«Doom» kjører på traktorer, og det har potensielt stor betydning for jordbruket i USA

En hacker kom seg forbi kyniske sperrer.

18. august 2022 13:19

​(PressFire.no): At BMW nå tilbyr varme i setene som et månedlig abonnement på sine nye biler høres ut som en dårlig vits om et post-apokalypisk monopol-kapitalistisk mareritt.

Men for de som driver med jordbruk i USA har slike betalingsmurer og digitale låser vært realiteten i en årrekke.

Traktor- og utstyrsprodusent John Deere krever for eksempel at bønder signerer avtaler som forbyr reparasjon på egne traktorer og hindrer søksmål om traktorene bryter sammen. Om en girkasse eller lignende byttes ut, vil ikke traktoren starte med mindre en John Deere-representant får betalt for å plugge i en USB-kabel og godkjenne reparasjonen med offisiell programvare.

I et land hvor det raskt kan være hundre mil til nærmeste offisielle forhandler, kan dette potensielt være katastrofalt om noe skjer under høstinga.

I USA har den såkalte «right to repair»-bevegelsen i en årrekke forsøkt å stanse praksisen med at nødvendige kjøretøy og utstyr for jordbruk inneholder digitale låser som gjør at de kan gjøre reparasjoner eller endringer – selv om de eier utstyret selv.

Nå har derimot en driftig hacker kommet seg forbi sperrene som er innført – og det første han kjørte på traktor-programvaren var selvfølgelig en utgave av «Doom». Fordi sånn er det bare.

Kodefikler Sick.Codes viste oppmøtte på hacker-messa Defcon at han hadde greid å få root-tilgang (altså total tilgang) til maskinvaren som driver John Deere-traktorene.

<blockquote class="twitter-tweet"><p lang="en" dir="ltr">Playing Doom on a John Deere tractor display (jailbroken/rooted) at <a href="https://twitter.com/defcon?ref_src=twsrc%5Etfw">@defcon</a> <a href="https://t.co/ih0QUTGNuS">pic.twitter.com/ih0QUTGNuS</a></p>&mdash; Sick.Codes (@sickcodes) <a href="https://twitter.com/sickcodes/status/1558878687642402816?ref_src=twsrc%5Etfw">August 14, 2022</a></blockquote>

Denne spesialutgaven av «Doom» har fått bondegårtematikk takket være DeHacked Doom og arbeidet til modder Skelegant, og fungerer som et bevis for bøndene om at det går an å hacke (eller Jailbreake) utstyret.

– Det viser seg at hele verdikjeden er bygd på utdatert og ikke-oppdatert Linux og Windows CE-maskinvare, skriver Ifixit-sjef Kyle Wiens på Twitter.

– John Deere har gjentatte ganger fortalt myndighetene man ikke kan stole på at bøndene får til å reparere utstyret sitt selv. Dette arbeidet vil legge grunnsteinene for at gårdsdrifterne kan ta tilbake kontrollen over utstyret de eier.

Hei! Vi trenger din hjelp - om du liker å lese spillstoffet vårt her, vurder gjerne å hjelpe oss direkte på Patreon, så kan vi fortsette med det. Takk <3