Dings-o-rama #1: NES Strikkemaskin

Snåle spilldingser! Denne raringen så aldri dagens lys etter at Nintendo strikket grytekluter på CES-messa.

12. februar 2018 18:32

Hooray! En ny spalte på PressFire! Vi skal fremover kikke litt på dingser som spillindustrien har avlet frem, fra kontrollere til snålere greier (som den under her). Denne førsteartikkelen handler bare om én dings, men sannsynligvis kommer vi til å klumpe sammen to litt mindre saker fremover. Synes du sånt er kos, så vurdér gjerne å støtte oss her :)

(PressFire.no): NES var en maskin med mye rart du kunne koble til, gitt.

Den kom med en robot, hadde lyspistol som standard og tredjeparter gikk bananas med alt fra balansekuler og «VR»-briller til tankestrikk og ehh ...plastbrett. Det skal vi ta tak i senere her i denne spalten.

Men dette ville sannynligvis blitt det mest crazy tilleggsutstyret til en konsoll noensinne.

I Japan hadde Famicom, altså NES, allerede fått et «lær deg å strikke»-spill som het «I Am a Teacher: Super Mario Sweater» hvor folk kunne lage strikkemønster, for så å ta med seg og få disse produsert i en butikk for et par hundre kroner.

«Spillet» hadde blitt såpass populært at Nintendo til slutt så på muligheten for å gi ut en hel maskin som kunne strikke for deg.

Joda, de vurderte å gi ut en strikkemaskin til spillkonsollen. «Now You’re Knitting With Power» var slagordet. Det høres nesten ut som en parodi! Dette måtte jo bli bra greier!

Ikke et leketøy

Det hele ble avslørt allerede i det herrans år 1987, men så glemt – helt til Nintendo Power-nestor Howard Philips, som jobbet i Nintendo of America helt i början, fant fram plakaten du ser til høyre her.

- Det er ikke et spill, det er ikke et leketøy, lyder reklamen.

- Det er ikke noe en ung jente kommer til å vokse fra på tre eller seks måneder, eller et helt år! Det er en maskin som kobles sammen med den kraftige Nintendo Entertainment System

En artikkel fra LA Times, datert 12. januar 1987, sier maskinen kunne strikke gensere, sokker og votter. Alt uten at du måtte telle løkker selv – «The computer does it all!».

- Vi viser dette for å få feedback på om det er business i det, sa markedssjefen i Nintendo, Gail D. Tilden på den tiden.

Kjapp genser

Ved hjelp av NES-en skulle du kunne klemme ut en ferdigstrikket genser på omtrent fire timer, og maskinvedhenget som utførte magien skulle koste under 100 dollar, men akk – slik ble det ikke.

Det hele kollapset etter katastrofevisningen under CES-messa i 1987. En haug nye Nintendo-spill ble vist frem til et entusiastisk publikum, mens strikkemaskinen støvet ned i et hjørne.

Howard Philips mimrer om det hele i en Facebook-post, hvor han omtaler produktet som overraskende ferdig.

- Maskinen fikk bare oppmerksomhet blant de som fortsatt klødde seg i huet over denne nye videospilltrenden, skriver han i en kommentar.

- Vi solgte den aldri, men den så, føltes og fungerte som et ferdig produkt, ikke en prototype.

Han skriver derimot også at han måtte gjøre presentasjoner ovenfor store kunder som Toys R Us uten forvarsel, og at det var de «minst entusiastiske presentasjonene» han hadde holdt.

Sega koste seg veldig på Nintendos bekostning. Under CES-messa hadde de området rett ved Nintendo-båsen, hvor de viste fram en prototype på 3D-briller til Sega Master System – produsert av Mark Cerny (som nylig sto bak produksjonen av PlayStation 4).

- Vi viste fram det vi mente var det neste steget innenfor teknologi. Rett ved siden av oss viste Nintendo fram strikkemaskina si. De lagde grytekluter, ler tidligere Sega-sjef Bruce Lowry i boka «The Ultimate History of Video Games».

Faksimile, Los Angeles
Times 12. januar 1987

Kanskje like greit 

Selve kassetten du stappa inn i NES-en hadde en editor som lot deg lage et mønster for strikkemaskinen, men særlig mye mer gjorde den ikke. Du måtte selv mate maskinen med garn, og manuelt jobbe med strikkepinnene på den.

Det er også uvisst akkurat hvordan den fikset forskjellige farger, og om du kunne «koble til» flere garnnøster i gangen.

Dessverre ble aldri strikkemaskinen utgitt, tross flere demonstrasjoner rundt om i landet av Philips. Ingen vet helt hvor demomaskinen ble av heller – sannsynligvis står den og støver ned på et loft en eller annen plass.

Det er synd! Men kanskje teknologien burde få et nytt forsøk i disse dager? For å sitere Wrinkly Kong i «Donkey Kong Country 3»:

- Hvorfor lager ikke noen et spill om strikking?

Hei! Vi trenger din hjelp - om du liker å lese spillstoffet vårt her, vurder gjerne å hjelpe oss direkte på Patreon, så kan vi fortsette med det. Takk <3