DJ Hero

Musikkspillkongen i 2009 heter «DJ Hero».

Etter et utall variasjoner av Rock Band- og Guitar Hero-spill, en sjanger som har blitt milliardindustri de seneste årene, prøver utviklerne bak «DJ Hero» å blåse litt friskhet og nytenkning inn i musikkspillsjangeren.

Hadde noen foretatt en spørreundersøkelse for et par år siden rundt hva vi kom til å bli eksponert for av innovative musikkspill, hadde nok de fleste foreslått «Tuba Hero» eller «Synth Hero» før «DJ Hero».

Dette spillet høres merkelig ut på papiret, men fungerer langt bedre i praksis enn først fryktet.

«DJ Hero» lykkes nemlig med å lage en annerledes spillopplevelse, noe som føles levende og morsomt å spille, og til tider også mer musikalsk enn sine brødre og søstre i plastikkinstrumentfamilien.

Spørsmålet er om musikksjangeren som dominerer i spillet, kombinert med en stiv pris, skremmer bort potensielle kjøpere?

Les også: Vårt intervju med DJ Shadow som har vært involvert i «DJ Hero»-utviklingen.

SOLID PLASTPLATESPILLER

For cirka tusenlappen får du den ordinære utgaven av «DJ Hero».

Det vil si spillet sammen med en platespiller i plast med kontrollerne på.

Legger du ytterligere noen hundrelapper på disken, kan du sikre deg Renegade Edition.

Denne består av en bærekasse som kan foldes ut til å bli et stativ, sammen med en mer forseggjort turntable og en samle-cd med mikser signert herrene Jay-Z og Eminem.

Disse to er bare noen av mange kjente musikere som har lånt bort sitt gode (?) navn og rykte til dette spillet.

Og førsteinntrykket man får etter å ha pakket ut kontrolleren og sett litt i menyene underbygger at FreeStyle Games og Activision virkelig har gått grundig til verks for å skape en mest mulig autentisk og respektfull DJ-simulator.

Kontrolleren, altså platespilleren, føles solid. Den har passe vekt og sklir ikke bort når du er hektisk opptatt med crossfaderen, effektknappen eller scratcher i tråd med instruksjonene du får på skjermen.

Kjenner du til musikkspill av typen Guitar Hero eller Rock Band, skjønner du fort noen av premissene. På skjermen får du instruksjonene brettet ut på en svart vinylbakgrunn, og du trykker en eller flere av de tre fargelagte knappene (plassert på selve platespilleren) i takt med musikken.

Opplæringsdelen, som det absolutt anbefales å ta seg tid til å pløye igjennom, introduserer deg for flere måter du skal spille «DJ Hero» på.

Scratching og rewind er to essensielle elementer som du må lære deg. Etter noen minutter med Grandmaster Flash, som opptrer som din læremester i tutorialdelen, er det bare å begi seg ut på karrieredelen som låser opp de til sammen 93 miksene.

For viderekommende får du også innblikk i en mer krevende form for scratching og utfordrende bruk av crossfader-bryteren som du støter borti om du jekker opp vanskelighetsgraden.

TAPPERT FORSØK PÅ FLERSPILLER

Miksene, som er satt sammen av to låter (til såkalte mashups), er lagd av flere proffer i gamet.

DJ Shadow, Daft Punk, Cut Chemist, Z-Trip, nevnte Grandmaster Flash, nylig avdøde DJ AM med flere, har bidratt til interessante musikksammensmeltinger.

Disse kan for øvrig nytes i Jukebox-modusen der du kan hoppe inn og spille med - om du føler godfoten holder på å gå ut av kontroll.

Av totalt 100 lisensierte låter har man klart å få presset ut et 90-talls mikser, så det sier seg selv at flere av låtene går igjen etter hvert som du mestrer de ulike trinnene i karrieredelen og låser opp nye.

Her finner du alle låtene som er med i spillet.

Essensen i spillet er å tjene stjerner basert på hvor bra du spiller og hvor mange poeng du klarer å samle opp. Du kan velge å spille «DJ Hero» med en såkalt no fail-mode, der du unngår å bli kastet ut om du bommer på for mange instruksjoner. Det kan være lurt å starte på en av de lavere vanskelighetsgradene og heller avansere etter hvert som du mestrer flere aspekter ved spillet. For stjernesankingens del, er det med mestring og stjerner essensielt hvis du ønsker å låse opp flere spillesteder og hele låtlisten - noe som forresten gir en god slump achievements og trophies.

