Den skal helt klart være behagelig og sette en rolig stemning, men etter hvert blir den repetrende og slitsom.

Når jeg var ferdig med spillet føltes det som jeg hadde vært på en syv timers lang Enya-konsert. I tillegg gjør musikken deg sløv og ukonsentrert, ikke det at det utgjør noe stor forskjell siden det ikke er noen store trusler i vannet.

Områdene og nivåene er i tillegg veldig like, og dermed lett for å surre seg bort i. Etter en stund får du en penn du kan bruke til å lage notater på skjermen med, men allikevel er det lett å rote seg bort.

Til tider føles det som man spiller en interaktiv Wikipedia-artikkel, siden alt du trykker på kommer med en overflod av informasjon. Med mindre man er veldig interessert i fisker så blir dette i overkant for de som er ute etter et spill, og utrolig lite givende for de som ønsker å påvirke eller erfare et levende, biologisk sjøliv.

Da jeg nærmet meg slutten av spillet gledet jeg meg faktisk til å bli ferdig. Selv om historien er delvis spennende følte jeg meg umotivert og slapp av det treige tempoet og den repetitive musikken.

«Endless Oceans 2» er ett av de kjedeligste spillene jeg har vært eksponert for eller spilt. Verken det at spillet er pent eller avslappende hjelper på den kjedelige spillmekanikken, som i bunn og grunn sikrer en svært lite fengslende opplevelse.

Man skal være langt over middels interessert i både fisk og dykking for å kunne få noe igjen fra «Endless Oceans 2».

Oppsummering
Positivt
Negativt
Del gjerne:
Hei! Vi trenger din hjelp - om du liker å lese spillstoffet vårt her, vurder gjerne å hjelpe oss direkte på Patreon, så kan vi fortsette med det. Takk <3