Den norske landslags­kapteinen i «CS» ble dansk rett før helgas mesterskap

Da steppet kommentatoren inn.

1. desember 2023 19:10

(PressFire.no): Lørdag går det nordiske mesterskapet i «Counter-Strike» for kvinner av stabelen i Gøteborg. Der skal det norske landslaget bryne seg på noen av verdens beste spillere fra Danmark, Sverige, Finland og Island.

Se kampoppsettet og hvor du kan se kampene i bunn av artikkelen.

Veien til Gøteborg skulle derimot ikke bli så rett fram for de norske damene som man kanskje skulle tro.

For bare dager før turneringen ble det klart at den norske kapteinen og stjernespilleren Aurora «aurora» Lyngdal hadde fått innvilget dansk statsborgerskap etter å ha bodd i landet i mange år.

Den norske landslagskapteinen ble dermed til den danske landslagskapteinen – for Lyngdal er nemlig kaptein på det danske laget Astralis, som vant kvalifiseringen for å representere Danmark under det nordiske mesterskapet.

– Jeg har bodd i Danmark i ganske mange år, og det føltes derfor naturlig for meg å søke om statsborgerskap slik at jeg kan stemme og få ha en holdning og mening som blir hørt i samfunnet, sier Lyngdal til PressFire.

Den noe uheldige timingen på «overgangen» gjorde at det ble hektisk for det norske E-sportforbundet – gjort enda verre da det samtidig også ble klart at Thea «pullox» Sagen Evensen måtte melde pass på grunn av familiære årsaker.

Norge sto dermed med bare tre spillere få dager før turneringen skulle starte, og med så kort tid så det ut til at laget måtte trekke seg.

Men redningen kom fra kommentator-bua: Da tidligere toppspiller Hege «Hedje» Botnen fra Mosjøen, som var hyret inn for å kommentere turneringen, hørte om det som skjedde, tok hun en rask avgjørelse.

Hege «Hedje» Botnen (Foto: Privat)

Botnen, som har flere år i blant annet LGB og Bitfrost – skulle jo uansett til Gøteborg.

Avgjørelsen var lett å ta, sier hun til PressFire – det kom ikke på tale å la det norske laget droppe ut.

– Da jeg hørte om dette så tenkte jeg «ja, men for pokker, da får jeg spille da!». Og da trengte vi bare én spiller til. Plikten kallet.

– For det er ikke så viktig om vi vinner, men det er veldig viktig at vi deltar.

Den femte spilleren ble funnet på rekordfart: Verdalingen Ester «Eastahh» Bjøru stepper inn i AWP-rollen og drar på seg landslagsdrakten for første gang.

– Hun har et enormt konkurranseinstinkt, og det var som om hun bare hadde ventet på å få telefonen, forteller Botnen, som sier at de nå har blitt noen hektiske dager.

– Vi får litt få dager å få spilt sammen på, men vi har noen dager å legge taktikk, og så får vi spilt litt før turneringen.

Disse spillerne representerer Norge i helga.

  At kaptein Lyngdal er «blitt dansk» har ikke gjort at hun heier mindre på Norge.

– Jeg heier selvfølgelig på de norske spillerne og håper de gjør det supergodt, sier Lyngdal.

Botnen er derimot klar på at de danske spillerne er soleklare favoritter til å ta med seg trofeet hjem – selv om også svenskene skal ha en solid stall. Men kanskje skjer det et mirakel, litt hurtig oppkjøring til tross?

Botnen er klar på at Norge kan overraske – og ser vi på historikken så har de norske spillerne levert gode kamper i tidligere mesterskap.

Fremtiden er enda lysere, ifølge Botnen, som mener grunnlaget for å fostre gode norske spillere er på plass.

– Jeg synes vi har fått på plass et unikt engasjement for grasrota i Norge innenfor e-sport og dataspill, sier Botnen.

– Vi har så mange utrolig dyktige folk, og for meg som har vokst opp med gaming så knyttet grasrota det landstrakte landet sammen. Grasrota er supersterk, og den vokser.

Men håpet er likevel at Norge blir bedre på å holde på talentene som avles her hjemme. At noen emigrerer til større e-sportnasjoner som Danmark i dag har hun full forståelse for.

– Det er udramatisk at det skjer, men det er et tap for Norge at spillere som Aurora drar, men jeg forstår henne godt.

– Det er et problem at Norge mister talenter, og det er en «redningsaksjon» som er i gang. Vi må kjøre på med grasrota og løfte det opp, gjerne helt opp til regjeringa. Og så, om noen år, så har vi verden beste kvinnelige «CS»-lag.

Det norske landslaget, her med «aurora» og «pullox», under Gothenburg Female Esports Open i fjor.
(Foto: Norges E-sportforbund)

Lyngdal selv er også klar på at det er flere muligheter å finne i utlandet, siden det er flere e-sportorganisasjoner og mer satsing.

– For at kvinnelige spillere skal bli i Norge må det bli mer synlighet, flere artikler, flere turneringer, meet-ups og flere til å heie på de som gjør det bra. Å motivere og inspirere er nøkkelord, sier Lyngdal.

Lørdag braker det altså løs i Gøteborg, der finalen spilles på selveste Världskulturmuseet. Comebacket til «Hedje» blir derimot kortvarig.

– Er dette starten på en ny spillerkarriere?

– Absolutt ikke, ler Botnen.

Hun jobber til daglig som mekanisk ingeniør for Tomre, og hun vil heller at spill skal være en avkobling, ikke en fulltidssatsing.

– Jeg skal ha koseklubb og jeg skal kunne slappe av med spill etter en lang dag på jobb.

Filip Mauricio Fløgstad i Norges E-sportforbund (Foto: Privat)

Men før det trer hun altså inn som kaptein, noe Norges E-sportforbund sier var en enorm opptur for et landslag som forberedte seg på å ikke stille.

– Stemningen er imponerende god. Fra en noe nedtrykt stemning da to spillere ble utilgjengelige er det nå et engasjert og optimistisk lag som reiser til Gøteborg, sier Filip Mauricio Fløgstad i Norges E-sportforbund.

At de to stand-in-spillerne kunne stille så raskt får applaus fra forbundet.

– Heges smittsomme glede og interesse for spillet har spyttet masse energi inn i laget, og at «Eastahh» på så kort varsel kan ta seg fri for en hel helg settes også veldig pris på av alle involverte.

– Det er uten tvil trist å miste en så sterk ressurs som det Aurora er. Hun har over mange år vært en velrespektert utøver, ikke bare i Norge, men også i Danmark hvor hun har ledet Astralis sin kvinnesatsing med stor entusiasme. Vi er glade på hennes vegne og ønsker henne lykke til videre i karrieren.

– At vi planlegger å skyte henne masse i helgens turnering er en ren sportslig vurdering, ler Fløgstad.

Det norske landslaget skal ut i dyst lørdag klokken 10 i åpningskampen mot Sverige. Finalen spilles søndag på Världskulturmuseet i Gøteborg.

Lørdag

10:00
Sverige – Norge
Finland – Danmark

11:30
Island – Sverige
Norge – Finland

14:00
Danmark – Island
Finland – Sverige

Søndag

09:00
Norge – Danmark
Island – Finland

10:30
Sverige – Danmark
Norge – Island

14:00
Finale

Kampene sendes på Twitch her.

Hei! Vi trenger din hjelp - om du liker å lese spillstoffet vårt her, vurder gjerne å hjelpe oss direkte på Patreon, så kan vi fortsette med det. Takk <3