– Dataspill bærer med seg en arv som er verd å feire og å bevare for fremtiden

Embracer starter spillpreserveringsgruppe i Karlstad med mål om å ta vare på alle dataspill som er lagd.

30. mai 2022 16:19

​(PressFire.no): De kjøpeglade svenskene i Embracer Group, som eier over 100 spillstudioer verden over, har startet et arkiv for dataspill.

Embracer Games Archive (EGA) har som mål å arkivere hvert eneste dataspill som noensinne er lagd, og har lagd en bunkers dypt under bakken utenfor Karlstad hvor disse skal lagres.

David Boström (Foto: Embracer)

– Tenk deg en plass hvor alle fysiske dataspill, konsoller og tilbehør er samlet på samme plass. Og tenk hvor mye det vil bety for dataspillenes kultur og muligheten for å drive spillforskning, skriver David Boström, som er sjefen for EGA.

– Vi mener dataspill bærer med seg en arv som er verd å feire og å bevare for fremtiden. Vi ønsker å arkivere og redde så mye av dataspillbransjen som mulig.

Arbeidet har nettopp startet, men gruppa har allerede mer enn 50 000 spill, konsoller og annet tilbehør, og består nå av en sjef, en arkivar, en arkivar-assistent, en tekniker og en forsyningssjef. I samlingen er det allerede fullstendige Nintendo-, Super Nintendo- og Nintendo 64-kolleksjoner.

Spillene har begynt å komme inn allerede.

Gruppa jobber nå med å lage en database og katalogisere spillene som kommer inn, mens planen for fremtiden skal være å nettverke og samarbeide med andre grupper, museer og institusjoner for å hjelpe forskere og journalister.

Å stille ut deler av samlingen er også et mål, enten lokalt eller gjennom utstillinger andre plasser i verden.

Om du sitter på en større samling med dataspill så ønsker EGA å kjøpe disse til bevaring. Så langt har de ikke en liste over spill de ønsker, men det skal komme.

https://www.youtube.com/watch?v=Z3hSsKOT9Gw

Hei! Vi trenger din hjelp - om du liker å lese spillstoffet vårt her, vurder gjerne å hjelpe oss direkte på Patreon, så kan vi fortsette med det. Takk <3