Det gikk mindre tid fra Hitler skjøt seg selv til Commodore 64 kom ut, enn det har gått fra Commodore 64 kom ut til i dag

Og elleve andre spillfakta som får deg til å føle deg gammel.

18. mai 2020 18:25

(PressFire.no): Det sies at jo eldre man blir, jo kjappere virker tiden å gå. Det stemmer jo for så vidt med egne observasjoner, men det har jo også bivirkningen av at ting som skjedde lenge siden føles nylig ut.

Her forleden ble jeg tatt litt på senga da jeg skulle skrive en sak om kommende skatespill, og fant ut at joda – det har gått ti år siden «Skate 3», i forrige uke faktisk.

«Men, det er jo ikke sååå lenge siden jeg … ah, scheisse».

10 år gammelt...

Det er få ting som rører ved nostalgien som dataspill, eller kanskje få ting som får deg til å føle deg eldre. Og dataspill er jo slett ikke et nytt fenomen, samme hvor «nytt og vanskelig» det framstilles i riksmediene.

Så hvorfor ikke ødelegge dagen helt ved å se på akkurat hvor lenge siden det er de gamle spillminnene satte seg i hodet ditt?

Man kan bli litt rar i toppen av å tenke på hvor lenge det er siden enkeltspill kom ut

Det har gått 15 år siden «Resident Evil 4», «Brain Training», «Buzz» og «Nintendogs». 16 år siden «Singstar» tok nasjonen med storm. Rundt 18 år siden «Metroid Prime» og «GTA III». 29 år siden «SWIV». 30 år siden «Super Mario World» og «James Pond». 31 år siden «Sherman M4» og det der slitsomme «Postmann Pat»-spillet på Amiga.

Men også på det vi ikke har fått: Det er 16 år siden forrige «F-Zero»-spill ble lansert i Norge. 15 år siden forrige «Timesplitters». Tolv år siden forrige «Advance Wars». 18 år siden forrige «No One Lives Forever».

Og sånn kan vi fortsette, men det er kanskje litt for enkelt å bare se på det slik – la oss ta noen eksempler som svir enda mer:

1: PlayStation 1-lanseringen er tidsmessig nærmere månelandingen enn vi er PlayStation 1-lanseringen

Den første PlayStation-maskinen ble solgt 3. desember 1994 i Japan. På det tidspunktet var det gått 25 år, fire måneder og 14 dager siden Armstrong tråkket ned på månens overflate.

Det er nå 25 år, fem måneder og 16 dager siden PlayStation 1 kom ut.

Det skulle riktignok gå ti måneder til før vi så den her hjemme, så vi har fortsatt noen måneder igjen før dette er sant her, noe som er en mager trøst. PS1 er gamle greier.

Men …det betyr at andre ting også kan omtales på sammen måte – bare bytt ut «PlayStation 1» med «Link’s Awakening», «Doom», «Ultima VII» og «Theme Park», for eksempel.

Uhu!

2: Det gikk mindre tid fra Hitler skjøt seg selv til Commodore 64 kom ut, enn det har gått fra Commodore 64 kom ut til i dag

Hitlers død til C64-lanseringen: 37 år og fire måneder
Tid siden C64 kom ut: 37 år og åtte måneder

Uten sammenligning for øvrig, men vi passerte altså nylig punktet hvor legendariske C64 ble eldre nytt enn det Hitlers død under andre verdenskrig var da C64 kom ut.

Om et halvår kan vi si det samme om Famicom og Sega SG-1000 også.

3: Det er 23 år siden Lucasarts forlot den tradisjonelle pek-og-klikk-sjangeren og pensjonerte SCUMM

Det var med «The Curse of Monkey Island» at Lucasarts for siste gang snurret i gang spillmotoren SCUMM, som inneholdt både (i det spillet, grafisk framstilte) verb og en separat liste over gjenstander du hadde samlet.

Det var i 1997 – det samme året hvor bandet Jokke med Tourettes (og Dipsomaniacs) ble formet og året da Kjell Magne Bondevik ble statsminister.

Etter dette ble ting 3D og styrt med piltaster og/eller kontroller. På mange måter markerte det døden for sjangeren slik vi kjente den, før den heldigvis fikk en slags renessanse etter en ti års tid – og nytt liv gjennom ScummVM.

4: Nordmenn født etter lanseringen av Nintendo DS og PSP har for lengst begynt å øvelseskjøre til bil.

Trenger vel ikke si mer om den saken. Nå følte jeg meg både gammel og grinebitete.

Get off my lawn!

5: De to dorky ungdommene i denne legendariske «Zelda»-reklamen har passert 50 år

I «Zelda»-reklamen fra 1986 ser vi to ungdommer på (jeg gjetter grovt) rundt 16 år lese det siste «nyhetsbrevet fra Nintendo».

WOAH NICE GRAPHICS.

Dette er over 34 år siden, folkens!

<iframe width="100%" height="350" src="https://www.youtube-nocookie.com/embed/uI3rO3PbYOo" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture" allowfullscreen></iframe>

De er ikke de eneste gamle spillreklamelegendene – Sega-maskot Segata Sanshiro fylte nemlig 74 år i februar.

6: Eminem hadde ikke gitt ut sin første plate da «Leisure Suit Larry»-serien sluttet med en cliffhanger og markerte Sierras undergang – for 24 år siden

Det var ikke bare Lucasarts som hang pek-og-klikk-sjangeren på knaggen for lenge siden.

