Burnout Crash!

«Burnout» i pinball-drakt.

Etter suksess med «Burnout Paradise» (2008) og fjorårets «Need for Speed: Hot Pursuit», bestemte Criterion seg for å ta en dramatisk u-sving.

Riktignok er det kjente og kjære «Burnout»-navnet representert her – og utviklerne har latt Crash-modusen fra de tidligste spillene i denne serien være utgangspunkt. Men dette dreier seg fint lite om bilkjøring.

«Burnout Crash!» lar deg i sannhetens navn styre en bil i noen små sekunder mens den er på vei ut i et veikryss, skildret i fugleperspektiv. Deretter handler det utelukkende om å forårsake mest mulig skade, trafikalt kaos, trigge eksplosjoner og forsøke å nå høyest mulig poengscore. Litt som pinball, føles det som, og som en mellomakt mens det jobbes med en mer naturlig oppfølger til «Burnout»-serien.

NB! Se trailer fra spillet nederst.

Kjempehummer og meteorregn

Stilen er av det svært lettbente slaget, og hver bane inneholder ett av flere supervåpen (en kjempehummer, UFOer og meteorregn med mer) som effektivt hjelper deg på vei til en solid sum med poeng. Klarer du å utløse frekke kombinasjoner, behersker skillshots og i tillegg lykkes med å rive ned noen bygninger, øker scoren din vesentlig.

Når du klarer å tilegne deg slike hjelpemidler, suppleres lydsiden av et utvalg 80-tallshits. «It’s Raining Men» og «Ice, Ice Baby», for eksempel. Disse låttitlene burde klart indikere hva slags værfenomener som da åpenbarer seg. (Riktignok slipper du å frykte for at det kommer til å dryppe mannfolk på deg, da).

I tillegg kan du stoppe en pizzabil, få opp et lykkehjul formet som denne italienske retten, og få noen ekstra ess i ermet. Det er plenty slike bonuser pakket inn i spillet.

Karrieredelen er lineær og av det tradisjonelle slaget. Hver bane har tre ulike moduser, og belønningen kommer i form av stjerner. Disse stjernene åpner i tur for nye baner og biler. Du får ytterligere stjerner om du klarer å aktivere ymse delmål, og får selvsagt opp en detaljert oversikt over poengsummer og resultatlister der det er nærliggende å samtidig gløtte på hva vennene dine har oppnådd.

Her kommer Autolog inn i bildet. Først introdusert i «Need for Speed: Hot Pursuit» i fjor, lar dette verktøyet deg enkelt utfordre dine PS3- eller 360-venner – og du får opp meldinger når en av dine rekorder er slått. Ved et knappetrykk kan du forsøke å få revansj. Autolog-aspektet tilfører «Burnout Crash!» et ekstra konkurranseelement, for det aller meste dreier seg her om poengsummer, som du sikkert har forstått.

Planlagt som en Wii-tittel

Utfordringene, kalt Road Trip, Rush Hour, Pile-Up, er dessverre ikke like morsomme, men du er likevel nødt til å bruke en del tid med disse – ettersom du trenger alle stjerner du kan få kloa i.

Førstnevnte er standardmodusen, som du starter hver bane med. Her handler det om å unngå at bilene unnslipper. Når de har gjort det, er konkurransen over. Rush Hour er den morsomste av de tre. Her handler det enkelt og greit om å forårsake mest mulig ugang i løpet av 90 sekunder, uten å tenke på biler som sniker seg unna din fremprovoserte, destruktive trafikkork.

Pile-Up byr på en mer begrenset opplevelse, med færre biler, der du til slutt skal forsøke å oppnå poenggivende kombinasjoner med de kjøretøyene du har klart å stanse.

NB! Spillet inneholder en egen partymodus til Xbox 360-versjonen, der du kan bruke Kinect-sensoren.

Utgangspunktet var at «Burnout Crash!» skulle bli en Wii-utgivelse. Det skjedde aldri, men som et nedlastbart spill til litt over femtilappen, med mulighet til å konkurrere med konsollvenner via Autolog-funksjonen, er dette mest av alt som et litt unødvendig men tidvis underholdende sideskritt i «Burnout»-sammenheng.

«Burnout Crash!» er lansert til PlayStation 3 og Xbox 360, via PlayStation Store og Xbox LIVE Marketplace, og koster cirka 65 kroner.

Oppsummering
Positivt
Autolog, først introdusert i «Hot Pursuit», pirrer konkurranseinstinktet ytterligere.
Negativt
Ikke alle modusene i spillet er like morsomme, dessverre. Ensformig og kortvarig moro.
Del gjerne:
Hei! Vi trenger din hjelp - om du liker å lese spillstoffet vårt her, vurder gjerne å hjelpe oss direkte på Patreon, så kan vi fortsette med det. Takk <3