Buzz! Quiz World

Er tre Buzz-spill på halvannet år to for mye?

Opp gjennom årene har det kommet ut et tosifret antall Buzz-spill fordelt på de tre Sony-plattformene. Vi kan tilsynelatende ikke få nok.

Ett Buzz i halvåret er status, og det bare medberegnet kun de som slippes til PlayStation 3.

Buzz er et like sterkt merkenavn på PlayStation som SingStar, i hvert fall i Norge, og er synonymt med en type inkluderende spilling som appellerer på tvers av generasjoner og tidligere spillpreferanser.

«Buzz!: Quiz World», som er navnet på vinterens utgivelse, byr på en opplevelse som på ingen måte står i fare for å revolusjonere sjangeren eller endre premissene for Buzz-spillserien.

Men utviklerne har forbedret flere områder og lagt til drøssevis av nye, oppdaterte spørsmål, lagd helt nye spørremoduser og finpolert på overflaten grafisk sett.

Det er dessuten gledelig å se at spillet er langt mer norsk enn fjorårets «Buzz! Norgesmester».

FLERE QUIZ-VALG ENN FØR

Når du snubler inn i menyene ser du raskt at du denne gang har flere strenger å spille på når det gjelder å sette opp en spørrerunde i Buzz.

Du kan tilpasse lengden på rundene, sortere mer blant tema du vil bli spurt i og skreddersy opplevelsen på langt flere måter enn før.

For første gang er det inkludert mange nok norske gutte- og jentenavn til at du lett kan få en personlig touch i spillet.

Du skaper spillfiguren din som før, finner avataren du er mest komfortabel med (mange er nye sammenlignet med tidligere Buzz-utgivelser), og kan søke frem navnet ditt med mindre du heter for eksempel Joshua eller Tjostolv. De mest vanlige navnene er inkludert, derimot, også Tjukken.

Opplevelsen av å bli omtalt med fornavn gjør kanskje at du skvetter litt i sofaen, men det gjør utvilsomt det hele…mer personlig.

Som vanlig har quizverten noen vittigheter på lager, og det å få servert et verbalt sleivspark mellom rundene der du plutselig er hovedpersonen er utvilsomt spesielt.

Kulissene, studioet, deltagerne og quizverten har fått et ansiktsløft rent grafisk. Spillet ser ørlite bedre ut enn «Buzz! Quiz TV» og «Buzz! Norgesmester», sluppet henholdsvis sommeren 2008 og våren 2009.

Les også: Vår anmeldelse av «Buzz! Quiz TV».
Les også: Vår anmeldelse av «Buzz! Norgesmester».

Hvorvidt du føler du trenger å oppgradere ett av disse to nevnte spillene med «Buzz! Quiz World» avhenger i første rekke av tørsten din etter nye spørsmål er stor nok og om de nye modusene som er pakket inn i spillet frister nok.

Dette markerer det tredje PS3-spillet som har kommet ut på halvannet år - og selv om det tilsynelatende virker som et nytt og forbedret spill, spørs det om man virkelig trenger dette nye Buzz.

5000 NYE SPØRSMÅL

Utvikleren hevder at det er 5000 nye spørsmål i dette spillet. Og flere av disse gir oss en norsk touch på opplevelsen.

Noen spillkategorier, som lagsport, er dessverre lite tilgjengelig for oss nordboere.

Her er spørsmålene og svaralternativene ofte dominert av lagidretter vi sjelden blir eksponert for og kjenner alt for dårlig.

Cricket, rugby og amerikansk fotball, for eksempel.

Heldigvis finnes det muligheter til å laste ned utvidelser fra PlayStation Network som gir deg mer familiære kategorier om du savner ett eller flere temaer.

Det har kommet flere slike spørsmålspakker på PSN som koster deg omtrent en femtilapp hver.

Flerspilleropplevelsen, enten lokalt enn over nettet, er viktig for Buzz på PS3. Den er finjustert ytterligere i forhold til de to andre utgivelsene på denne plattformen. Du kan også koble til PlayStation Eye-kameraet og få ditt blide ansikt foreviget under kampens hete.

En morsom gimmick, men igjen; neppe nok til å forsvare et kjøp alene.

Det viktigste for mange er likevel spillmodusene og hvordan en kort eller lang runde med quiz'ing blir presentert. Spiller du alene er utvalget begrenset, mens sammen med en venn eller flere deltagere åpner «Buzz! Quiz World» for langt mer variasjon.

Flere kjente moduser, som kakekastingen og send bomben, er med også denne gang. Jeg er litt skuffet over at det ikke er flere spørrerunder der du blir nødt til å faktisk bruke Buzz-knappen på kreativt vis. Alt for mange moduser går ut på å trykke en av de fargede knappene raskest mulig, og Buzz-knappen har nærmest blitt avspist til å bekrefte menyvalg - eller treffe motstanderne med kake.

«Buzz! Quiz World» er et solid spørrespill, og det beste i serien så langt. Grafisk sett er spillet betraktelig penere enn forgjengerne, studioet og deltakere er oppjustert siden sist og de nye spørremodusene er på mange måter med på å gjøre opplevelsen mer intens og engasjerende.

Selv om endringene og utbedringene ikke markerer noe veiskille, er det ingen tvil om at «Buzz! Quiz World» er et bunnsolid Buzz-spill, men eier du et annet bidrag i serien  er det viktig å tenke seg godt om.

Eventuelt sjonglere julegaveønskene litt kreativt - slik at du får «Buzz! Quiz World» og samtidig gir bort «Buzz! Norgesmester» eller «Buzz Quiz TV».

Oppsummering
Positivt
Negativt
Del gjerne:
Hei! Vi trenger din hjelp - om du liker å lese spillstoffet vårt her, vurder gjerne å hjelpe oss direkte på Patreon, så kan vi fortsette med det. Takk <3