E-sportklubb kastet ut av «Dota»-turnering etter at russisk spiller tegnet Z-merket under kamp

Virtus.Pro har nå sparket spilleren.

1. mai 2022 18:06
Ivan «Pure» Moskalenko.

(PressFire.no): Det var under «Dota 2»-kampen mellom Virtus.Pro og Mind Games at en russisk spiller skriblet ned det kontroversielle Z-tegnet på mini-kartet under en pause i spillet.

Kampen foregikk i en Beyond the Summit-turnering som fungerer som kvalifisering til den store Major-turneringen som skal avholdes i Stockholm 20. mai.

Z-tegnet brukes av de invaderende russiske styrkene i Ukraina, og blir brukt flittig i propaganda fra de russiske myndighetene – der de forsøker å gjøre tegnet til et anti-fascistisk tegn. I realiteten har tegnet derimot blitt et symbol på grusomhetene de russiske styrkene har utført i landet.

Ivan «Pure» Moskalenko var det nyeste stjerneskuddet i laget. Attenåringen kom inn i laget for bare tre månder siden, og skulle spille i carry-posisjonen.​

Virtus.Pro er et russisk lag, men fikk omgå internasjonale restriksjoner i turneringen ved å delta under nøytralt flagg og lagnavnet «Outsiders».

Under pausen i spillet ser vi at Moskalenko begynner å tegne på mini-kartet, hvor man kan drodle inn streker for å kommunisere med medspillerne sine. Et tydelig Z-tegn blir tegnet, før den så skribles over.

I videoer hvor vi ser musebevegelsene til Moskalenko er det liten tvil om at tegningen var med vilje – etter å ha tegnet Z-tegnet, går han tilbake for å «finpusse» på strekene sine, før lagkameratene begynner å skrible over.

Det tok ikke lang tid før klipp av det hele spredte seg i sosiale medier, hvor kritikken haglet mot spilleren.

Moskalenko forsøkte å avfeie det hele som et uhell i en video, og at han først innså hva tegnet så ut som etterpå, men dette ble ikke tatt til følge – laget ble diskvalifisert fra turneringen og mister dermed sjansen til å bli med på storturneringen i Stockholm.

<blockquote class="twitter-tweet"><p lang="en" dir="ltr">Outsiders is disqualified from the DPC EEU Tour 2 Regional Playoffs. Mind Games will receive a retroactive forfeit win for their match earlier today.<br><br>All future matches Outsiders would have played are forfeit as well. <br><br>We will share an updated schedule soon.</p>&mdash; BTS Dota (@BTSdota) <a href="https://twitter.com/BTSdota/status/1520136181844905984?ref_src=twsrc%5Etfw">April 29, 2022</a></blockquote>

Det er utvikler Valve som har kastet ut Virtus.Pro fra alle Dota Pro Circuit-kamper framover, noe laget kritiserer på det sterkeste.

– Graden av straff er sjokkerende. Valve har helt klart en viss historie med å innføre disiplinære tiltak, men å diskvalifisere et helt lag fra en DPC-turnering basert på en tegning på et mini-kart av én spiller setter en helt ny presedens, skriver klubben i en uttalelse.

De varsler samtidig at de har løst Moskalenko fra kontrakten med laget, og at et nytt lag skal presenteres etter hvert.

Hei! Vi trenger din hjelp - om du liker å lese spillstoffet vårt her, vurder gjerne å hjelpe oss direkte på Patreon, så kan vi fortsette med det. Takk <3