Courtney Love truer med Guitar Hero-søksmål

Kona til den avdøde Nirvana-sjefen vurderer søksmål etter å ha sett hvordan Kurt Cobain blir fremstilt i det nye Guitar Hero-spillet.

13. september 2009 09:28

Da nyheten om at Activision og utvikleren Neversoft hadde fått lov til å lage en digital kopi av Nirvana-vokalist Kurt Cobain til «Guitar Hero 5», hadde de fleste regnet med at de som sitter og forvalter rettighetene til bandets låter og lisenser var inneforstått med hvordan spillet kom til å bli.

Les også: Kurt Cobain én av fem rockehelter i «Guitar Hero 5».
Se også: Skjermbilder fra spillet.

Men det har tydeligvis oppstått et brudd i kommunikasjonen underveis i forhandlingene.

For etter at Dave Grohl, Krist Novoselic og Courtney Love har sett det ferdige spillet, og registrert noen av videoene som for tiden bobler over på Youtube, har de alle kommet med kraftige reaksjoner.

- Vi trygler Activision om å gjøre det rette og låse Kurts karakter slik at dette ikke vil fortsette i fremtiden, står det i en felles uttalelse fra de to gjenlevende Nirvana-medlemmene, Krist Novoselic og Dave Grohl.

- Det er vanskelig å se et bilde av Kurt som kopierer andre artisters musikk ved siden av tegneseriefigurer. Kurt Cobain skrev sanger som betyr en hel del for mennesker over hele verden. Vi føler han fortjener bedre, står det videre i uttalelsen som er gjengitt av Kotaku.

RUMPE I RETTEN?

Kurt Cobain er en av fem musikkhelter som er portrettert i «Guitar Hero 5», musikkspillet som nå er ute i butikkene.

De fire andre er Johnny Cash, Carlos Santana, Matt Bellamy fra Muse og Garbages Shirley Manson.

Overraskelsen og kontroversene har rot i at at du kan bruke disse karakterene til å fremføre alle de 85 låtene i spillet.

Ikke bare sangene du vanligvis forbinder disse fem med. Nirvana lisensierte i samme slengen bort to låter fra sitt «Nevermind-album til spillet, men fokuset har vært vel så stort rundt det faktum at du kan se Cobain fremføre andres låter i «Guitar Hero 5».

Og det er nettopp her striden har oppstått.

Tenk deg resultatet av å se Kurt Cobain fremføre Bon Jovis «You Give (Courtney? - journ. merk.) Love a Bad Name», «Du Hast» signert det tyske rockebandet Rammstein eller søtere hits som No Doubts «Ex-Girlfriend».

(Se eksempler på nettopp det i videoen nederst i saken).

Det tok ikke mange dager før Courtney Love rykket ut med alvorlige trusler om etterspill rettet mot utgiveren Activision.

På sin Twitter skriver hun blant annet:

Vi kommer til å saksøke ræva til Activision, og «vi» er de som eier boet og rettighetene. For ordens skyld: Denne Guitar Hero-driten er et brudd på kontrakten, skrev hun.

Activision har etter det vært ute og kommentert Loves påstander.

Ikke bare klarer de å skille mellom store og små bokstaver, men de klarer også å formulere seg med setninger som gir litt mer mening enn det som er tilfellet på Courtney Love sin Twitter.

De hevder at Love har gitt sitt samtykke til å bruke Kurt Cobain på den måten de har gjort i «Guitar Hero 5», til tross for all kritikken som har haglet de siste dagene – både fra Love og Dave Grohl.

Activision påstår de har en vanntett kontrakt, med grønsj-enkas påskrift.

- Guitar Hero sikret seg de nødvendige lisensene fra Cobain-rettighetshaverne i en skriftlig avtale signert Courtney Love for å bruke Kurt Cobain som en fullverdig, spillbar karakter i «Guitar Hero 5», uttaler spillselskapet i følge Kotaku.

Love benekter dette, og hevder til og med at hun ble presset til å gjøre en slags avtale.

- LOVE BESTEMTE FRISYRE OG GARDEROBE

Dette står i sterk kontrast med Rolling Stone Magazine-saken fra august i år.

Der forteller folkene bak musikkspillet om hvordan hun var sterkt delaktig i å sikre et mest mulig troverdig resultat i spillet.

I Rolling Stone-saken kommer det til og med frem at Courtney Love hadde siste ord når det gjaldt å bestemme hans endelige utseende i spillet, og tonen mellom utviklerne og Love later til å ha vært riktig så god.

En stund i hvert fall.

- Hun valgte garderobe og hårfrisyre, som endte på «Teen Spirit»-looken. Så gikk vi noen runder frem og tilbake og diskuterte endringer – noen små, noen ikke fullt så små.

- Hun var faktisk flott å jobbe med. Hun kom tilbake med bemerkningene ganske raskt, forteller Tim Riley fra Activision i intervjuet.

Denne disputten står i sterk kontrast med et annet musikkspill sluppet denne uken, nemlig «The Beatles: Rock Band».

Les også: Vi møtte utviklerne bak «The Beatles: Rock Band» på E3 i sommer.
Se også: Skjermbilder fra «The Beatles: Rock Band».

Her har de gjenlevende medlemmene og familie vært delaktig til å skildre The Fab Fours karriere så grundig, detaljert og historisk korrekt som mulig.

I løpet av helgen har Courtney Loves advokat kommet på banen med en offisiell uttalelse, formidlet av Kotaku.

- Vi håper Activision gjør det rette på egen hånd, og hindrer spilleiere fra å bruke Kurts kopi til å synge andres sanger - og om de ikke gjør dette, regner vi med at rettighetsholderne tar de nødvendige skritt for å beskytte Mr Cobains ettermæle, står det i uttallelsen fra Loves advokat.

«Guitar Hero 5» ble lansert til Xbox 360, Wii og PlayStation 3 11. september.

Se video med Kurt Cobain som fremfører andre låter enn sine egne, som altså er kjernen i striden med Activision:

Hei! Vi trenger din hjelp - om du liker å lese spillstoffet vårt her, vurder gjerne å hjelpe oss direkte på Patreon, så kan vi fortsette med det. Takk <3