Ekspert i vikinghistorie: - Det aller meste er feil

Frustert over «Vikings»-moten.

30. april 2020 21:29

(PressFire.no): Historieformidler på Nordvegen Historiesenter på Avaldsnes, Cathrine Glette, er ikke veldig imponert etter at hun har sett traileren for det nye «Assassin’s Creed»-spillet «Assassin's Creeed: Valhalla».

Spillet er lagt til vikingtiden i Norge mellom år 871 og til rundt 899, og det tar ikke lang tid før vikingeksperten ser feil.

- Når man ser dyreskinn slengt over skuldrene, tv-serie-frisyre og sminke, så vet man liksom at alt annet er helt på viddene også.

Støvlene og øksen til hovedrollen påpeker hun også som typisk feil.

Borgund Stavkirke er åpenbar inspirasjon, men bommer med noen hundre år.

Bommer med noen hundre år

Ett og annet element fra drakt og våpen mener hun kanskje stemmer med perioden, men hun kjenner også igjen elementer som bommer med hundrevis av år.

Stavkirken som dukker opp i ett av skjermbildene er åpenbart inspirert av Borgund Stavkirke, men kirken dateres vanligvis til mellom år 1180 og 1200.

Glette påpeker at kirkene fra perioden i spillet var betydelig enklere i konstruksjon, før de senere fikk velkjent utsmykning som også er verdenskjent gjennom dragemønsteret fra for eksempel Urnes.

Hun mistenker videre at spillskaperne har latt seg tungt inspirere av tv-serien «Vikings», og med det mener hun at de også gjør seg en bjørnetjeneste og arver andres feil.

- Båtene i serien «Vikings» er veldig klumpete laget. De har noen båter som de så har klistret et dragehode som stavn på, og da får man ikke den typiske fine linjen med at stavnen vokser ut av formen på båten.

- De var sikkert billige å lage, men da er det trist at man velger å kopiere disse klumpete båtene digitalt, når man heller kunne valgt å vise et vikingskip.

«Vikings» gir feil bilde av vikingtiden.

«Vikings» bidrar tilfeil inntrykk

Historieformidleren ytrer frustrasjon over «Vikings»-moten og at den bidrar til et feil bilde av vikingtiden i Norge – noe de stadig vekk blir møtt med i det historiske vikingmuseet på Karmøy.

- Det er synd og det sprer seg i absolutt alt som lages av visuelt/kommersielt som knyttes til vikingtid. Det hadde vært like lett å velge klær som er «innafor» det man har av funn/kunnskap, enn sånt som på traileren her.

Hei! Vi trenger din hjelp - om du liker å lese spillstoffet vårt her, vurder gjerne å hjelpe oss direkte på Patreon, så kan vi fortsette med det. Takk <3