Dyrere Apple-apps over natta

Resultatet av e-moms eller «bare» en valutajustering?

14. juli 2011 13:37

Apple har nylig foretatt en prisendring på sine nedlastbare underholdningsprodukter i en rekke land. Australia, som har opplevd en styrkning av sin valuta, kommer godt ut av endringen. Dette er et av landene det til nå har vært dyrest å handle fra.

Prisene i Australia er kuttet med omlag 16 prosent. Også Japan og Sveits kan nå handle billigere apps.

For Norge og England er situasjonen motsatt. Her er prisene økt, det har altså blitt en dyrere opplevelse å slå seg løs i App Store på jakt etter spill eller applikasjoner.

Endringen trådte i kraft fra torsdag, og gjelder også musikk fra iTunes. App Store var nede dagen før oppdateringen i en rekke land, for å gjøre den nye prisstrukturen klar.

Billig-apps har økt fra 6 til 7 kroner. Forskjellene i pris blir større for noen av de dyrere applikasjonene, uten at man kan spore et konsekvent mønster.

Også musikk har blitt dyrere

- Vi har gjort enkelte mindre prisjusteringer, grunnet endringer i valutakurser og lokale skatteregler heter det fra offisielt hold, videreformidlet av Apples norske pressekontakt til PressFire.

Fra 1. juli ble digitale varer og tjenester kjøpt fra utlandet momsbelagt. Det kan være dette Apple sikter til når de uttaler at endringene for selskapets digitale produkter nå er tilpasset «lokale skatteregler», men Apple har foreløpig ikke kommentert dette.

Fristen for utenlandske aktører å registrere seg hos Skattedirektoratet går ut i oktober, da merverdiavgiften skal innbetales for perioden juli til og med september, skrev digi.no tidligere i sommer.

Handlet du for eksempel GPS-navigasjonsprogrammet TomTom Europa før endringen trådte i kraft denne uken, sparte du nærmere 300 kroner. Den nye prisen er 840 kroner, skriver digi.no. Det er en økning på 53 prosent. Apples egne programmer har fått en mindre prisøkning.

Også digital musikk har blitt dyrere fra Apple. På topp 10-listen over singler, varierer prisen mellom 9 og 12 kroner. De ferske albumene er priset fra 84 til 115 kroner. De fleste koster 95 kroner. Før kostet majoriteten av enkeltsanger 8 kroner, albumene 80.

NB! Økningen av pris gjelder fra og med i dag, for App Store, iTunes og Mac App Store.

Hei! Vi trenger din hjelp - om du liker å lese spillstoffet vårt her, vurder gjerne å hjelpe oss direkte på Patreon, så kan vi fortsette med det. Takk <3