Mashupsene du finner i spillet er absolutt en av severdighetene i «DJ Hero». Miksene danner nemlig en ypperlig ramme for en vellykket fest. Det er nesten litt trist at spillet er, og faktisk må være, fokusert på enspilleropplevelsen - selv om FreeStyle Games og Activision virkelig har prøvd å legge hodene i bløtt for å finne ut hvordan man kan gjøre «DJ Hero» til et nesten like sosialt spill som et Guitar Hero eller Rock Band.

Ti av 93 mikser inneholder nemlig samarbeidsmuligheter der en venn kan koble på en plastgitar.

Dessverre føles denne delen av spillet påklistrert – og mashupsene som skal føre gitar og turntable sammen i harmoni er spillets svakeste. Å høre Motörhead-klassikeren «Ace of Spades» parret med NOISIAs «Groundhog», ble et aldri så lite antiklimaks etter å ha hørt noen av de eksklusive miksene i spillet.

Men tanken var helt sikkert opprinnelig god.

Du finner også en DJ vs DJ-modus der du kan duellere i turntablism med en annen platespinner, enten lokalt eller online.

FRIHET UNDER ANSVAR

Kvalitetene på miksene er som nevnt meget høy.

Mengden av DJ’er som har samarbeidet med utvikleren gir deg en følelse av at spillet nærmest har et stempel av autensitet.

Det er selvfølgelig at det utelukkende er masteropptak som er brukt for å sy sammen låtlisten i spillet.

På mange måter er dette spillet mer musikalsk enn Guitar Hero eller Rock Band, i hvert fall om man snakker om de høyere vanskelighetsgradene.

Det er kanskje bare plasttrommespillingen hos de to nevnte musikkspillmerkene som føles mer opp mot virkeligheten, spesielt på høyere vanskelighetsgrader - og det til tross for at «DJ Hero» inneholder noen åpenbare svakheter:

For det første er det ikke du som bestemmer når du vil scratche, kjøre en rewind eller legge på effekter, selv om du prikker inn poengene du kan underveis. Dette er låst fast til bestemte partier i låtene og føles for kontrollert.

Det å gi spilleren, eller i dette tilfellet; DJ’en, mer handlingsrom og åpne for mer kreativitet og mulighet til å sette mer særpreg på miksene, hadde definitivt gjort susen.

Personlig syns jeg de to avsluttende delene av karrieremodusen ble en liten nedtur. Her heves lista og vanskelighetsgraden dramatisk, alt for å gi deg en siste nøtt før du kan si at du har rundet spillet. Her går det fort i svingene, og det handler lite om å mikse låter. Stikkord her er frenetisk omgang med crossfader-bryteren…

Mange av de 93 mashupsene underholder stort i seg selv. Øyeblikkene der du føler at miksene står ekstra godt til spillets kontrolloppsett, der du utløser Euphoria-knappen – en avløper fra Star Power som vi kjenner fra Guitar Hero-spillene – og hører volumet øke noen prosent, danner den beste musikkspillopplevelsen siden det aller første «Guitar Hero».

Siden den gang har vi blitt bortskjemt av et utall utgivelser i denne spillsjangeren, men «DJ Hero» bringer likevel noe nytt til bordet og føles relevant og friskt. Men dette er kanskje ikke like holdbart og allsidig med tanke på oppfølgere og avløpere?

«DJ Hero» er et av de aller beste musikkspillene i 2009, meget mulig det aller beste, men samtidig det med smalest nedslagsfelt.

Inngangsbilletten er høy, spillet koster deg cirka tusenlappen, og ekskluderer den samme typen sosialisering som har gjort Rock Band og Guitar Hero til braksuksesser.

Dessuten er det noe med denne musikksjangeren (mashups) som føles litt ute av sync med klubbmusikken anno 2009. Men det danner det beste utgangspunktet for å lage et DJ-spill i forhold til at et viktig gameplay-element er å bytte mellom spor 1 og spor 2.

Stor skepsis første gang undertegnede fikk befatning med dette spillet, ble senere erstattet av entusiasme og et salig glis noen timer etter kontrolleren var pakket ut og spillet var rundet. Får du fingrene i «DJ Hero» og selv får testet dette i praksis, er sjansen stor for at du blir hektet og må rydde plass i plastinstrumentparken din hjemme – nesten uansett hvilken musikkpreferanse du har. Det sier noe om bragden til FreeStyle Games, som har lyktes med å lage et uovertruffent musikkspill.

NB! Vi har testet Xbox 360-versjonen. Spillet er også utgitt til PlayStation 2, PlayStation 3 og Nintendo Wii. Activision har allerede rullet ut første dose med nedlastbart innhold, og mer kommer i fremtiden.

Oppsummering
Positivt
Negativt
Del gjerne:
Hei! Vi trenger din hjelp - om du liker å lese spillstoffet vårt her, vurder gjerne å hjelpe oss direkte på Patreon, så kan vi fortsette med det. Takk <3