Dataspill er nå Norges største kunst- og kultureksport

Har gått forbi musikk.

17. desember 2019 13:56

(PressFire.no): Det er Kulturrådet sammen med konsulentselskapet Rambøll som har lagt fram rapporten «Kunst i tall 2018», som tar for seg økonomien i kunstfeltene litteratur, musikk, visuell kunst og scenekunst.

Sammen med NFI-rapporten for film som kom tidligere i år, regjeringens film- og tv-rapport fra 2018 og Produsentforeningen Virkes nye spillrapport betyr det at vi kan sammenligne alle de norske kunst- og kulturfeltene og se hvordan dataspill står, satt opp mot de andre.

Ser vi på inntektene de forskjellige feltene genererer fra utlandet ser vi at norskproduserte dataspill er den største kunst- og kultureksporten landet vårt har, målt i kroner og øre.

Norske spill dro inn 376 millioner kroner i eksportverdier i 2018, mot musikkfeltets 357 millioner kroner.

På tredjeplass finner vi visuell kunst, som inkluderer salg av kunst og visningsinntekter, på 230 millioner kroner, før norsk litteratur, film og scenekunst runder av med henholdsvis 96, 87,3 og 11 millioner kroner.

Det skal nevnes at filminntektene her er fra 2015, siden disse tallene rapporteres med etterslep og er de nyeste tallene NFI har når det kommer til eksportverdier.

Omtrent 69 millioner utlendinger spilte norskproduserte dataspill i 2018, mot rundt 700 000 som så norskproduserte filmer. Det foreligger ikke tall for hvor mange som har konsumert de andre kunst- og kulturuttrykkene i utlandet.

Hei! Vi trenger din hjelp - om du liker å lese spillstoffet vårt her, vurder gjerne å hjelpe oss direkte på Patreon, så kan vi fortsette med det. Takk <3