Den europeiske «League of Legends»-ligaen inngikk sponsoravtale med Saudi Arabisk byggeprosjekt

Trakk avtalen etter massiv kritikk og trusler om streik fra ansatte.

31. juli 2020 14:16

(PressFire.no): Det ble furore da den europeiske «League of Legends»-ligaen LEC annonserte NEOM som ny hovedsponsor for to dager siden.

NEOM er navnet på utbyggingen av en ny og gigantisk metropol i Saudi Arabia, som skal være en slags fremtidsvisjon for hele verden og bli på størrelse med hele Belgia.

Det er Saudi Arabia-kronprins Mohammed bin Salman som står bak prosjektet, som skal koste en plass mellom 4000 og 5000 milliarder kroner og ha alt fra flyvende taxier, hologram-lærere og til og med en egen «måne».

Men prosjektet har fått stor medfart for å drive ut de som allerede bor i det enorme området og for å være kun for landets rikeste, med beskyldninger om planlagt slavearbeid. Minst én aktivist i området har blitt drept av politistyrker etter å ha lagt ut kritikk i sosiale medier.

Saudi Arabias styresmakter er også generelt kritisert for å ha svært dårlige menneskerettigheter, og for å ta livet av journalister som kritiserer myndighetene. Landet bedriver også omstridte massehenrettelser.

Riot annonserte samarbeidet på Twitter med et PRIDE-flagg som profilbilde, en ironi som ikke gikk upåaktet hen blant selskapets mange fans. Saudi Arabia praktiserer fysisk avstraffelse for homofili, som er ulovlig i landet.

Avsluttet samarbeid

Reaksjonene lot ikke vente på seg, og en rekke ansatte i Riot uttrykte avsky i sosiale medier.

Flere av de som jobber med LEC, inkludert nesten alle som jobber med studiosendingene fra kampene som spilles, skal ha nektet å jobbe mer med Riot om ikke avtalen ble trukket.

Også spillere i LEC og de andre «League»-ligaene viste stor misnøye med Riot, og til slutt ble det klart at LEC neppe ville kunne fortsette som i dag om ikke noe ble gjort.

Det gjorde at Riot til slutt snudde, og under én dag etter annonseringen av avtalen syklet de tilbake på hele greia.

- Som et selskap og som en liga, så vet vi at det er viktig å gjenkjenne når vi har gjort en feil og arbeide for å raskt rette opp i det, skriver Alberto Guerrero på hjemmesidene til spillet.

- LEC har avsluttet sitt samarbeid med NEOM med øyeblikkelig virkning.

- I et forsøk på å ekspandere vårt e-sportøkosystem så var vi for raske med å sementere dette partnerskapet og det skapte splid i samfunnet vi ønsker skal vokse.

Han skriver videre at de nå ser på de interne strukturene i selskapet for å sikre at dette ikke skjer igjen.

Dårlig allmøte?

En skulle dermed tro at det hele var over, men ikke alt virker å være helt bra selv etter at avtalen ble kansellert.

Et større fellesmøte skal ha skjedd hos Riot, og en rekke ansatte har i sosiale medier uttrykt svært stor skuffelse over hvordan selskapet oppførte seg i møtet.

- Når du ikke trodde du kunne bli mer sviktet. Bleh, skriver analytiker Sassy Sunkern som jobber hos Riot.

- Noen ganger tror du ting ikke kan bli verre, og verden greier å finne måter å overraske deg på, skriver Riot-ansatt Albert Ong.

- Dagen i dag slår gårsdagen. Jeg skjemmes over å jobbe hos Riot i dag. I dag suger VIRKELIG, skriver Riot-talentutvikler Alex Quach.

- Jeg hadde skrevet ferdig et utkast til hvordan stoltheten min til Riot hadde blitt gjenopprettet, og var klar for å publisere den i dag. Det ble ikke en slik dag. Min tillit til Riot har tatt et stort skudd for baugen, skriver programmerer på «League of Legends», Iris Zhang.

Akkurat hva som har skjedd er ikke klart, men flere spekulerer i at Riot-toppene kan ha truet de ansatte til å slutte å kritisere selskapet i sosiale medier.

Uansett en dårlig look for Riot, som har hatt flere skandaler de siste årene.

Hei! Vi trenger din hjelp - om du liker å lese spillstoffet vårt her, vurder gjerne å hjelpe oss direkte på Patreon, så kan vi fortsette med det. Takk <3