Da skipet fra «Larry 7» etter rulleteksten forsvant inn i et romskip og «COMING IN 1998: LEISURE SUIT LARRY EXPLORES URANUS» lyste fra skjermen, var det ikke mange som skjønte at vi ikke skulle få en oppfølger – noensinne.

Grunnen var i stor grad at legendariske Sierra On-Line ble kjøpt av CUC International ble kjøpt i februar samme år, og de likte ikke de mer voksne spillene i porteføljen.

Og selv om Sierra på en måte eksisterte etter dette (for det meste i navn), var det egentlig allerede over da oppkjøpet ble et faktum.

7: Bare ett (halvt) band på ukas VG-Liste topp 10 levde da Game Boy ble lansert

Du husker kanskje at du spilte «Tetris» på Game Boy rett etter lansering, men det gjør ikke artistene på denne ukas VG-liste. Ingen av de norske artistene på toppen av lista levde da Game Boy kom ut i Norge i 1990.

Abel Makkonen Tesfaye, eller «The Weeknd» som han kaller seg, og som er på andreplass på lista, ble riktignok født i 1990, men Game Boy kom ut i 1989 i Canada.

Kun Kid Cudi i gruppa The Scotts var gammel nok til å være med på lanseringen – han var fem år da konsollen kom.

8: Det har allerede gått ti år siden hele Konami leverte tidenes E3-konferanse

Savner E3 allerede, jeg. Savner i hvert fall da E3-konferansene var litt mindre koreograferte og gjerne inneholdt store mengder med horrible øyeblikk.

Fåglarna vet hva i all verden Konami hadde tyllet i seg før de gikk på scenen denne dagen, hvor de leverte alt fra wrestling-slapping, dårlige trylletriks, sugehenvisninger, waifus og danseshow.

<iframe width="100%" height="350" src="https://www.youtube-nocookie.com/embed/l1vmrMAqeWM" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture" allowfullscreen></iframe>

Det er 16 år siden Nintendo fikk voksne menn til å gråte under E3-avsløringen av «Twilight Princess», som av en eller annen grunn ble kalt «endelig i 3D igjen» på den tiden.

SEKSTEN ÅR!

9: GameCube alene har nå blitt eldre enn hele hardware-businessen til Sega noen gang ble

Segas første konsoll SG-1000 (15. juli 1982) til Sega ga opp hardware (31. januar 2001): 18 år og seks måneder.
Tid siden GameCube ble lansert (14. september 2001): 18 år og åtte måneder.

Det var da ikke lenge siden jeg koste meg med «Star Wars: Rogue Squadron 2» på GameCube, eller?

Sukk.

Men dette betyr jo også at det samme gjelder for Dreamcast, Xbox og PlayStation 2 også. Hjelp!

10: Nintendo, Sony og Microsoft har gitt ut 29 konsoller siden «Guitar Hero» kom ut

Hvem husker vel ikke plastgitar-galskapen som foregikk da «Guitar Hero» kom ut for …15 år siden?

Det ble plutselig mye hardware å passe på sammen med konsollen sin, men verre skulle det bli (om man samler, i hvert fall):

For siden da har Xbox 360, Xbox 360 S, Xbox 360 E, Xbox One, Xbox One S, Xbox One X, PS3, PS3 Slim, PS3 Super Slim, PS4, PS4 Pro, PS4 Slim, Wii, Wii Mini, Wii U, Switch, Switch Lite, DS Lite, DSi, DSi XL, 3DS, 3DS XL, New 3DS, New 3DS XL, 2DS, New 2DS XL, PSP Slim & Lite, PSP Go og Vita kommet ut - pluss utallige revisjoner som ikke endret designet.

Og med unntak av Switch har alle sammen snart gått, også – innen året er omme passerer vi tredve.

Det kanskje mest sjokkerende her er at det ble gitt ut så mange konsoller de siste femten årene.

11: Det er 14 år siden Cartman frøs seg ned i påvente av Wii

Før lanseringen av Wii kom det en «South Park»-episode hvor Cartman ikke greide å vente lenger – han frøs seg ned og våknet mange hundre år fram i tid. South Park dundrer på enda, de - men det er altså snart halvannet tiår siden denne ikoniske episoden gikk.

Det er også 14 år siden den fantastiske episoden «Make Love, Not Warcraft», hvor store deler av episoden foregår inne i «World of Warcraft».

Men nå begynner vi kanskje å bevege oss litt for langt inn i «serier som får deg til å føle deg gammel». Det får vi overlate til Rad Crew.

12: Mario-faktaen man blir gal av

- Det har gått dobbelt så lang tid siden «Mario 64» kom ut på DS (16 år), enn det gikk fra originalen kom ut på Nintendo 64 til DS-versjonen (8 år).

- Vi er lengre unna «Super Mario Sunshine» nå (18 år), enn «Super Mario Sunshine» var unna det aller første «Super Mario Bros.» da det kom (17 år).

- Det har gått lengre tid siden «Super Mario Galaxy» (13 år) enn det gikk mellom «Super Mario Galaxy» og «Yoshi’s Island» (12 år).

Er dere ikke glade dere gikk inn på denne viktige saken? Beklager jeg om jeg ødela dagen.

Hadet!

Hei! Vi trenger din hjelp - om du liker å lese spillstoffet vårt her, vurder gjerne å hjelpe oss direkte på Patreon, så kan vi fortsette med det. Takk <3