EA Sports MMA

Med et solid strupetak på MMA-konkurrenten.

Den lange ventetiden er endelig over. EA utfordrer THQs «UFC Undisputed 2010» sin posisjon som den ledende MMA-simulatoren på konsollmarkedet, med slåsshanskene parat til kamp.

Med seg har Electronic Arts klart å rekruttere over 60 kjente slåsskjemper som holder til i MMA-ligaer som Strikeforce, DREAM og Mystic. Disse slåsskjempene har du sikkert sett på Eurosport – og noen av dem er også tidligere UFC-veteraner. Man kan blant annet nevne Randy Couture, Shinya Aoki, Ken Shamrock, Alistair Overeem og vår egen Joachim «Hellboy» Hansen.

MMA, eller Mixed Martial Arts som er det fulle og hele navnet, er en kampsport som raskt har økt i popularitet de seneste årene.

THQ, som står bak UFC Undisputed-spillene, opplevde å selge langt over forventingene med «UFC Undisputed 2009». Da EA så kom på banen og begynte å forberede sitt MMA-spill, truet Dana White, den frittalende sjefen for UFC-ligaen, med å bannlyse utøvere som lånte bort sitt gode navn og rykte til fienden.

White har siden gått bort fra dette standpunktet – men hatet til EA er der fortsatt, etter at han opprinnelig foreslo å lage det første UFC-spillet sammen med Electronic Arts men følte seg avvist.SLUTT PÅ TILFELDIGHETENE

«EA Sports MMA» har lånt elementer fra en annen EA-serie, nemlig «Fight Night»-spillene. Ved å dreie på den høyre analogstikken får du langet ut raske slag og spark som hjelper deg til å nå det store målet: Å knuse motstanderen din – og potensielt vri et kne ut av ledd eller brekke en skulder som en bonus.

Siden MMA-grenen også inneholder brytegrep og muay thai-clincher, så er det viktig med et godt kontrollskjema for disse manøvrene.

Her har EA kommet med en veldig simpel måte å bryte med motstanderen din på. Ved å trykke A-knappen prøver du å tvinge ned motstanderen din – og flere trykk på A-knappen forbedrer din posisjon på motstanderen helt til du befinner deg sittende oppe på brystet hans og får slå vilt med nevene dine.

For å forsvare deg mot disse forsøkene på å bli besteget mens du ligger der og spreller på rygg, kan du systematisk trykke på B-knappen for å forhindre at motstanderen kommer i en mer fordelaktig posisjon. Hvis du kommer deg fri, så trykker du på Y-knappen for å komme deg på bena igjen.

Det geniale EA har gjort her er å forenkle en veldig komplisert del av MMA med noen få knappetrykk for å gjøre det så overkommelig som mulig for deg som spiller. «Hvis jeg vil komme i en bra posisjon, så trykker jeg bare på A-knappen». Denne tankegangen er noe som flere casual-spillere vil sette pris på og man slipper å bruke lang tid på å lære seg titalls forskjellige manøvere for å oppnå seier.

Det er vanskelig ikke å sammenligne «EA Sports MMA» med «UFC Undisputed 2010», spesielt siden EA har valgt å gå imot kontrollstilen til UFC og sier at det å trykke vilt på knappene ikke er den beste veien til seier.

Å ha utholdenheten til spilleren din inntakt er viktigere enn utholdenheten du har i tomlene dine.

Hvis benet ditt blir låst fast og er i ferd med å brekke, ser du et røntgenbilde av skjelettet som gradvis blir rødt. Her gjelder det da å trykke på knappene i små, kontrollerte omganger for å bevare utholdenhet, men også for å unngå at benet ditt blir bøyd til det ugjenkjennelige.

TRENGER SÅRT MER INNHOLD!

«EA Sports MMA» byr på et par moduser, men ikke nok til å føles som at dette er et sportsspill til full pris. Man finner den sedvanlige karrieremodusen, hvor man skal ta sin selvlagde karakter til toppen ved hjelp av MMA-legenden Bas Ruttens råd, en opplæringsmodus som heter MMA 101 og en Fight Now-funksjon.

Du kan også lage din egen karakter ved å importere GameFace-bildene fra «Fight Night Round 4» eller de seneste utgivelsene i FIFA-spillserien. Karakteren din tar du gjennom en veldig lineær karrieremodus hvor du trener ulike kombinasjoner og bedriver lett sparring mot treningsmotstandere. 

Hvis du gjør det bra i en gren, kan du velge å simulere treningen videre for å få maksimalt utbytte uten å sløse tid. 

I slutten av hver treningsperiode møter du neste motstander og forhåpentligvis rykker oppover i MMA-ligaene. Innimellom får du muligheten til å dra til eksotiske treningssentre hvor du kan lære fra de beste innen boksing, bryting, jiu-jitsu og judo.

Slik fortsetter det helt til du stolt holder tittelbeltet hevet over hodet ditt.

BLI VERDENSKJENT I MMA-MILJØET

Hvis jeg skulle velge ut én ting som gir «EA Sports MMA» sin «wow-faktor», så er det ikke de spektakulære fotballsparkene du kan gjøre på motstanderen din når han ligger nede eller det solide soundtracket som finnes i alle EA-spill – men det er online-delen.

Denne modusen gjør spillet veldig solid!

Du kan sette opp en rask kamp mot en motstander og samle erfaringspoeng for å tilegne deg det svarte beltet – eller så kan du sette opp et «fight-card» med flere kamper etter hverandre.

Men den mest interessante valgmuligheten er å delta i Live Broadcasts, større arrangement med flere kamper som kan sees av andre MMA-entusiaster på konsollen, eller som kan streames på internett.

Utviklerne velger ut spillere hver uke fra forumer og leaderboards, som får delta på forhåndsannonserte hendelser hvor man kan vinne premier. Dette er et bra foretak fra utviklerne som kan bidra til å skape en fellesskapsfølelse blant dem som er interessert i MMA.

I fremtiden tror jeg dette kan bli normen i sportsspill.

EA har mye erfaring med sportsspill og de skuffer ikke med sin egen versjon av en MMA-simulator. Ved å gjøre kontrollene simplere, gjør de sjangeren mer tilgjengelig for den gjennomsnittlige sportsentusiasten.

Selv om grafikkmotoren til tider sliter med å henge med i svingene når brytingen er på sitt mest intense, så ødelegger ikke dette for helhetsinntrykket. Hvert eneste slag og spark registreres godt og det er mindre rom for tilfeldige knock-outs som gjør kampene mer basert på spilleforståelsen enn å ha flaks ved å mose knappene.

For å være første spill i serien har «EA Sports MMA» lagt et godt grunnlag for å ta franchisen videre og så absolutt utfordre THQ sin «UFC Undisputed»-serie. Med en god onlinedel og solid gameplay, tar «EA Sports MMA» denne runden i år, og kan krones som kongen av Mixed Martial Arts.

NB! «EA Sports MMA» lanseres 21. oktober til PlayStation 3 og Xbox 360. Vi har anmeldt spillet på sistnevnte plattform. En egen versjon av spillet er også sluppet til iPhone (29 kroner).

Oppsummering
Positivt
Negativt
Del gjerne:
Hei! Vi trenger din hjelp - om du liker å lese spillstoffet vårt her, vurder gjerne å hjelpe oss direkte på Patreon, så kan vi fortsette med det. Takk <3