Butikkjeder vil boikotte spill med Steam-støtte

- Steam er et monster.

12. november 2010 11:04

Den digitale spillbutikken Steam, som eies av spillgiganten Valve, har revolusjonert måten vi handler PC-spill på. Og ifølge MCV har den svært populære tjenesten nå hele 80 prosent markedsandel av nedlastbare PC-spill, noe som viser seg å bekymre britiske butikkjeder.

Nå vil nemlig butikkjedene, som prøver å etablere egne løsninger for digital nedlasting, at spillselskapene skal droppe Steam-støtte i spillene de selger.

- Utgivere skaper et monster – vi forteller nå distributørene at de må slutte å bruke Steam i spillene sine, skal en sjef for en av Englands største kjeder har sagt til MCV.

- Hvis vi har vår egen digitale tjeneste vil jeg ikke selge en konkurrerende løsning i butikkene våre.

- For øyeblikket må de store digitale distributørene ha spill med Steam, men makten sitter hos fysiske butikker – de kan nekte å ta disse spillene inn. Utgiverne nøler, men butikkene må legge presse på dem.

For å møte fremtidens digitale hverdag, har spillkjeden Game utviklet og lansert sin egen nettbutikk for nedlastbare spill i England. I Norge har Spaceworld også lansert en digital spillbutikk, hvor du kan kjøpe og laste ned PC-spill.

Utfordringen er at Steams løsning ikke bare handler om å få kjøpe spillet digitalt, men også involverer gode løsninger for oppdatering av spillet og såkalte achievements, noe de andre butikkene ikke kan tilby i dag. Dette gjør at mange spill som står i butikkhyllene også støtter Steams tjenester.

Det skaper det en situasjon hvor butikkjeder selger spill som bruker et konkurrerende system for nedlastbart innhold. Sjefen for Gaikai, David Perry, er redd Steam kan bli spillenes svar på mektige iTunes.

- Steam har gjort det så lett for alle og de har mange brukere. Men hvor lenge skal du vente på å ta kontroll over din egen digitale strategi? Som med iTunes, vil det på et tidspunkt være for seint, sier han til MCV.

Gaikai er en såkalt nettsky-tjeneste der du kan spille PC-spill uten at du trenger å laste ned titlene, ikke ulikt nettsky-systemet OnLive.

Mange mener at Apples musikkbutikk iTunes oppnådde så stor markedsandel, at Apple fikk for mye makt til å diktere markedet for nedlastbar musikk.

Musikkbutikken har i de senere årene vært involvert i flere saker hvor det har blitt stilt spørsmål om forbrukerens rettigheter, noe som også resulterte at selskapet også måtte fjerne den svært omdiskuterte kopibeskyttelsen på musikkfilene.

Hei! Vi trenger din hjelp - om du liker å lese spillstoffet vårt her, vurder gjerne å hjelpe oss direkte på Patreon, så kan vi fortsette med det. Takk <3