Den første Switch-emulatoren er allerede ute

Og flere hackergrupper mener konsollen snart er vidåpen.

16. januar 2018 15:51

(PressFire.no): Det er gruppa bak 3DS-emulatoren Citra som sier de nå har begynt arbeidet på en Switch-emulator, og at den aller første versjonen allerede er ute.

Yuzu er navnet på emulatoren. Det er snakk om en «eksperimentell open source-emulator». Gruppa sier at piratkopiering ikke skal være målet med emulatoren, men heller være et verktøy for gryende utviklere.

Det sagt, det er tidlige dager enda: Utviklerne sier enkelte spill starter i emulatoren allerede, men at de ikke har tilgang til alle prosessorfunksjoner nødvendige for å få de spillbare.

Spesifikt er det GPUen de ikke har tilgang til enda.

Operativsystemet i Switch skal i kulissene være forholdsvis likt det som finnes på 3DS, men med en rekke sikkerhetsforbedringer. Det er disse ekstra lagene med sikkerhet som har tatt litt tid å jobbe med, skal vi tro utviklerne bak prosjektet.

Men likheten har også gjort det mye lettere å jobbe med. Yuzu er dermed en variant av den eksisterende 3DS-emulatoren Citra.

Så langt har en av utviklerne greid å lage et enkelt space shooter-spill til emulatoren som har «early input support».

Fra konferansen.

Homebrew på vei

En gruppe som mener de har kommet lenger er Te, som sier en launcher for Switch-homebrew – altså programvare lagd uten en offisiell lisens fra Nintendo – er rett rundt hjørnet.

Dette er et program du starter rett inn på konsollen din, og som angivelig skal kunne starte hjemmelagde spill eller andre programmer.

Det hele kommer etter at utviklerne Plutoo, Derrek og Naehrwert hadde et foredrag under Chaos Communication Congress i Tyskland, hvor de presenterte arbeidet de hadde gjort.

Der la de fram planene om å ha en homebrew-launcher innen starten av 2018. Samtidig påpekte de at den veldokumenterte Tegra X1-chippen som står i Switchene (og Nvidia Shield) har gjort arbeidet lettere.

Du derimot være på firmware-versjon 3.0.0 for at deres homebrew launcher skal fungere.

Nintendo er nok ikke superfornøyd om et slikt program kommer, da dette ofte er startskuddet for piratkopiering på en konsoll – selv om utviklerne sier dette ikke er fokuset deres.

Velkjent hackergruppe også involvert

Men da er nok nyheten om at ytterligere en annen hackergruppe, Team Xecuter, mener å ha funnet en «future proof»-måte å jekke opp konsollen på, enda skumlere for Nintendo.

Dette gjør i teorien at Nintendo ikke kan patche maskina, eller krever spesiefikke operativsystemversjoner for spill for å stanse hacken.

Grunnen til at dette kan være dårlig nytt for Nintendo er at Team Xecuter har en historikk til å få til nettopp dette: De var gruppa som stod bak hardware-modifikasjonene som gjorde piratkopiering mulig på Xbox og Xbox 360.

- Denne løsningen vil fungere på samtlige Nintendo Switch-konsoller uavhengig av firmware-versjon, og det vil være helt future-proof, skryter de på prosjektets hjemmeside.

De jobber mot å skulle kunne installere CFW, custom firmware, på konsollen.

Videoen under skal vise at de har fått sin egen programvare til å kjøre på konsollen:

Hei! Vi trenger din hjelp - om du liker å lese spillstoffet vårt her, vurder gjerne å hjelpe oss direkte på Patreon, så kan vi fortsette med det. Takk <3